Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

A város leghangosabb sikere

Tét - A megye és talán az ország legnagyobb fúvósbázisa Téten van. Az elmúlt évtizedekben több száz fiatallal szerettette meg a zenét, a rézfúvósok világát a város vidám, összetartó közösségéről és igényes, változatos muzsikájáról ismert együttese.
Több mint harminc éve, 1976-ban alakult meg a Téti Ifjúsági Fúvószenekar. Jelenleg 75 tagja van, 14–18 éves tanulók, főiskolai, egyetemi hallgatók, diplomások és dolgozó fiatalok. Az elmúlt esztendőben csak városában 24 alkalommal lépett fel az együttes.

A helybeliek körében nagy a sikere szokásos koncertjeiknek, a húsvéti, az adventi, a karácsonyi hangversenynek, a fúvósfesztiválnak és a zenészbálnak, amelyen az idei farsangkor is mintegy hétszázan mulattak együtt. Tehették, hiszen a zenekar repertoárja rendkívül széles. A hagyományos indulók, keringők, polkák mellett opera-, operettrészleteket, filmzenét, slágereket, musicaleket, mai és régi korok tánczenéit is szívesen játsszák. Klasszikus darabok és modern dallamok zenei átiratait is megszólaltatják.

Együtt fújják kicsik és nagyobbak. A tétiek hírnevét több mint három évtizede zengő dallam messzire elhallatszik.
Együtt fújják kicsik és nagyobbak. A tétiek hírnevét több mint három évtizede zengő dallam messzire elhallatszik.

A zenekar egyesületként működik, az önkormányzat, a szülők, más támogatók és pályázatok nyújtanak ehhez anyagi segítséget. Az is bevételt jelent, hogy csaknem minden hétvégén szerepelnek valahol az ifjú zenészek, főként a megye településein, különböző ünnepségeken, de távolabbra is hívják őket. Idén csak Lengyelországból három városból kaptak meghívást és Németországba, az Eurotreff Fesztiválra várják az együttest. Nyáron a hollandiai Leusdenbe, azaz Tét testvérvárosába és Görögországba, zenei világfesztiválra utazhatnak el.

Tétre, saját fesztiváljaikra is szívesen jönnek, jönnének zenekarok más országokból, még Moszkvából is, de csak akkor tudnák őket méltóképp fogadni, ha végre felépülne az új térségi művelődési ház. A zenekar utánpótlását addig is biztosítja az önkormányzati zeneiskola, aminek ugyancsak van egy harminctagú zenekara, így kész muzsikusokat kap az ifjúsági együttes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres révaisok

Az Arany Dániel Középiskolai Matematika Verseny a kilencedik és a tizedik évfolyamos tanulók… Tovább olvasom