Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A Marcalnál megerősítik a gátakat

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉDUKÖVIZIG) az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében több mint 187 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a ,,Marcal jobb parti árvízvédelmi részöblözet árvízvédelmi biztonságának javítása" projekt előkészítésére.

A teljes megvalósításának várható költsége több mint 4 milliárd forint.

Az árvízi öblözet olyan területet jelöl, amely árvíz esetén veszélyeztetettnek számít, mert gátszakadás esetén elöntheti a víz, a megáradt folyó.

Dunai Ferenc, az ÉDUKÖVIZIG osztályvezetője sajtótájékoztató keretében mondta el, hogy a térség leggyengébb védvonala található a Marcalnál, Győr és Koroncó között, ezért fontos lépés a megyeszékhely biztonsága érdekében is a rekonstrukciója. A múlt században kiépült gátrendszer technológiája elavult, állapota megromlott, ezen változtat a projekt.

Az erről szóló támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság még 2008 őszén kötötte meg, s ma tartották a projekt előkészítési szakaszának sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényét.

A fejlesztés célja az árvízvédelem legjobb gyakorlatát, annak ajánlásait szem előtt tartva a Győr és Koroncó közti árvízvédelmi szakasz árvízi biztonságának növelése, az árvízi kockázatok csökkentése.

A projekt tárgyát képező árvízi öblözet érintett lakosainak száma csaknem 80.000. Az érintett területhez tartoznak Koroncó bel- és külterületei, Tét külterülete és Győr jelentős területeit is. Az árvízvédelmi szakasz teljes hossza 32,097 kilométer, ebből a Mosoni-Duna mentén nem kiépített szakasz hozzávetőlegesen 4 kilométer
- ezt a Duna-projekt keretében valósítják meg.

A Marcal-projekt keretében a Marcal jobb parti részöblözetében összesen csaknem 13 kilométer hosszú védvonalat építenek ki. Ebből mintegy 8 kilométer a Marcal jobb parti töltésének, míg Koroncó belterületi szakaszán a Bornát-ér jobb partján több mint 2 kilométer, bal partján pedig csaknem 3 kilométer töltés fejlesztését jelenti.

Az árvízvédelmi földművek fejlesztésén túl a projekt keretében a töltéstestben lévő műtárgyak átépítésére is sor kerül.

A fejlesztés elengedhetetlen szükségszerűségét a jogszabályi követelmény mellett az az erőteljes társadalmi, gazdasági elvárás indokolja, hogy az árvizekkel szembeni biztonság megfelelő és fenntartható legyen. Megvalósul a beépített területek, ingatlanok, épületek, építmények, gépek, úthálózatok árvízvédelme, valamint a külterületi termelés és gazdálkodás is kiszámíthatóbbá válik az árvíz okozta károk elkerülésével.

Az előkészítő szakasz során megtörténik az engedélyes tervek és a tendertervek elkészítése, valamint a kivitelezésre irányuló II.
fordulós pályázat előkészítése, amelyeket a lebonyolított közbeszerzési pályázat nyertese, a szombathelyi Solvex Környezet és Vízgazdálkodási Tervező és Kivitelező Kft végez. Az előkészítő szakasz befejezési határideje: 2010. november.

A projekt megvalósulása után az árvízvédelmi szakasz 32 kilométeres hosszán a jelenlegi hozzávetőlegesen 50 százalékos kiépítettségi szint 100 százalékosra nő - figyelembe véve a Duna projekt során megvalósuló fejlesztéseket is -, amelynek következtében a megfelelő szintű árvízi biztonság előáll. A kiépítettségből adódóan a védelmi vonal mentén az árvízvédekezés operatív költségei jelentősen csökkenek.

A projekt teljes befejezése - a pályázati elszámolással együtt - 2014 májusára várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megelevenedik a vaskakas legenda

A csütörtökön kezdődő győri Vaskakas Ünnepi Játékok alkalmával izgalmas programok várják a belvárosban. Ismerje meg a mítoszt, és szórakozzon felhőtlenül! Tovább olvasom