Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

A Megyei Pedagógiai Intézet szakértői is készülnek a szeptemberre

Ezekben a napokban tesznek javítóvizsgát azok a tanulók, akik sikertelenül zárták az elmúlt tanévet.
Hogy mennyien lehetnek, pontosan ezt a pedagógiai intézetben sem tudják, ám az bizonyos, hogy meglehetősen kevés a pótvizsgázók száma, s jövőre - mint több minden a nevelés-oktatás terén - változik a szabályozás, - már második osztálytól buktathat a nevelő.

A korábbi szabályozás szerint 250 óra hiányzás, vagy 3 tárgynál több bukás automatikusan évismétlést vont maga után, jelenleg akárhány tárgyból pótvizsgázhat a tanuló. A jelenlegi pedagógiai tapasztalat azt mutatja, a 3 vagy több tárgyból pótvizsgázók zömének nem sikerül a vizsga, és sajnos vannak, akik el sem mennek a javítóvizsgázni.

Újólag változhat a rendszer, igaz ez még csak tervezet: eszerint pedig meghagyná a korábbi szisztémát, miszerint 250 óra hiányzást követően, illetve 4-5 bukott tárggyal ismételni kellene a tanulónak az évet. Egy vagy két tárgyból történő bukás esetén pótvizsgázni kell, 3 vagy annál több sikertelen tantárgyi eredmény esetén viszont a tantestület dönt, hogy egyáltalán javítóvizsgázni engedi-e a diákot.

Turbók Arnold Bertalan, a Győr-Moson-Sopron megyei Pedagógiai Intézet (MEPI) igazgatója.Fotó: Harcsás Judit
Turbók Arnold Bertalan, a Győr-Moson-Sopron megyei Pedagógiai Intézet (MEPI) igazgatója.Fotó: Harcsás Judit

Turbók Arnold Bertalan, a MEPI igazgatója nem tud pontos városi, vagy akár megyei adatot az idei javítóvizsgákat illetően, s ezt külön statisztika nem is tartalmazza, legfeljebb csak utólagos és kérésre összesített eredményekről beszélhetünk. Az idei 2010-2011-es tanévtől kezdődően második osztálytól újra buktathatnak a nevelők. Eddig szülői beleegyezés kellett ehhez, ám az igazgató mindenképpen szerencsésnek tartja a régi-új jogszabály bevezetését.

˝A 6-9 éves szakasz az, amikor a gyermeknek számolni, írni és olvasni készségszinten meg kell tanulnia. Eszerint pedig inkább töltsön ott még egy évet, de ott az alapkészségek biztosak legyenek, s ez ne függjön a szülőtől. Reményeink szerint a jogszabály-változás ezt segíti elő.˝

Mint mindegyik intézmény, a MEPI is készül az új tanévre, számba vették az intézmény előtt álló feladatokat: tanévnyitókat, továbbképzéseket, kistérségi képzéseket. Szükség van a szakmai-módszertani- , az oktatásgyakorlati kérdések rendszerezésére. Mivel nincs, de legalábbis minimális a forrás a továbbképzésekre, központi költségvetés nem tartalmazza ezt, ugyanakkor hétévente 120 órás tovább képzésen minden pedagógusnak kötelezően részt kell vennie, a MEPI kistérségi szinten megszervezi ennek lehetőségét úgy, hogy a nevelők ezt teljesíthessék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gergely Zoltán: ˝Színvonalas, de késői programok Győrben˝

Gergely Zoltán bár elismeri, hogy színvonalas programokat állítottak össze a győri nyárbúcsúztató és… Tovább olvasom