Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A mélyfagyasztás az élet kezdete lehet

Az embriók hibernálása után a petesejtek mélyfagyasztása is lehetséges, ami akár egy betegség, akár a nők szülésének időbeni kitolása miatt kivételes jelentőségű lehet.

A módszer a világ számos országában már ismert, ezekben a hetekben győri szakemberek is tanulják.

Ausztráliából indult, megállt egy kicsit tanítani Kínában, majd Dániában, és hazánkon keresztül újra Kínában folytatja kutatómunkáját dr. Vajta Gábor professzor, nemzetközi embriológus, aki ezen a héten Győrben tanít. Továbbképzése elsősorban a petesejtek új módszerű, rendkívül gyors mélyfagyasztására irányul.

– Az alapeljárás eddig sem volt ismeretlen, hiszen komputeres berendezésekkel, viszonylag jó hatásfokkal kétszer öt évig eddig is lehetett ivarsejtet és embriót mélyhűteni. A mostani eljárás azonban az eddig alkalmazottnál kockázatmentesebb, hatékonyabb, korszerűbb – magyarázta dr. Vajta Gábor. – Az új módszer futótűzként terjedt a világon, először azokon a humánklinikákon, ahol nyitottabbak az embriológusok.

Dr. Vajta Gábor nemzetközi kutató-embriológus egy-egy hetet tölt a hazai Kaáli Intézetekben, az új módszer ismertetését a győri centrumban kezdte. Fotó: H. Baranyai Edina
Dr. Vajta Gábor nemzetközi kutató-embriológus egy-egy hetet tölt a hazai Kaáli Intézetekben, az új módszer ismertetését a győri centrumban kezdte. Fotó: H. Baranyai Edina

Széles a spektrum, kinek lehet mindez hasznos, ám első körben azok a nők jöhetnek szóba, akik súlyos betegségben szenvednek, s akár egy-egy kemoterápiás kezelés következményeként elpusztulnak a petesejtjeik, a gyógyulásukat követően azonban még szívesen vállalnának gyermeket. Egyéb betegségek esetén is hasznos lehet a petesejtek mélyhűtése, de van, aki később, a tanulás és a karrierépítést követően gondol a gyermekáldásra. Dr. Vajta professzor a petesejt-adományozást is alapos és elfogadható indoknak tartja, s ilyenkor a mélyhűtött állapot – az embriológusok szerint – a legoptimálisabb.

Dr. Kőrösi Tamás, a győri Kaáli Intézet orvos igazgatója elmondta, hazánkban évek óta törvény szabályozza az embriók mélyhűtött tárolását, amely kétszer öt évet jelent, ám az úgynevezett lassú fagyasztás eddig csak alacsony túlélési rátát jelentett. Az új eljárás annyiban forradalmi, hogy a mélyhűtött petesejtek ˝túlélése˝ a korábbinál sokkal jobb arányt mutat, s ugyanez a helyzet a blasztocisztákkal is (ez az egyik legfejlettebb formája az embriónak, amelyet vissza lehet ültetni). 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dutrás Laci mindenkit kiment a hóból! - videóval

A hétvégi ítéletidőben egy györsövényházi traktoros több kamiont és autót is kimentett a hó… Tovább olvasom