Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A törvénynek is sok ennyi szörnyűség

A büntetőjog jelen pillanatban aligha tudna mindenki számára megnyugtató választ adni a vörösiszap-katasztrófára, mivel ilyesmit bíró még nem látott. Elméletben a büntetési tétel 2-től 8 év lehetne.
Ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a vörösiszap-katasztrófa ügyében a Nemzeti Nyomozóiroda, kérdés, hogy képes lenne-e a jogalkalmazó arányosan reagálni egy olyan következményekkel járó gondatlanságra, mint az ország eddigi legnagyobb vegyi katasztrófája.

Dr. Nagy Zoltán, a Győri Ítélőtábla kollégiumvezetője kérdésünkre elmondta: a halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségét – ha azt a munkája során követi el valaki – egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a törvény, ám ha a halottak száma a kettőt meghaladja, kettőtől nyolc évig terjed a büntetési tétel. A büntetőbíró szerint ha ilyen jogcímen vádolnának meg és ítélnének el egy személyt, akkor mindenképpen a nyolcéves felső határ alatt kellene maradni a szankciónak, és például a sérültek nagy száma vagy a felbecsülhetetlen anyagi kár csak súlyosító körülményként, de nem külön mérlegelendő bűncselekményként esne a latba. Az ingatlantulajdonosokat ért kárért a polgári jog kártérítési szabályai szerint felelhet a károkozó, s csak az ökológiai pusztulásért képzelhető el mondjuk az, hogy természetkárosítást is tartalmaz a vádirat. Ám ez ma még jellemzően fokozottan védett énekesmadarak lelövését jelenti a hazai gyakorlatban, gondatlan formája egyszerű vétség és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

Dr. Nagy Zoltán szerint egy esetleges büntetést prejudikálni nem érdemes, bírói gyakorlatról viszont nyilvánvalóan nem beszélhetünk, hiszen ehhez hasonló katasztrófa sehol a világban még nem történt.

Olvasóink írták

 • 8. tajtianyu 2010. október 13. 22:13
  „"egy igazságos és független bíró üti le a kalapácsot a pulpituson."
  janika !
  Hozzátettem,hogy : "bízom benne".Azt azért szabad, nem !?
  Ebben az ügyben nem engedhetnek meg a vezetőink egy korrupt bírót sem.Európa-szerte várják ,mi lesz a vizsgálat eredménye.Addig a megítélés Magyarországról turisztikai szempontból (is) elég cudar.Az pediglen nem kis pénz kishazánknak ....
  És bizony- bizony az EU -bizalmát sem veszíthetjük el ugyebár.Példamutató bírói ítélettel és maradéktalan kárpótlással mutathatjuk csak meg ,hogy van igazság Magyarországon.Ha ez nem így lesz ,végleg elásta magát az országunk.
  Ez nem álom,hanem a valóság janika!”
 • 7. fióka 2010. október 12. 14:31
  „kínai törvényeket akarunk:) egyből rend lenne az országban azt garantálom”
 • 6. janika 2010. október 11. 10:44
  „"egy igazságos és független bíró üti le a kalapácsot a pulpituson." Álom,álom édes álom! csak nemhogy reggelre a bilibe érjen a kezed . Ez itt Magyarország!”
 • 5. tajtianyu 2010. október 11. 10:00
  „Nos ,igen,a törvénynek is sok,hiszen egy embert nem lehet felelőssé tenni ezért a szörnyűségért.Itt sok "felelős" vezető és okostojás van ,akinek felelnie kell ezért.Az időjárást nem lehet elítélni,az teszi a dolgát.Az eső nem tehető felelőssé a gátmeggyengüléséért,majd szakadásáért.Erre az ügyre ,mindenki kártalanítására és az ökoszisztéma visszaállítására rámegy a gatyájuk Tisztelt Urak !Emberek haltak meg ,életek munkája vált semmissé,ehhez a törvénykezés ,ítélethozás kevés lesz .De bízom benne ,hogy végül egy igazságos és független bíró üti le a kalapácsot a pulpituson.”
 • 4. janika 2010. október 09. 18:31
  „Ja, amikor milliomosok a felelősek? Hol is a hatalom? Nem ott, ahol a pénz és az elvtársi protekció van? Nemis csoda, hogy némely bíró bele fog izzadni!Ha meri egyáltalán vallani az ítélkezést.”
 • 3. szocdem 2010. október 09. 18:29
  „2.

  Egy szatyor almáért 3 nap sitt jár a honi-azeri büntetőjog szerint. Tehát egy év az száz szatyor alma..

  No már most: ezt meg kell vizsgálni, hogy hány szatyor alma ment kárba - akár évtizedekre!!!!- a térségben, és ehhez kell arányítani a büntetést - börtönben!!!!

  Kínában egyébkén ennél kevesebbért is köztéri akasztásokat rendeznek, akár tucatnyi vádlott együttes kivégzésével is!

  Hiába, itt az egy kiló uborka, meg a szatyor alma a védendő érték, a környeztkárosítás, meg a halált okozó bugrsság és kapzsiság nem büntetendő... Ez viszont a társdadalmi erkölcsöt (meg a jogalkotók eszét) minősíti.”
 • 2. nüs 2010. október 09. 10:07
  „Tessenek Kínába utazni tanulmány útra...”
 • 1. háté 2010. október 09. 09:36
  „A törvénynek is sok ennyi szörnyűség----összeadva=akasztás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melinda kabaláival készül a Megasztár 5. újabb döntőjére

Szíj Melinda újabb döntőre készül szombaton este, s most boldogabb, mint valaha, hiszen gyermekei is… Tovább olvasom