Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A mérnökök szakértelmüket ajánlják ˝vizes˝ ügyekben

A csapadékvíz napjainkban látványosan okoz problémákat megyénkben, ezért a mérnöki kamara tagjai felajánlják szakértelmüket – hangzott el a minapi sajtótájékoztatón.

A megyei mérnöki kamarának több mint 750 tagja van, s nemrégiben Bartal Györgyöt választották elnöknek, aki többek közt a szakmai munkát úgy szeretné aktívabbá tenni, hogy a víz okozta problémák megoldására, megelőzésére megfogalmazzák javaslataikat. Az elnök megemlítette: az autóutakra a mezőgazdasági területekről ráfolyik a víz, rámossa a sarat, az iszapot. Magyarázata szerint a korábbi csapadékvíz-elvezető árkokat – amelyekből az öntözést is megoldották – beszántották, és persze az elmúlt évek alatt a talajvízszint is megváltozott környékünkön. Úgy véli, ezzel foglalkozni kell, és a helyzet jövőbeni kezeléséhez felajánlja tagjaik szaktudását. Mindez összefügg a Duna vízszintjével is. Az elnök arról is beszélt, hogy a Duna-stratégia kapcsán szintén segítségképp ajánlják szakértelmüket a mérnökök. Hangsúlyozta: a stratégia ebben a témában nem csak azt jelenti, hogy a folyó hajózható legyen. Inkább a folyó mellett élők életkörülményeinek javításáról szól, például a természetvédelemről és arról, hogy a környező falvakat ellássák megfelelő ivóvízzel, a mezőgazdasággal foglalkozókat öntözővízzel.

Bartal György elnökként tervezi a kamara szakmai érdekképviseletének fokozását is. Például olyan esetekben, amikor önkormányzat végeztet építő munkálatokat, mert szerinte fontos, hogy megfelelő szakember készítse a terveket. A fiatalítás jegyében az elnök erősítené a jó kapcsolatokat a megyei egyetemekkel, hogy már tanulmányaik alatt megismerjék a leendő mérnökök: kamarájuk milyen kötelezettségeket ró rájuk, milyen lehetőségek nyújt számukra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bormustra tizenegyedszer Pannonhalmán

Tizenegyedszer döntöttek az ország ötven csúcsboráról, amelyet a Pannon Bormíves Céh és a… Tovább olvasom