Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

A magyarok fele internetezik

Európai Unió - Minden negyedik magyar internetező használja banki műveletekre a világhálót, és minden kilencedik élt az e-vásárlás lehetőségével. A biztonsági kockázatoktól az emberek egyhatoda tart.
Február 12. 2004 óta a biztonságosabb internet napja. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat ebből az alkalomból összeállítást tett közzé. Ebből kiderül, hogy Magyarországon tavaly a 16–74 éves korosztály fele használta a világhálót a „megelőző három hónapban". Ebből a korcsoportból minden kilencedik ember rendelt meg árut vagy szolgáltatást az interneten, minden hatodik pedig azért nem tette ezt, mert félt megadni személyes és bankkártyaadatait.

Az utóbbi arány nagyjából megfelel az európai uniós átlagnak, az előző kettő azonban elmarad attól. A közösség polgárainak 57 százaléka internetezett és egyharmada vásárolt az interneten. Az egyes tagállamok között persze óriásiak a különbségek. Az e-vásárlás Dániában és Hollandiában volt a legelterjedtebb (55–55 százalék élt a lehetőséggel), míg Bulgáriában és Romániában szinte ismeretlennek tekinthető (az ottani arány 3–3 százalék). A listavezető Hollandiában az emberek 84, a sereghajtó Romániában mindössze 24 százaléka internetezik. A volt keleti blokkból kiemelkedik Észtország a maga 64 százalékával, ami megegyezik a Franciaország neve mellett szereplő számmal.


Az összeállítás más adatokat is tartalmaz. Nálunk a 16–74 év közötti internethasználók közül tavaly minden negyedik használta a netet banki műveletekre, minden negyediknek volt számítógépes vírusa „az elmúlt tizenkét hónapban" és – tartva a veszélyektől – minden ötödik készített biztonsági másolatot PC-jén tárolt anyagairól. Az utóbbi két szám megfelel az uniós átlagnak, az internetes bankolók hányada azonban csak a felét éri el annak.

A vírusfertőzések aránya a csúcstartó Litvániában a felhasználók 41 százalékát érintette, Csehországban azonban csupán 7 százalékát. Az internetes bankolás leginkább a finneknél és az észteknél nevezhető a mindennapok részének (az internetezők 84, illetve 83 százaléka használta), míg Bulgária rubrikájában mindössze 5 százalék szerepel.


Nézzen körül, próbálja ki:

www.kisalfold.arukereso.hu

E-vásárlási tanácsok


Mostantól magyar nyelvű tanácsadó segíti a fogyasztókat, hogy megalapozottabb döntéseket hozhassanak, ha az interneten vásárolnak. Ha a magyarországi Európai Fogyasztói Központ (EFK) honlapján (www.efk.hu) a Vásárlási tanácsadó menüpontra kattintunk és az előugró ablakban megjelenő mezőbe beírjuk annak az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó honlapnak a nevét, amelyre kíváncsiak vagyunk, számos olyan adatot, információt megtudhatunk az adott honlapról, melyek segítségével megalapozottabb döntést hozhatunk. A rendszer – és annak jelképes figurája, Howard, a vásárlásban jártas bagoly – segít, hogy elkerüljük a tisztességtelen internetes kereskedőket, megismerjük jogainkat, amikor Európában online vásárolunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tábla van, traffipax még nincs

Győr-Moson-Sopron - Eddig 20–30 önkormányzat jelezte a megyei rendőrkapitányságon, hogy… Tovább olvasom