Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A vasasok W-effektusa

A tavalyi első félévben tapasztalt leépítésekhez és más munkaidőt, fizetést csökkentő változásokhoz hasonló intézkedésektől tart az idei második félévben régiónk vasasszakszervezete.

Az ágazat egy W alakú folyamat újabb mélypontjára érhet.

– W-effektusra kell számítanunk – szögezte le Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezet regionális ügyvivője. Szerinte újabb kedvezőtlen válságkezelő intézkedéseket tapasztalhatnak a munkavállalók a fémipari cégeknél. Felidézte, hogy 2008 novembere és 2009 februárja között országosan 8300 dolgozót bocsátottak el. Egyéb intézkedések – kényszerszabadságolások, állásidő, a kölcsönözött munkaerő és a határozott idejű szerződések hosszabbításainak felfüggesztései, műszakszám- és munkaidő-csökkentések – több mint 130 ezer embert érintettek. Régiónkban az említett időszakban 3 ezer embert építettek le a vasaságazatban. Tavaly május óta azonban már nem voltak jellemzőek a felsorolt intézkedések.

– A legtöbb cégnél már nincs megrendelés hiányában szabadságolás, munkaidő-csökkentés. A győri Lite-Onnál például nagyobb megbízás miatt csúszik a szóban már bejelentett üzemleállítás. A nyugat-európai kormányok beszálltak a piac életben tartásába, például roncsautóprogrammal, ami hatott megyénkre is. A kormányok azonban most a piacot ˝leveszik a lélegeztetőgépről˝.

Molnár Ákos úgy véli, a cégek jelenleg ˝kivárnak˝, jobbára egy-két hétre terveznek előre, mert újabb visszaesést valószínűsítenek.

Olvasóink írták

 • 2. szocdem 2010. május 03. 11:49
  „Sajna a szakszervezetek nem akarnak valódi érdekképviseletté válni!
  Az MSZOSZ és tagszervezetei együttműködnek az MSZP-vel. Azzal az MSZP-vel, ami a blairi gazdaságmodellt (ez a neoliberalizmus egyik legveszélyesebb, gazdaság és társadalomromboló-leépítő vállfaja) favorizálta és favorizálja.
  Az is igaz, hogy 20 évvel ezelőtt a szocdemek előre megmondták azt ami most történeik, de senki sem hallgatott rájuk - kiváltképp a szakszervezetek nem. A liberalizmusban bíztak, azt hitték, hogy majd a munkaadók boldogok lesznek ha fizethetnek, és korektek lesznek, mert a megvalósult nyugati szociális államokban azok szoktak lenni. Nem értették meg, hogy ott azért nem villogtathatják a fogaikat, mert rögtön szembe szállnak velük a munkáskamarák, meg a szakszervezetek.
  Ma is van, létezik egy törekvés, hogy legyen ismét munkáskamara Magyarországon is, de ennek épp a szakszervezetek felkent vezérei a legnagyobb ellenzői. Még mindíg nem értették meg, hogy a decentralizált - ezer önálló, sokszor egymással nem is beszélő szakszervezetből álló - érdekképviseleti modell a gazdasági imperializmus haszonélvezőink érdeke. A sok ezer vasas tehát joggal aggódhat....
  Jobb nem lesz, hacsak nem jön egy valósdi (nem Giddensi, MSZP) szocdem vonal a hatalomban..”
 • 1. Tabornok 2010. május 02. 22:20
  „Jó lenne, ha nem csak névleg lenne, szakszervezet! Össze kellene fogni a többi szakszervezettel a dolgozók érdekeinek védelme érdekében! Ilyen kiszolgáltatott helyzetben régen volt a magyar melós társadalom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tényői tragédia: Nem voltak idegen lábnyomok Tényőn

A Bors szerint titokzatos lábnyomokat találtak Tényőn. A megyei rendőrkapitányság közleményben… Tovább olvasom