Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

A szúnyog nem ismer határt

A szúnyogirtáshoz három dolog kell: pénz, jó idő és szúnyog. Az utóbbiból nem lesz hiány, de a pénz már csak egy-két gyérítésre elegendő az alsó-szigetközi falvakban.

Győrnek megfelelő kerete is van, azonban esőben, szélben nincs értelme irtani.

Az időjárást mintha csak a szúnyogok rendelték volna: az évszázados rekordot döntögető csapadék miatt rengeteg a tocsogó, ugyanakkor irtani sem esőben, sem 2 m/s-ot meghaladó szélben nincs értelme. Igaz, a mostani hűvös időben a szúnyog is kevesebb, de a jövő hétre ígért melegben várhatóan invázió lesz a vizes élőhelyek körül.

A megyében nagyságrendileg is Győr fordít a legtöbbet szúnyoggyérítésre, tavaly például ez az összeg meghaladta a 120 millió forintot. Most viszont az időjárás a megyeszékhelynek is akadályt jelent, az elmúlt héten csak pénteken és szombaton végezhettek kémiai irtást, akkor mindjárt két géppel. Krakovszki József, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. városüzemeltetési ágazatvezetője elmondta: a tervezett programrészt ezen a pénteken és szombaton el tudták végezni, a két gép bejárta a mintegy 3000 hektárnyi vizes élőhely feletti területet, másnap pedig a lakótelepek környékét. Ha a meteorológia nem téved, akkor most hétvégén ismét indulhatnak a repülők, amiben azért reménykedjünk, mert az elmúlt hetekben kialakult tocsogók miatt csak a folyamatos gyérítés vezethet eredményre.

Tolnai Ferencné kisbajcsi óvónő már felrakta a gyerekeket védelmező szúnyoghálót. Fotó: Krizsán Csaba
Tolnai Ferencné kisbajcsi óvónő már felrakta a gyerekeket védelmező szúnyoghálót. Fotó: Krizsán Csaba

Csakhogy sajnos a szúnyog nem tiszteli a településhatárokat és míg Győr – tervei szerint – annyiszor irt, amennyiszer csak szükséges, addig például a vizekkel ölelt Véneknek körülbelül négy gyérítésre elegendő pénze van. S a Győr környéki települések között még így is istenes a helyzete, hiszen szigetközi faluként számíthat a Magyar Turizmus Zrt. harmincszázalékos támogatására, amivel két gyérítést finanszíroznak. Az önkormányzat – ezzel az összeggel együtt – 150 ezret, míg a szomszédos Kisbajcs 400 ezret költhet az idén, amire azért is szükség van, mert például Vének valóban turisztikai célponttá nőtte ki magát kiváló táborozási lehetőségeivel. Jakusné Ságer Anna polgármester szerint a legközelebbi, összehangolt irtásra Vének is benyújtja igényét, reményei szerint erre a jövő héten sor kerül.

Az általunk megkérdezett helybéliek szerint a szúnyog most még nem több, mint a korábbi években, mivel egy aszályos nyarat – a 2003-asat – kivéve egyetlen szezonban sem lehetett megmaradni a vízparti helyeken. Különösen az óvodásokra kell vigyázni, mivel most is akad a kisbajcsi csoportban allergiás, akinek a fél arca bedagad egy csípéstől. Az alsó-szigetközi gyerekeket nem is viszik ki úgy az udvarra, hogy előtte ne kennék be őket riasztószerrel, az intézmény ablakaira pedig már kirakták a szúnyoghálót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőzött a Cuhai-Bakony-ér Bőnynél

Hajnali négy óra körül tetőzött a Cuhai-Bakony-ér, azóta apad. Tovább olvasom