Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

A világ 2007-ben: uniós kudarcok, lassuló gazdaság

A híradások középpontjában 2007-ben a gloáblis felmelegedés és a klímavédelem állt. Mi sem jobb bizonyíték erre, mint az, hogy a béke Nobel-díjat is az éghajlatváltozás veszélyeire figyelmeztető szakemberek csoportja kapta. A háttérben azonban a világ továbbra is mozgásban maradt.
A halálos ellenfelek éve

A klímaváltozás elleni harc, a globális felmelegedés világszerte szinte minden politikai fórumon téma volt. A fejlett és fejlődő országokban egyaránt érlelődik az elszántság, hogy közösen, a jelenleginél többet kell tenni a vészjósló folyamatok megfékezésére. (Mindennek azonban ellentmond, hogy az Északi-sark ásványkincseiért megindult a nagy össznépi verseny.) A nemrégiben véget ért bali konferencia azonban inkább kudarc, mint sikertörténet, hiszen konkrét megállapodás nem született. Ráadásul az Európai Unió az Egyesült Államokon azt sem tudta keresztülverni, hogy számok szerepeljenek a tervezetben.

Uniós kudarcok

Az uniónak nem ez volt az egyetlen kudarca idén: a koszovói rendezés ugyanis továbbra is bizonytalan. S mivel a terület Európában fekszik, az EU-nak illett volna a lehető legtöbbet kihoznia a tárgyalásokból. Az unió unalmas és sikertelen évét csak az egy héttel ezelőtti határnyitási buli enyhítette némileg.

Tony Blair nyári távozásáról lapunk is beszámolt, de a brit Munkáspárt megújítása nem járt nagy sikerrel. A kormányfő utódja, Gordon Brown, eleinte a régi munkáspárti időket idézte, de napjainkban ismét mélyponton van a pártja.

A francia elnök, Sarkozy pályafutása is ingadozó: a választásokon biztos győzelmet aratott. Reformjai azonban már ellenállásba ütköztek, a nyugdíjrendszer átalakítása miatt sztrájkoltak a franciák, megbénítva a fővárost. Még Sarkozy diplomáciai lépései sem tudták elterelni a figyelmet a szociális válságról.

Putyin elnök megválasztását is hangos ellenzéki elégedetlenség fogadta, mégis elégedett lehet a vezető, hiszen pártja kétharmados többséget szerzett a dumában.

Hitelválság

A világgazdaság lassulásának jelei már az első félévben megjelentek, az amerikai hitelpiaci válság viszont ráerősített a folyamatra. A hitelválság közvetlen és közvetett hatásait tekintve már önmagában elegendő kockázatot jelentett a fejlett gazdaságok növekedési kilátásaira nézve, ehhez társult még az idei évben a dollár jelentős gyengülése, valamint az olaj árának csaknem 100 dollárig való emelkedése. A válságért az elemzők a fizetésképtelen, rossz minősítésű adósokat tették felelőssé, valamint az élelmiszerárak nagy mértékű emelkedésére is rámutattak.

Távoli országokban

Dél-Amerikában Chávez, köszöni, jól van, annak ellenére, hogy egy alkotmánymódosító népszavazást elbukott.
Kína nagy erőkkel készül a 2008-as olimpiai játékokra. Közben az ország vezetése egyenrangúnak ismerte el a magántulajdont az államival.
Az indiai gazdaság szárnyal: 9,4 százalékkal bővült, Kína után a világ második legnagyobb növekedését produkálta.

Harc, halál

Az izraeli-palesztin (ideértve Libanont is) harcok tovább tartanak, és naponta szedik áldozataikat. Az ügy egyik érdekessége, hogy palesztin munkások építik a kelet-jeruzsálemi Har Homa negyedben épülő zsidó lakóházakat. Az (abszurdnak is nevezhető) építkezések további feszültséggel terhelik meg a békefolyamat felújított tárgyalásait.
Irakban továbbra is a fegyver az úr, ahogy Afrikában (Szudán) és Mianmarban is ropogtak a fegyverek. A török hadsereg is rendszeresen támadja a kurdokat az iraki-török határon. Az amerikai-iráni atomvita pedig továbbra is megosztja a világot.

Bhutto és a világ

Októberben még arról olvashattunk, hogy a pakisztáni Karacsiba visszatért Benazir Bhutto ellenzéki vezető. Megérkezésekor 139 halálos áldozatot követelő merényletet hajtottak végre, a hét közepén pedig már a politikus - a Pakisztáni Néppárt (PPP) kormányfőjelöltje (választás: január 8.) - lett merénylet áldozata.
Ez volt jellemző világunkra 2007-ben: a politikai elitek továbbra is halálos ellenfelei egymásnak, legyen szó klímavédelemről, területszerzésről, tekintélyről. A törvénytelen erőszak idén is a konfliktusok rendezésének szokásos eszköze volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfagyott egy hajléktalan Győrben

Egy 66 éves hajléktalan férfi fagyott meg Győrben. Halálát nagy valószínűséggel kihűlés okozta, de a… Tovább olvasom