Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A Rómer marad, a pénze nem

A megyei közgyűlés az utolsó pillanatban levette napirendjéről a Rómer-házzal (és a Mediawave-fesztivállal) szoros kapcsolatban lévő megyei Mozgókép közalapítvány megszüntetését.

De az alapítványnak eddig biztosított évi 5 millió forintot is megvonta – ez az összeg már biztosan nem szerepel a jövő évi költségvetésben. Erre a lépésre korábban is számítani lehetett. 

Amikor néhány hete kipattant a hír, hogy a Mediawave Szombathelyre költözik, mert a szervezők nem tudtak a fesztiválnak eddig otthont adó  Győrrel megállapodni, Szakács Imre Győr-Moson-Sopron megyei elnök is nyilatkozott ebben az ügyben portálunknak. Teljes joggal tette, hiszen az általa vezetett önkormányzat éveken át a megyei mozgókép (művészeti, oktatási, ifjúsági) közalapítványon keresztül 5 millió forinttal, illetve a tulajdonában álló Rómer-ház biztosításával – ha nem is direkt, de közvetve – támogatta a Mediawave szervezését. Szakács Imre akkor egyértelművé tette: ha a fesztivál Szombathelyre költözik, akkor nagyon meggondolják e két  támogatási forrás további folyósítását.
 
A Rómer-ház és a közalapítvány egyelőre marad, a közgyűlés ugyanis levette napirendről a megszüntetését indítványozó előterjesztést. Fotó: H. Baranyai Edina
A Rómer-ház és a közalapítvány egyelőre marad, a közgyűlés ugyanis levette napirendről a megszüntetését indítványozó előterjesztést. Fotó: H. Baranyai Edina

A pénteki közgyűlés 11. napirendi pontja a közalapítvány megszüntetése lett volna, amely nyilvánvalóan az ígéret beváltását jelentette. Az utolsó pillanatban, az ülés napján azonban a képviselő-testület levette napirendjéről az előterjesztést. Természetesen ez nem egy hirtelen született ötlet eredménye, úgy tudjuk, hetek óta tárgyalnak erről az érintettek. Szakács Imre megerősítette: ˝Eddig minket nem kerestek meg a szervezők, korábban a költözés ténye is váratlanul ért – ezt az ügy kirobbanásakor is mondtam. Most azonban felkerestek, s azt kérték, hogy az alapítványt egyelőre ne szüntessük meg. Abban maradtunk, hogy január-februárban tárgyalunk még erről: de ez a Rómer-házat érinti elsősorban. A közalapítványnak folyósított ötmillió forintot a 2010-es költségvetésbe már nem terveztük be, ez már tény˝ – mondta az elnök.

Egy másik, szintén napirendről levett kérdés volt még érdekes a pénteki ülésen (ritka, hogy olyan napirendi pontok viszik a prímet, amit meg sem tárgyalnak a képviselők), ez a győri Petz-kórház kézsebészetét érintette.

A lényege: az osztály hatékonyságát úgy szerette volna növelni az egészségügyi intézmény, hogy a műtéti kapacitás egy részét kiadja egy külső vállalkozásnak. A kézsebészet ugyanis az elmúlt két évben a protézisbeültetések és a sürgősségi műtétek mellett háttérbe szorult, sokszor a győri betegeket el is küldték máshová. A menedzsment úgy számolt, hogy ha a délutánra megürült műtőket ki tudja adni egy külső ˝közreműködőnek˝, amely az orvosokkal és az OEP-pel rendezi az operációk költségeit, akkor nőhet a műtétszám és csökkenhet a várólista.

Ezt más magyar kórházban már bevezették, de a Győr-Moson-Sopron megyei testület egyelőre úgy érezte, hogy jogszabályilag még tisztázni kell néhány kérdést, ezért az előterjesztést visszadobta – nem vette napirendre.

Olvasóink írták

 • 7. kefet 2010. január 04. 11:14
  „nem hiszem el, hogy az EGYETLEN BELVÁROSI MOZIT (mind a három szó hangsúlyozva) kell bezárni. ez az a hely ahol találkozhatunk magyar és külföldön is elismert un. művészfilmekkel...
  gratulálok annak aki ezt a hülye ötletet előhozta!!!!”
 • 6. mbukovics 2010. január 03. 16:07
  „Jó látni ezeket a kommenteket. Január 2-án indult egy civil kezdeményezés a Rómerért, itt van róla hír: http://www.alterblog.hu/wordpress/2010/01/03/civil-osszefogas-a-romer-hazert-allj-ki-mellette-az-alairasoddal-te-is/ Az első lépés tehát egy szimpátia-aláírásgyűjtés! A cikk alatt van egy Facebook-csoport linkje is, ahol mindig megtudjátok a legújabb információkat az akcióval kapcsolatban!”
 • 5. kolckhy 2010. január 01. 17:25
  „Győrből (hiába egyetemi város) hiányzik az értelmiség - a város méretéhez illő - pezsgése! Ez a kultúrát ellehetetlenítő önkormányzati magatartás is okolható ezért a helyzetért. Ahhoz, hogy ez ne így legyen nem megvonni kéne a támogatást az ilyen intézménytől, hanem megnövelni! Tudatos programmal terelgetni kellene a fiatalságot, hogy ne csak a diszkó, a kötekedés, autós felelőtlenkedés meg a DROG-ozás töltse ki a szabadidejüket, hanem képesek legyenek alkotni, de legalábbis értékelni más alkotói törekvését!”
 • 4. kolckhy 2010. január 01. 17:05
  „Na, ez aztán szép húzás! Még egy döfés a győri kultúrának! Lassan semmi nem marad, ahol a fiatalok művészetekkel kerülhetnek kapcsolatba, ahol tehetséges fiatal zenészek próbálgathatják szárnyaikat, ahol művészfilmeket vetítenek (nem csak a hálivudi maszlagot). Neveljünk tökéletes szakbarbárokat, mert az ízlés nem fontos, csak az hogy Győr egy "szakiparbarbár" város legyen.”
 • 3. átlagember 2009. december 22. 19:50
  „5 milliót nem tudott volna fizetni a Rómernek, de a 20 milliós kártérítést (az esetben, ha bezárták volna) simán.”
 • 2. mbukovics 2009. december 19. 17:51
  „A Rómer programszervező csapata azt ígéri, mindent megtesznek azért, hogy a támogatás kiesése ellenére is jól működjön a ház: http://www.alterblog.hu/wordpress/2009/12/19/nem-ad-tobb-penzt-a-romernek-a-megyei-kozgyules-lehet-meg-is-szunteti-majd/”
 • 1. mbukovics 2009. december 19. 16:16
  „Gratulálok Szakács Imrének.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gospel Star Mass Choir jegyet nyertek!

Játékunkra számos helyes megfejtés érkezett, a Gospel Star Mass Choir koncertjére 5 darab jegyet… Tovább olvasom