Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A ménesbirtok öröksége nemzeti kincsünk

Az évi kétmilliárdos költségvetési összegből gazdálkodó, állami tulajdonban lévő Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. Közép-Európa legfejlettebb szaporodásbiológiai laboratóriumát hozta létre: örökítőanyagot is konzerválnak a nemzeti kincsnek számító, őshonos arab ménesből.

Több mint két évszázaddal ezelőtt vásárolta meg a bábolnai földet az állam 450 ezer aranyért, Szapáry Józseftől "ménesintézet céljára".

A létesítmény azóta sok változáson ment keresztül: legutóbb tíz éve, amikor a Bábolna Rt.-ből megalakult a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft.: a társaság 2010-ben a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonába került, a ménesbirtok élére bő két éve Müller Bélát nevezték ki. Az ügyvezető igazgató a Kisalföldnek az állami cég működéséről, fejlesztési elképzeléseiről beszélt.

– A 223 éves bábolnai arab ménes mellett a Dióspusztán található (utolsó állami tulajdonú) angol telivér ménes is hozzánk tartozik. A kft. jelentős műemlék vagyon felett őrködik, s egy 170 kilométer hosszú áramvezeték-rendszert kezel, mely több mint száz környékbeli fogyasztót szolgál ki: emellett gázszolgáltatást is nyújtunk.

Évente több tízezer vendéget fogadunk, a szeptember elejére tervezett Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokra például 70–80 ezer látogatót várunk – mondta.

Fejlődés: Müller Béla, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatója szerint a nemzeti kincsnek számító arab ménes örökítőanyagát a jövő nemzedéke számára is megőrzik. fotó: Mészáros Mátyás
Fejlődés: Müller Béla, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatója szerint a nemzeti kincsnek számító arab ménes örökítőanyagát a jövő nemzedéke számára is megőrzik. fotó: Mészáros Mátyás

A ménesbirtok a környékbeli állami földek nagy részét, közel 2000 hektárnyit használ, melyben hatalmas legelők, kaszálók találhatók. Itt termelik meg állatállományuk szálas- és abraktakarmányát is.
„Az őshonos Shygya–arab ménest korábban nemzeti kincsnek nyilvánították: veszélyeztetett faj, így fontos genetikai készletének megőrzése, fejlesztése, s a hagyományok folytatása" – folytatta.

„Kétszázötven arab lovunk van, nagyobb része Shygya, kisebb részben telivér. A génmegőrzési technológiák fejlesztésében előreléptünk: nemrégiben kezdte meg itt működését Közép-Európa legfejlettebb szaporodásbiológiai laboratóriuma, mely az örökítőanyag konzerválásával, fagyasztásával foglalkozik. Az értékes kancák esetében embriómosással több utód is születhet. Később az embriófagyasztást is szeretnénk megvalósítani. Elmondható: hím- és nőnemű örökítőanyagot is tudunk konzerválni a jövő számára."

Kulturális örökségük is kötelez: a szapári kastély és más műemlékek, a bábolnai lovas harsonások, az ötös fogat, valamint a híres lovak emlékparkja. Állagmegőrzésük, felújításuk fontos feladat. Emellett a tulajdonos finanszírozásával felújítják az istállókat, tetőket, korszerűsítik a vízelvezetést.

„Dióspusztán elsősorban a magyar lóversenyzést és fogadásszervezést segítjük: körülbelül félszáz itteni ló fut a Kincsem parkban, s az utóbbi két év legeredményesebb tenyészete lettünk. Az angol telivér ménes idén százéves, s hazai viszonylatban a legnagyobb." Müller Béla elmondta: a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. éves költségvetése körülbelül kétmilliárd forint. Kiterjedt nemzetközi kapcsolataik vannak Dubajtól a Kanári-szigetekig, de a hazai tenyésztőket is segítik. Működtetik a Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégiumot is, ahol 170 fiatal tanul lótartó, belovagló, lovastúra-vezető szakmát „ménesi körülmények" között.

„A jövőben a fejlődés, fenntarthatóság és költséghatékonyság jegyében tervezünk működésünket segítő beruházásokat: például megújuló energiaforrást a ménesudvarba" – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb munkahelyeket teremt a Leier két milliárd forintos győri beruházása

Néhány héten belül elindul a próbagyártás a Leier új, kilencedik magyarországi üzemében, ahol a legmodernebb technológiával állítják elő a vasbeton elemeket. Tovább olvasom