Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A válság átírta az akciótervet

Nyugat-Dunántúl - A fertőrákosi barlangszínház fejlesztésére és a mosonmagyaróvári Futura felújítására-átalakítására külön pályázat nélkül juthat uniós támogatás – bár a végső szót a kormány csak tavasszal mondja ki. A győri színház előtti tér és maga a teátrum rekonstrukciója azonban egyelőre nem került a listára.

Csaknem kilencmilliárd forint összértékű új európai uniós pályázati kereteket nyit a világgazdasági válság miatt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2009-ben és 2010-ben – hangzott el a Kisalföld kérdésére a testület tegnapi, lébényi ülését követő sajtótájékoztatón. Horváth Jácint, a regionális fejlesztési ügynökség igazgatója elmondta: vállalkozási telephelyfejlesztésre és nagyberuházások előkészítésére 3-3 milliárd forint jut, de a cégek kedvezményes hitelhez is juthatnak, amire 2,8 milliárd forintot tettek félre. Emellett a következő két évben is lesz pénz ipari parkok és területek fejlesztésére, ezúttal mintegy 2 milliárd forint.

Mindez abban az akciótervben szerepel, amely azt határozza meg, hogy 2009–10-ben milyen célokra, kiknek, mikor, hogyan írnak ki európai uniós pályázatokat – összesen 50 milliárd forint értékben – a régióban. A dokumentumot a tanács tegnap fogadta el, a pecsétet azonban a kormány üti rá, várhatóan december 17-én.

Balogh József, a regionális fejlesztési tanács elnöke beszámolt arról is, mely projekteket minősítették előzetesen kiemeltnek, azaz olyannak, amelyre külön pályázat nélkül juthat uniós pénz. A megyében Sopronnak a fertőrákosi barlangszínház fejlesztésére vonatkozó terve, valamint a mosonmagyaróvári Futura – volt gabonaraktár – turisztikai hasznosítása került a listára. Az előbbi 1,2 milliárd, az utóbbi csaknem 1,4 milliárd forintba kerülne. Ahogy arról korábban már írtunk, a Lajta parti városban a Csodák palotája hozna létre interaktív múzeumot, játszóhelyet és idegenforgalmi központot. Se igent, se nemet nem mondott ugyanakkor a tanács a győri II. János Pál pápa tér idegenforgalmi célú átalakítására, többek között azért, mert a tagok úgy ítélték meg, a programban túl nagy hangsúllyal szerepel a nemzeti színház rekonstrukciója, ami nem számít turisztikai fejlesztésnek. A testület 2009 elején hozza meg végleges javaslatát, a végső döntés azonban itt is a kabinet joga. Ennek várható időpontja március-április.

Balogh József elmondása szerint kemény vita folyt az ülésen arról, mely kistérségek minősüljenek hátrányos helyzetűnek a régióban. A „cím" több pályázati lehetőséggel és esetenként kedvezőbb elbírálással jár. A kompromisszumos megoldás az lett, hogy marad az eddigi helyzet: a hat országosan kijelölt Zala és Vas megyei kistérség mellé további ötöt soroltak, Győr-Moson-Sopron megyéből a csornait, a pannonhalmit és a tétit.

 Négy pályázónak 13 millió forint
A regionális fejlesztési tanács kisebb támogatásokról is döntött. A megyében Ebergőc helytörténeti emlékhely kialakítására 4 millió, Rábapatona a Petőfi ÁMK bejárati portálcseréjére 853 ezer, Újrónafő az Ady utcára 3,5 millió, a Vocational Academy Alapítvány az „Európa-ház – a térség kulturális központja" című pályázatára 4,3 millió forintot kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vészforgatókönyvvel még senki nem állt elő

Győr-Moson-Sopron - Három megyéből a szakszervezetek képviselői voltak kíváncsiak Pataky Péter, a… Tovább olvasom