Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A magyar nép jelképei

Győr – Aki nem ismeri a magyar népi jelképeket, nem értheti a népdalokat – hívta fel a figyelmet előadásában nemrég dr. Lanczendorfer Zsuzsanna.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karának docense a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezetének meghívására tartott előadást a magyar népi jelképek – vagy ahogy görögből átvett idegen szóval mondjuk: szimbólumok – rendszeréről. Feltérképezésük fontosságát az eredeti görög jelentés is mutatja, hiszen a symbolon egy olyan széttört tárgy volt, amely ismerősök, barátok, üzletfelek együvé tartozását igazolta.

A hallgatóság számára a felfedezés erejével hatott a bepillantás a színek, tárgyak, növények, virágok, madarak „kölcsönvételével" alkotott népi „képes beszéd" delejes életerőt sugárzó világába.

Csak egy példa: a piros-fehér-zöld nemzeti színek sem a véletlen alapján alakultak ki, hanem mert a magyarok gondolatai közt a piros az életerőt, a fehér a tisztaságot, a zöld a mindig újjáéledő természetet, vagyis az örök reményt idézte.

A kereszténység felvételével azért lett piros az újjászületést jelképező tojás, hogy a megújuló élet mellett a feltámadt Krisztus vérére is emlékeztessen: egyúttal igent jelentsen annak a locsolónak, akit a leány megtisztel vele. A zöld tojást kapott legénynek sem kellett még felhagynia minden reménnyel: viszont ha nyáron a leány az ajándékba kapott piros almát félbevágta, nem volt tovább értelme a szimbolikus közeledésnek.

Olvasóink írták

 • 1. sziszifusz 2009. május 26. 21:44
  „Néhány év óta figyelem és áhítattal olvasom az ilyen és hasonló - mély,igaz és lelket simogató szavakat.A szakértelmet,a hitet az útmutatást.
  Nehéz lesz azonban a néhány évvel ezelőtti március idusát túlszárnyalni!
  Akkor olvastam a Kisalöldben a jeles szerző - okos,szakszerű és mély bölcseletű glosszáját - Kossuth Lajosról - mint írta a magyar nép emlékezetébe örökre beírta a mi Lajosunk magát- mert neve a nép/rajzos/ nyelvében - kossutholni - egyenlő - hazudozni!
  Március idusának szép ünnepe után kedves írás volt.
  Tiszta.Magyar.Talán még hívő.Meg azt az almát,csak azt tudnám feledni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hősökre emlékeztek a Vadász-emlékműnél

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület győri szervezetének szervezésében ökumenikus istentisztelettel és… Tovább olvasom