Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A mexikói vírustól a H1N1-ig

Egy éve annak, hogy elkezdtek érkezni a hírek Mexikóból, ahol 2009 márciusában és áprilisában 1000 embernél mutatták ki az – akkori nevén – sertésinfluenzát.

Egy év alatt megyénkben sok ezer influenzagyanús beteg fordult orvosához, a H1N1 nálunk három életet követelt.

Egy éve kezdődött: tavaly, ezekben a napokban már mintegy 80 halálesetet regisztráltak. Az akkor még mexikói vírusnak is nevezett új betegség híre késve érte el a világsajtót, s igazából április utolsó előtti hetében volt a nagy robbanás, ami után portálunk is napi szinten foglalkozott ˝az új spanyolnátha˝ rémével is fenyegető járvánnyal. Április 27-én hozták nyilvánosságra, hogy a vírus betört Spanyolországba, míg Magyarországon május 29-én mutatták ki először a H1N1 jelenlétét egy 27 éves brazil állampolgárnál. Június 15-én meghalt egy Dél-Dunántúlon élt, 41 éves férfi, megyénket pedig szeptemberben érte el a sertésinfluenza, bár a hónap közepén orvoshoz fordult győri diákoknál még negatív volt a lelet. Viszont egyre több influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, természetesen labormintát csak kevesektől vettek.


A társadalmi viták kereszttüzébe került oltóanyagok október elején érkeztek meg a megyei ÁNTSZ-ekhez, de a terjesztést akkor még nem a tisztiorvosi szolgálat, hanem a készletgazdálkodási intézet végezte. A feladattal nem tudott megbirkózni és a patikák hetekig nem jutottak térítéses vakcinához. A fertőzöttség november végén érte el a csúcsot: volt olyan hét, hogy az orvoshoz fordulóknak 4,6 százaléka volt influenzás. A viszonylag kevesektől vett minták alapján sem mérhetők kis számokban a laboreredmények: eddig a régióban 120 esetben mutatták ki a H1N1 jelenlétét.

És sajnos ekkor történt megyénkben az első haláleset is, amit még kettő követett. Egy harmincas éveiben járó, győri asszony volt a fertőzés első áldozata, halálát az influenza által kialakult tüdőgyulladás okozta.

December első napjaiban hunyt el egy tízéves soproni kisfiú, s eközben már kezelték azt a győri kismamát, akinek babájáról, az édesanyját túlélt Zsanettről nemrég írtunk. A győri anyuka szenteste előtt egy nappal hunyt el, ő volt megyénkben az új vírus utolsó – s remélhetőleg tényleg az utolsó – áldozata. A győri kórházban egyébként a H1N1 gyanújával kezelt betegek közül 8 esetben igazolódott be a fertőzöttség, közülük 3 beteget a központi intenzív osztályon, kettőt pedig a gyermekintenzíven kezeltek.

Az új influenza január óta nem hallatott magáról, azóta az oltópontokon, majd februári bezárásuk után a regionális tisztiorvosi intézetben senki sem jelentkezett oltásért. Mint megtudtuk, a győri kórházban sem kezelnek beteget H1N1 gyanújával. A járvány lezárultát azonban egy szakember sem meri kimondani, főként azóta, hogy április 4-én egy 60 éves, több krónikus betegségben szenvedett asszonyt vittek kórházba Szegeden. Életét azonban nem tudták megmenteni, az utolsó magyar áldozat nem volt beoltva az influenza ellen. Az ÁNTSZ ezek után közleményben adta ki: a H1N1 láthatóan továbbra is jelen van, s legalább a krónikus betegek és a gyermeket vállalók kérjenek oltást, ha eddig még nem tették meg. A vakcina védelme körülbelül egy évig tart. A győri oktatási intézményekben egyébként továbbra is élnek az ősszel bevezetett higiénés szabályok, táblák figyelmeztetnek a kézmosásra, bár az előírás szigora nyilván csökkent.


WHO: továbbra is fenyegetést jelent

A H1N1 pandémiás influenza olyan súlyosságú, mint az 1957-es és 1968-as  világjárvány volt, és továbbra is fenyegetést jelent – közölte szerdán az Egészségügyi  Világszervezet (WHO) sürgősségi bizottságának elnöke.  John Mackenzie, a tanácsadó testületet vezető ausztrál szakértő szerint a pandémia ˝sokkal súlyosabb, mint az emberek vélekednek róla˝,  mert a népesség egy igen fontos csoportját, a fiatal, egészséges  embereket veszélyezteti. A sürgősségi bizottság úgy döntött, hogy még fenntartja a  pandémia megjelölést, egyelőre nem javasolja a WHO főtitkára számára, hogy ˝világjárvány utáni˝ fázis kimondásáról  döntsön.

Olvasóink írták

  • 2. mais 2010. április 16. 09:02
    „Jajj ne emlegessük , mert megint véletlenül megjelenik és fél évig mindennap arról lehet hallani ... :))”
  • 1. janika 2010. április 15. 20:03
    „H1N1: jöhet a második hullám! Nocsak van megrendelője? Vagy eszébe jutott valakinek megint a Rejtő Jenő könyvében olvasott kormányzó és a fiskálisa rendelete a forró vizes injekció?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új jegyzőről döntenek

Abda–Börcs–Ikrény - Jegyzőt keres a három falu közösen működtetett körjegyzősége, mert a… Tovább olvasom