Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

A téti ezermester

Németh János vagyok, 1949. nov. 13-án születtem téten.


Apám tétról, anyám a bodrogközi Karcsáról származik. A fafaragással az 1970-es években ismerkedtem meg egy balatoni kirándulás után, ott láttam a kirakatban Kapoli Antal faragványait és annyira megfogtak azok a munkák, hogy elhatároztam én is megpróbálkozom faragni.

Az indulás előtt állandóan azt mondogattam magamnak, hogy nem ám nem tudok én is ilyet csinálni. Hazaérkezésünk után nemsokára erőteljes próbálkozásba kezdtem, ami minden várakozást felülmúlt. Már az első munkáimmal egy budapesti kiállításon 3. helyezést értem el. Ez nagyon jó indulás volt, mert még azóta sem tettem le a faragó szerszámokat. Volt több önálló kiállításom is.

Galéria! Fotók: Szük Ödön


Egy idő után elkezdtem egy teljesen ellentétes anyaggal ismerkedni a vassal, és annak kovácsolásával. Nagyon sok érdekes és értékes munka került ki a kezeim közül. Közben Téten alakult egy dalkör, melynek én is tagja vagyok, mint citerás, melyet saját magam készítettem. Nagyon sok fellépésen vagyunk túl. Ezek mellett még megtanultam a síremlék készítést, ezen belül a betűvésést és még az aranyozás mesterségét is.

Írhatnék még különböző dolgokat is, amiket itt Tét városában nem tudnak, de nem akarom magam dicsekvés vádjával illetni és ezért legyen ez a vége.

Németh János

Olvasóink írták

 • 3. kukori 2010. július 24. 20:12
  „....Én sem igazán értettem,nagyon hírdetés szagú a dolog!!De valóban igazad van,inkább Mekk-Elek az ezermester!!!”
 • 2. Révfalusi-szúnyog 2010. július 24. 19:51
  „Most ez mi a ló...sz? Cikk vagy fizetett hirdetés? Micsoda sületlenség!
  Mindenesetre aki ezermester, az valószínűleg semmihez se ért.”
 • 1. kukori 2010. július 23. 13:35
  „A faragások nagyon szépek, a kovácsoltvas tárgyakból láttam már sokkal szebbeket is,a síremlék készítésről meg lett volna még tanulnivaló bőven!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülnek az uniós buszmegállók

Jól halad a tizenegy Győr környéki településen megvalósítandó buszmegálló-felújítási és -építési… Tovább olvasom