Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A Márton harmadik adventje

Nyúl - Három éve költöztek be az első lakók a nyúli Márton lakóotthonba, azóta a legnagyobb eredmény, hogy tizenketten lakják az intézményt, ahol foglalkoztatják a sérültséggel élő, fiatal felnőtteket.
Nyúlon talán már nincs is olyan ember, aki ne tudná, hogy a gondozott kert, a szép kerítés mögötti épületegyüttes kiknek nyújt élhetőbb életet. A középsúlyos, illetve súlyos fogyatékossággal élő gondozottak az ország több pontjáról érkeztek, az otthont megálmodó Fekete házaspár Márton fia is itt él. A szülők – átérezve a hasonló cipőben járó szülőtársak gondjait – évekkel ezelőtt döntöttek úgy, hogy megpróbálják a szinte lehetetlent: komfortos, sokszínű életteret kínálnak azoknak a fogyatékossággal élőknek, akik kikerültek az iskolai foglalkoztatásból.

– A működés, a működtetés feltételeinek megteremtése ma is a legnagyobb feladat – szögezte le elöljáróban dr. Fekete Gáborné, az intézmény háttereként életre hívott „Híd a jövőbe" Alapítvány titkára. – Sajnos az állam ma sem azt nézi, hogy az intézmény milyen terheket vesz le az érintett családok válláról. Kiadási, fenntartási költségeink folyamatosan emelkedtek, ugyanakkor a normatíván – nadrágszíjként – idén is húztak egyet. A gázáremelkedés bennünket is sújt. A folyamat összességében beláthatatlan következményekkel jár nemcsak nálunk, hanem a társintézményeknél is.

Az adventre már hetek óta készülnek a lakók kézművestermékekkel, faliszőnyegekkel, szőttesekkel, kerámiákkal. Fotó: Harcsás Judit

Intézményvezető, fejlesztőpedagógus, szociális foglalkoztató, segítő- és ápolószemélyzet segédkezik abban, hogy az itt élők hétfőtől péntekig ne csak jól érezzék magukat, de kivegyék a részüket az eladásra szánt kézművestermékek, képek, színes virágok, cserepek, vázák készítéséből, az intézmény körüli teendők elvégzéséből.

A civil szervezet titkára szerint a jelenlegi feltételekkel hónapról hónapra gazdálkodnak, s félő, hogy a megszorításoknak még messze nincs végük. Pedig az itt élő fiatalok láthatóan, érzékelhetően jól érzik itt magukat, az idősödő szülők pedig nyugodtak lehetnek az ellátottak jövőjét illetően. Az NCA-s (Nemzeti Civil Alap – a szerz.) pályázat idei eredményéről még semmit nem tudnak, nemhogy a pénz ideért volna. Azért, hogy a szívmelengető tényekről is szóljunk: az adventre már hetek óta készülnek a lakók szebbnél szebb kézművestermékekkel, faliszőnyegekkel, szőttesekkel, kerámiákkal. Hároméves együttműködési megállapodásuk alapján a Baumax bejáratánál árusítják ezeket. Egy éve intézményen belül is foglalkoztatják a fiatalokat – a munkarehabilitáció „eredményeit" ki-ki megtekintheti, de meg is vásárolhatja hétvégenként az áruházban. Újdonság a gyertyaöntő műhely: az illatos, különleges formájú darabok az ünnepi asztal díszei lehetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolycsalogató Mikulás

Sopron - Nagy volt a vigasság a soproni Szedenics családnál: a hat gyermek ámulatára már szerdán… Tovább olvasom