Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A szemetes árokpartok ellen

Abda - A veszélyes hulladékok helybeli begyűjtésétől reméli az abdai faluvezetés, hogy jelentősen tisztább lesz az elkövetkezőkben a község. Ráadásul mindent úgy tudtak megszervezni, hogy ne kerüljön pluszkiadásába a településnek.
– A tavaly tavaszi, őszi szemétgyűjtő akcióink során nagyon sokféle hulladékot találtunk a falu szélein, az árokpartokon. Magam is sajnálattal tapasztaltam és meg is lepődtem, hogy mennyi mindent, szétesett tévét, mosó-, hűtőgépet, más „kiszuperált” háztartási eszközt a zöldbe raknak ki az emberek, pedig ezeknek vannak hivatalos gyűjtőhelyei – mondta el lapunknak Szabó Zsolt polgármester, akinek nyilatkozatából az is kiderült: attól reméli a helytelen gyakorlat jelentős megváltozását, hogy helyben biztosítják és népszerűsítik a gyűjtést. Reméli, hogy így azok is a helyes, környezetbarát utat választják, akik a gyorsabb, könnyebb megoldást keresik. Ugyanis hiába léteznek a begyűjtőhelyek, ha épp nem tudják az emberek, mit hova vihetnek, arra pedig nem szánnak időt, hogy utánanézzenek, és sajnos gyakran akkor is az árokpartot választják, ha tudják, hova kerülhetne a veszélyes hulladék, de az számukra messze van.
Egy hét alatt harminc liter
Mikor a Kisalföld tavalyelőtt megírta a budapesti székhelyű Biofilter Rt. (40/442-999) és területi képviselője (30/947-4366) elérhetőségét, néhány nap alatt megduplázódott azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek gyűjteni kezdték a használt étolajat, zsiradékot. Azonban még így is sokan öntik a lefolyóba. Ezért jó példa, ahogy Abdán az önkormányzat megszervezte ezt. A lakosságtól ingyenesen átveszi az elhasznált étolajat, egy arra szakosodott vállalkozással elszállíttatja. Ehhez persze az is kellett, hogy Vargáné Gáli Gyöngyi december elsejétől vállalja: a Tüzép-telep nyitvatartási idejében fogadja az étolajat leadókat. Egy hét alatt megtelt a harmincliteres hordó és az elkövetkező napokban is nagyobb mennyiség várható, mert az ünnepek alatt többet sütöttek-főztek a családok.
Szabó Zsolt polgármester annak tulajdonítja a gyors sikert, hogy helyben tudnak a lakosok szabályosan megszabadulni a használt étolajtól. Emellett persze az is szolgálja az ügyet, hogy minél többször több helyen felhívják erre a lehetőségre a figyelmet. A faluvezetés azzal is ösztönzi ezt a környezetbarát törekvést, hogy negyedévente jutalmazza a három legtöbb olajat leadó háztartást.
A szállításban is segítenek
Mindennek folytatásaként pár hete az abdai polgármesteri hivatal udvarán felállítottak egy konténert, amibe az elektronikai hulladékot rakhatják az emberek. Csak annyit kér az önkormányzat, lehetőleg ne törmelék formájában tegyék bele, mert az újrahasznosítás lényege, hogy az újrafeldolgozható alkatrészeket kiszerelik azokból. Egy ezzel foglalkozó cég üríti a konténert, így ez a kezdeményezés se kerül pénzébe a falunak. Még a szállításban is segít az önkormányzat – annak, aki ezt kéri –, mert gondot okozhat egy nagyobb berendezés eljuttatása a hivatal udvarára. Ezért is nem viszik sokan vissza a kiöregedett eszközt a szaküzletbe, ahol szintén vissza kellene hogy vegyék.
– Kis kreativitás, jó szervezés és a helybeliek önkéntes munkája, sokszor ennyi elég a változáshoz. Én annak is segítek, aki az építési törmeléket nem tudja elhelyezni, csak ne szeméthalmok közt éljünk – mondta a faluvezető, aki úgy véli, sokan megfeledkeznek arról: ha nem deríthető ki, ki szemetelt, a terület tulajdonosának kötelessége elszállíttatni, ártalmatlanítani a veszélyes hulladékot és ez súlyos költség lehet.
– Hamarosan beszerzünk egy olyan tárolót is, amelybe az elhasznált akkumulátorokat lehet elhelyezni – ígérte Szabó Zsolt.
Környezetbarát megoldás: Egyre kevesebb abdai önti a lefolyóba a használt étolajat, mert helyben megszabadulhatnak tőle, méghozzá szabályosan. Képünkön Virág Sándor.
Fotó: Bertleff András

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szórták az utakra a sót

Győr - A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. már a gyenge havazás kezdetén, január elsején este 7… Tovább olvasom