Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

A Strabagé az Árkád építése is

Nem egy szegedi cég, hanem a Strabag rt. végezheti Győrben Árkád építését is.
Pécsen az Árkád
Nagyot fordult a világ két hét alatt, a biztos győztesnek hitt szegedi cég az utolsó pillanatban lecsúszott a győri Árkád bevásárlóközpont építéséről. A 20 milliárdos projekt győztese a győri telephellyel is rendelkező Strabag rt. 

Két héttel ezelőtt még biztosra lehetett venni, hogy a KÉSZ kft. nyeri meg a kivitelezői pályázatot az Árkád esetében. S bár az utolsó pillanatig pakliban volt a szegedi építőcég neve, mégis ellentétes döntés született – tudta meg a Kisalföld a beruházó ECE cég Hamburgban tartózkodó ügyvezetőjétől.

Mégsem a pénz döntött?

Gyalay Korpos Gyula, a beruházó német ECE cég ügyvezető igazgatója arra a kérdésre, hogy miért változtatták meg a kiszivárogtatott döntést ilyen módon (gyakorlatilag ellentétesen), illetve mi szólt mégiscsak a Strabag mellett, egyelőre nem kívánt válaszolni, mondván, a vesztes céggel még szeretnék lezárni tisztességesen a tárgyalásokat. A sajtókommünikéből pedig, amelyet napokon belül kiadnak, úgyis kiderül minden.

A kivitelezői pályázat hátteréről annyit december végén is tudni lehetett, hogy az ECE cégnél a győri városvezetés lobbizott – természetesen a pályázó helyi cégeket segítve. Akkor azonban még úgy tűnt, a beruházónál a pénz fog dönteni, vagyis a legolcsóbb ajánlat nyer, az pedig – információnk szerint – a szegedieké volt. A nyilatkozattal azonban vártak a Csongrád megyei építőcégnél, mondván, „még zajlanak az események, nem akarunk elkiabálni semmit". Az első cikk megjelenése után többször érdeklődtünk a KÉSZ-nél, de január első napjaitól egészen tegnapig csak ennyit tudtak megerősíteni: továbbra is tárgyalnak. Most már nyilvánvaló, a kérdés valóban nyitott volt egészen mostanáig.

Az előzményekről röviden

Mielőtt a győztes Strabag rt. ügyvezető igazgatója megszólalna, röviden az előzményekről: a győri közgyűlés a tavaly október 30-i ülésén fogadta el azt a tervmódosítási javaslatot, amely lehetővé tette, hogy bevásárlóközpont épüljön a Rába rt. Budai úti telephelyén. A budapesti Örs vezér téri és a pécsi Árkád Üzletközpontot építő ECE Projektmanagement Budapest Kft. 26 ezer négyzetméter alapterületű, kétszintes üzletközpontot kíván létesíteni mintegy húszmilliárd forintos beruházással. A tervek szerint 2006-ra épül meg a bevásárlóközpont. Csaknem egy év eltelt, amikor a Kisalföld (tavaly szeptemberben) visszatért a témára, s akkor a több hónapos tétlen várakozásról azt írta:

„A bevásárlóközpont annak rendje és módja szerint megkapta a környezetvédelmi engedélyt, amely megelőző lépcsőfoka az építési engedély megszerzésének. A Reflex Egyesület azonban fellebbezett az engedély kiadása ellen, amely lelassította a folyamatot, de nem állította meg." Mostanra az engedélyek garmada „zsebben van", így különösebb akadálya nincs az építkezés megkezdésének. Na de mikor esedékes ez? – kérdeztük a már biztosan győztes Strabag rt. ügyvezető igazgatójától, Vermesi Sándortól, akihez a magasépítő pályázatok tartoznak.

Győri cégek mint alvállalkozók

„ Nem rajtunk múlik, mi készen állunk; amint az összes engedélyt beszerezte az építtető ECE cég, mi kezdünk" – volt a válasz. Vermesi Sándor sem titkolta, a KÉSZ az utolsó pillanatig komoly ellenfél volt, de vajon mi döntött a Strabag mellett? „Nyilvánvalóan sokat számított korábbi két munkánk, a pécsi és a budapesti Árkád Üzletközpont építése, melyeknél szintén együtt dolgoztunk a német beruházóval."

A Kisalföld kérdésére, hogy a helyi (politikai) lobbi, s az a tény, hogy a Strabagnak Győrben is van cége, latba eshetett-e a döntés meghozatalakor, az ügyvezető nem zárta ki, de nem tette elsődleges szempontnak. A pénzről pedig annyit mondott:

„Nem ismerem a szegedi cég pályázati anyagát, annyit azonban el tudok mondani a miénkről, hogy az utolsó ajánlatunk alá is kellett mennünk, ha nyerni akartunk." Vermesi Sándor már most biztosan kijelenthette: alvállalkozókat is bevonnak a munkába. Az üzletközpont építésével járó útépítési munkákat értelemszerűen a Strabag mélyépítő (győri) cége végzi, de lesznek egyéb építői feladatok, amelyeket kiadnak másnak. „Komoly feladatokról is szó van, ezekbe a helyi, tehát győri cégeket szívesen bevonnánk. Ez azonban egyelőre a jövő kérdése"Mi annyit tennénk hozzá, húszmilliárdos beruházásnál egy „kisebb megbízás" is komoly lehetőség a győri cégeknek. 

KORÁBBAN >>

Aluljáró: befektetőt keresnek (2004-08-06) >>
Felújításra szorul a Baross híd (2003-10-10) >>
A fejlesztéshez új aluljáró kell (2003-09-10) >>
Hiányzik a fejlesztéshez szükséges pénz (2004-02-22) >>
Új győri belváros épül tizenhatmilliárdból? (2003-09-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Káptalandomb régi dicsősége

Dr. Galavits József győri városplébánossal beszélgettünk a kanonoki kar eredetéről, szerepéről. Tovább olvasom