Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

A megye eladná a reptéri részét

Győr-Moson-Sopron - A Kisalföld információit mindkét fél megerősítette: a megyei önkormányzat valóban felajánlotta a péri reptéri tulajdonrészét Győrnek, de az ár borsos: mintegy 700 millió forint. A megye célja ezzel az, hogy a város könnyebben tárgyalhasson a leendő befektetővel (ha lesz); Győr még nem döntött az ajánlatról.
A péri repülőtér nagyszabású terveihez (fapados légitársaságok közép-európai központja legyen) elsősorban befektető kell, neki pedig olyan pályázat, amelyen az ajánlatát megversenyeztetheti. Elképzelés van, érdeklődő is akadt mostanáig, hisz előbb angol, jelenleg pedig spanyol befektetőről is hallani. A pályázat kiírása azonban hónapok óta húzódik, ez utóbbi feladatot a győri önkormányzat vállalta magára.

Az állóvizet a megyei önkormányzat ajánlata kavarta fel, úgy tudjuk ugyanis, hogy Szakács Imre megyei elnök a napokban levelet írt Borkai Zsolt győri polgármesternek, amelyben felajánlotta: a megyei önkormányzat eladná tulajdonrészét a városnak. Szakács Imre mindezt megerősítette, hozzátéve, a céljuk ezzel kettős: egyrészt nyilvánvalóan jól jönne a megyének a 600–700 milliós pluszbevétel, másrészt megkönnyítenék a tárgyalásokat a leendő befektetővel, akinek nem négy-öt résztvevővel, hanem egy vagy két tulajdonossal kellene megállapodnia. A megye nyilvánvalóan azért kalkulál most ezzel a lehetőséggel, mert Győr (a Kisalföld is írt róla) az Audi révén mintegy 7 milliárd forint iparűzési adóval számolhat. A 700 millió forint persze így sem kis összeg.

Ezt pontosan tudja a város, az önkormányzattól éppen ezért azt a választ kaptuk, hogy az ajánlatról még egyeztetni kívánnak a megyével. Ahogy mondani szokás, sem igent, sem nemet nem mondtak arra, hogy várhatóan élnek-e a lehetőséggel. A pályázatkiírással kapcsolatban viszont azt hangsúlyozták: körültekintően kívánnak eljárni s olyan szöveget megfogalmazni, amellyel gördülékenyen és félreértések nélkül lehet a pályáztatást végigvinni.

Azt mi tesszük hozzá, hogy az idő sürget, még akkor is, ha az angol befektető egyelőre nem jelezte visszalépési szándékát, s mint a cikk elején írtuk, a spanyol nagykövetségen keresztül egy másik érdeklődő is kért adatokat a repülőtérről. A reptérfejlesztésről szóló első hírek azonban éppen egy éve szivárogtak ki, az egyeztetések tehát ennyi ideje folynak már...

A harmadik tulajdonos, a péri önkormányzat egyelőre tartja magát a tavaly év végén született közös megállapodáshoz, hogy pályázat útján kell értékesíteni vagy hosszú távon bérbe adni a repteret: ennyit, s többet nem kívánt hozzátenni a jelenlegi helyzethez Herold Ádám polgármester.

A repülőtér fejlesztéséhez befektető kell, jelentkező állítólag akad is, de meg kell őt találni egy jó pályázattal. Fotó: H. Baranyai Edina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Index helyett e-leckekönyv

Győr - Az elsők között vezeti be a győri Széchenyi egyetem az elektronikus leckekönyvet, amely… Tovább olvasom