Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A Negro után most jön a feketeleves?

Öt évvel azután, hogy a Danone elállt a győri kekszgyár bezárásától és áttelepítésétől, a cég ismét az átszervezésről tárgyal.
Öt évvel azután, hogy az országos felháborodás miatt a Danone elállt a győri gyár bezárásától és a kekszgyártás áttelepítésétől, a francia multinacionális cég ismét az átszervezésről tárgyal. Nincs pedig két hónapja annak, hogy arról adtunk hírt: a Győri Keksz Kft. október 13-án megvásárolta a Negro cukorka gyártásának jogát a Nestlétől, így 2007. január 2-tól a márka a győri cégé. Ez az üzlet – akkor úgy tűnt – a kekszgyár helyzetét is stabilizálja. A mostani tervek szerint a Negro gyártása ugyan a Rába partján marad, de a kekszeket ezentúl Székesfehérváron állítják elő.

Hányan maradnak?

Azt, hogy a cukorkagyártás pontosan hány dolgozónak ad a jövőben munkát, egyelőre nem kívánják nyilvánosságra hozni. Annyit tudni csupán, hogy a cukorkából az eddiginél jövőre 20 százalékkal többet állítanának elő. A tervek részleteiről arra hivatkozva nem nyilatkoznak, hogy az átalakítási tárgyalások a munkavállalókat képviselő szakszervezettel most kezdődtek meg. A gyárban dolgozók persze próbálnak számolni, s az ő végeredményük korántsem biztató. Szerintük 40–50 embernél több nem kell majd erre a munkára, márpedig a gyárban most még dolgozó 100–120 munkás nagy százaléka ötvenéves múlt: magyarán abban a korban vannak, amikor a legnehezebb munkát találni maguknak.

A gyár nem szűnik meg

Számukra csak részint biztató, hogy a cég kommunikációs ügynöksége leszögezte: semmilyen termék megszüntetéséről vagy a gyár bezárásáról nem született terv. „A vállalat, akárcsak az elmúlt években, továbbra is elkötelezett a hagyományos magyar termékek – a Pilóta keksz, a Balaton szelet, a Vaníliás karika –, illetve kifejezetten a hazai gyártás mellett." Ez nyilván Székesfehérvárt jelenti, ahol a Danone kekszeinek 70 százalékát most is gyártják.

Egyelőre az is kérdés, mi lesz az ingatlannal, hiszen a cukorkagyártó üzem csak elenyésző részét teszi ki a teljes területnek.
A termelés átszervezéséről a végső döntést december 15-én hozzák meg, addig a munkavállalók érdekeit képviselők is óvatosan nyilatkoznak. Dombóváriné, a Győri Keksz szakszervezeti vezetője annyit közölt a kiadott sajtókommünikében: „Célunk, hogy amennyiben elkerülhetetlenné válik dolgozók elbocsátása, akkor ennek hatását mérsékeljük, illetve, hogy ezek a dolgozók a lehető legjobb támogatást kapják."

Egykor tüntettek

Egy olvasónk – aki minden bizonnyal a gyárban dolgozik – SMS-rovatunkban a minap felvetette: amikor a Danone 2001-ben a Győri Keksz Kft. Székesfehérvárra tervezett telepítését bejelentette, megmozdult az egész város, volt tüntetés, politikai lobbizás, sőt, a termékek bojkottja is. Most mi a helyzet ezekkel a politikusokkal?
Borkai Zsolt győri polgármester (ő abban az időben még iskolaigazgató és nem politikus volt) az alábbi nyilatkozatot küldte el a Kisalföldnek:

„Aggasztó, hogy mi lesz a még megmaradt dolgozókkal, mi lesz a patinás üzem sorsa, s mi lesz azokkal a tradicionális keksztermékekkel, amelyekről méltán híres Győr. Sok kérdés van, melyeket egyeztetni kell a feleknek. A győri önkormányzat a korábbiakban is elkötelezett volt a nagy múlttal rendelkező győri kekszgyár fennmaradása és az ott dolgozó emberek sorsa iránt, így a jövőben is mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a messze földön híres édesipari termékek győri gyártása tovább folytatódjon. Nekünk fontos a győri munkahelyek védelme, minden lehetséges támogatást megadunk ahhoz, hogy a kekszgyár dolgozóit ne érjék hátrányosan az átalakulás kapcsán tett intézkedések. Az önkormányzatnak fel kell készülnie a jövőbeni humánerőforrás-pályázatok kiaknázására, így átképzésekkel enyhíteni a nehézségekkel küzdő győri családok helyzetén."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csődbe visz az állami megbízás?

A Fehér-Ép Kft. 150 millió forintos megbízást nyert el: a budapesti XIII. kerületi önkormányzat velencei ifjúsági táborának építésére szerződött. A munkát ő is kiadta alvállalkozásba, méghozzá egy győri cégnek, amely lehet, épp emiatt tönkremegy. Az, hogy kinek van igaza, csak később dől el, a felek még most is vitáznak, de a történet mindenképp érdekes... Tovább olvasom