Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

A világ leggazdagabb emberei - Bill Gates csak a harmadik

Az amerikai Forbes magazin ismét közzétette a világ leggazdagabb embereinek listáját. Jelenleg 1 125 dollármilliárdos él világszerte – 179-cel több, mint egy évvel ezelőtt. Közülük 48-an még nem töltötték be 40. életévüket.
A számítógép-milliárdos, Bill Gates 13 év után elköszönhet a világ leggazdagabb emberének kijáró címtől. A Microsoft alapítója Forbes magazin által összeállított listán a harmadik helyre csúszott vissza 58 milliárd dollárjával.

A szuperranglistát Gates helyett az amerikai befektető, Warren Buffett jegyzi, becslések szerint 62 milliárd dolláros vagyont halmozott fel. A második helyre jött fel a mexikói távközlési befektető, Carlos Slim 60 milliárd dollárral.

Warren Buffett és Bill Gates

A magazin listáján egy új név is felmerült: az amerikai Zuckerbergé, a Facebook internetes portál alapítójáé. Ő a legfiatalabb, aki saját erőből tett szert hihetetlenül nagy vagyonra: 1,3 milliárd dollárja van.

A Nagy-Britanniában élő milliárdos, Lakshmi Mittal feljebb lépett a listán: az ötödik helyről a negyedikre. Az indiai iparos, akinek 132 millió dollárt érő rezidenciája van Londonban, 45 milliárd dollár fölött rendelkezik.

Lakshmi Mittal

A top 20-ba bekerült a Chelsea Football Club tulajdonosa, Roman Abramovich, a Forbes magazin az ő vagyonát 23,5 milliárd dollárra taksálta. Warren Buffett első helyre kerülésre meglehetősen figyelemre méltó, írja a Forbes magazin, annál is inkább, mert az amerikai milliárdos nehéz gazdasági helyzetben is képes volt jelentősen gyarapítani vagyonát, és mindeközben hatalmas összegeket költ jótékony célokra.

Roman Abramovich

– Buffet minden évben hatalmas összegeket ajándékoz különböző karitatív szervezeteknek. A Berkshire Hathaway részvények, amelyek jólétét biztosítják, egyre többet érnek – mondta a Steve Forbes, hozzátéve: Buffet vagyona csak tavaly 10 milliárd dollárral gyarapodott!
Buffet egyébként 2006. júniusában jelentette be: vagyona 85 százalékát jótékony célra, a Bill & Melinda Gates alapítvány, valamint további négy, a saját családja által alapított jótékonysági szervezet javára utalja át.

Egyébként a trónfosztott Bill Gates évek óta hasonlóan jár el.
Warren Buffett az 1960-as évek elején fektetett be először a Berkshire cégbe, majd textilgyártóként tevékenykedett egészen 1965-ig. Azóta a vagyonát folyamatosan visszaforgatja egy holdingba, amelyhez több mint ötven cég tartozik a Dairy Queen jégkrém gyártótól kezdve a Fruit of the Loom ruházati cégig.

Zuckerberg

A Forbes listán az első helyet Gates 1995-ben szerezte meg, akkor lökte ki a nyeregből Yoshiaki Tsutsumi japán ingatlan-mágnást, aki azt követően esett ki a milliárdosok klubjából, hogy felfüggesztett börtönbüntetést kapott pénzügyi adatainak meghamisításáért és bennfentes kereskedelemért 2005-ben. A Forbes magazin rámutatott arra is: az elmúlt évben 1 125-en rendelkeztek dollármilliárdos vagyonnal – vagyis majdnem kétszer annyian, mint egy évvel korábban.

A milliárdosok között 469 amerikait tartanak számon, az ő összvagyonuk 1 628 milliárd dollár. Az Egyesült Államokon kívül élő amerikai milliárdosok összvagyona 2 850 milliárd dollár. A nemzetek szereplését tekintve Oroszország a második helyre tört 87 milliárdosával. A britek közül 35-en szerepelnek a listán, de a szigetország 48 szuper gazdagnak ad otthont, akik közül 36-an londoninak vallják magukat.

Daily Mail és Evening Standard
Fordította: Nyemcsok Éva

Olvasóink írták

  • 1. k 2008. március 14. 07:10
    „itt a Forbes cikke: http://www.forbes.com/2008/03/05/richest-people-billionaires-billionaires08-cx_lk_0305billie_land.html

    itt pedig a teljes lista:
    http://www.forbes.com/lists/2008/10/billionaires08_The-Worlds-Billionaires_Rank.html

    a szerkesztő pedig jön egy sörrel...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ViDaNet: új ügyfélszolgálat az 1214-es számon

Győr - Sokkal több hívást tud egyszerre fogadni hétfőtől a ViDaNet zrt. telefonos ügyfélszolgálata.… Tovább olvasom