Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

A pinceházak, gettók megszüntetéséért

˝A cigánytelepek megszüntetése, integrációja csakis a közösség egészével s képzéssel, munkahelyteremtéssel együtt lehetséges˝ – szögezte le előadásában dr. Farkas Zsuzsanna szociálpolitikus a Széchenyi-egyetem szociálismunka-tanszékén.

A gettók felszámolása nem megy közösségépítés nélkül, s ehhez nélkülözhetetlen a lakhatási, a foglalkoztatási, a szociális az oktatási, az egészségügyi és a közösségi részfeladatok vállalása. A három településen több száz család sikeres társadalmi beilleszkedését célzó programot a Szegényeket Támogató Alap Egri Alapítványa koordinálta az oktatástól a lakásminőségük megváltozásáig. A program bemutatása az ország bármely területén, így megyénkben is modellértékű lehet, hisz Győrságon és Ikrény-Dózsamajorban is élnek családok telepszerű körülmények között.

– Kőműves- és erdőművelő-szakmát tanultak ki a férfiak, könnyebben boldogulnak a munkaerőpiacon. Elhelyezkedésükben, valamint az érdekérvényesítésükben is segítettük, s ezután is segítjük őket – sorolta a program részleteit dr. Farkas Zsuzsanna. – Az egyik legnagyobb változást a családok tanuláshoz való hozzáállásában látom: a felnőttek közül sokan leérettségiztek, a fiatalok közül pedig néhányan már a főiskoláig is eljutottak – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. november 23. 17:24
  „Sokan már eljutottak odáig is, hogy Amszterdamban /Nyíregyháza" utcát is neveztek el működésükről,róluk. Ugyan is a kurvák 25 %-a a magyarországi cigányok futtatottjai-írja a normális sajtó.”
 • 3. szocdem 2010. november 23. 11:05
  „2.

  Negatív vag!

  Én elhiszem, hogy amíg ezek az emberek kaptak valami támogatást, adig sem az erdőbe nem kellett járniuk hogy fát lopjanak a fagyhalál ellen, és a boltban is ki tudták fizetni a kiló kenyeret - nem kellett ellopniuk.

  Azt viszont nem hiszem, hogy az épp atomjaira hullott építőiparban kereslet jelentkezett volna épp azokra a gyorstalpalón végzett kőművesekre, akiket a reklámozott program gyártott le...

  Meggyőződésem: ha volna gazdaság, volna elég munkahely is. Ha volna elég munkahely ezek az emberek program, és gyorstalpaló nélkül is találnának munkát.

  De se gazdaság, se munkahely - csak rizsa van a költségvetési hiánycélról - amit úgy állítanak be mint ha az maga a gazdaság, és mindenki legszemélyesebb ügy e volna...

  Szóval iylen környezetben a hasonló programok csak pár értelmiségi vatta ember elhelyezését és megfizetését szolgálja... eredményről itt tuti nem lehet beszélni!”
 • 2. vonLichthofen 2010. november 22. 16:42
  „Dr Shoshana Wolf előadása ékes példája az üres és értelmetlen chadovának.
  Rőgebben ezt úgy hívták volt, hogy rizsa.

  A három településen több száz család sikeres társadalmi beilleszkedését célzó programot a Szegényeket Támogató Alap Egri Alapítványa koordinálta az oktatástól a lakásminőségük megváltozásáig. - EZT mondja ez a jóasszony.
  Hol vannak a statisztikai bizonyítékok, hogy a gettóból kikerülő családok iziben megváltoztatták többezer éves életmódjukat /csalás, lopás, családon belüli /apa-lány, fiú - anya, bátty - húg/ nemi élet, a szellemi és gyakorlati tudásra való hajlam és törekvés?

  Kőműves- és erdőművelő-szakmát tanultak ki a férfiak, könnyebben boldogulnak a munkaerőpiacon. Elhelyezkedésükben, valamint az érdekérvényesítésükben is segítettük, s ezután is segítjük őket - sorolta a program részleteit dr. Shoshana Wolf. - EZT is Írja ez a tudós asszony.

  Igen, a Győr környéki és Győrsági rengeteg erdőkben /halban és vadban gazdag/ majd rengeted munkát találnak a GYSM megyei gettholakók.

  Az egyik legnagyobb változást a családok tanuláshoz való hozzáállásában látom: a felnőttek közül sokan leérettségiztek, a fiatalok közül pedig néhányan már a főiskoláig is eljutottak - tette hozzá.-

  EZ a legviccesebb, de nevek, helynevek és számok nélkül ez megint csak üres rizsa. Remélhetően DrSW, nem ebben a témában védte meg doktori dolgozatát.”
 • 1. szocdem 2010. november 22. 15:10
  „Ez mind nagyon szép....

  A baj az, hogy az 1970-es évek óta atrtó neolibsi gazdasági ellenforradalom átírta a társadalomtudományt is. Az a szociológia, amit ma tanulnak, az a neoliberális érdekek mentén működő társadalom modellképe!

  Egy nyugati országban nagyon kevesen tudnak megélni - a magyarországihoz képest - ebből a szakmából, mert a szociális jogokat ott az országok egészére vonatkozó törvények garantálják, és nem kutatók heurékájának függvényében valósulnak meg egy egy közigazgatási területen.

  MAgyarországon a nyomornak két fő oka van.
  1. A gazdaság mesterséges likvidálása, aminek végeredménye képpen nincs szükség 3 milliónál több munkásra (Az aktívak majd 5 milióan vannak)
  2. A neoliberális doktrina a pénzt magától valónak tekinti - jogos jussnak minden befektető számára. Így nem érték a munkaerő, és épp ezért (a volt keleti blokk országaiban) nincs tudományos szemlélete sem a munkaerő újratermelésének. Így az erőforrásainkat nem tudjuk saját magunkra fordítani, (nem fizetik meg a termelő alkotó munkát) azt egyszerüen elszippantják előlünk a modellezett gazdaság haszonélvezői..

  Amíg ez így lesz az ilyen előadások csak magyarázzák a semmit. Úgymond "hangulatjavítók", de pőre módon csak a kormányzat hazugságait leplező módszertani cselekvések..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A külföldiek húzzák a turizmust

Szeptemberben 5 százalékkal több turista szállt meg Győr-Moson-Sopron megyében, mint egy évvel… Tovább olvasom