Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A legszínesebb falu születik

Tápszentmiklós - Több mint tízmillió forint értékű, húsz raklapnyi festéket kapott az év elején ajándékba Tápszentmiklós. Ezekből a festékekből a legszínesebb falu születhet meg.


Unalmas már azzal kezdeni, hogy Tápszentmiklós valami újat talált ki, de így van. Igaz, ehhez ezúttal az is kellett, hogy az év elején 20 raklapnyi festéket – érzékeltetésképpen: annyi festékesdobozt, amely egy teljes szobát megtölt – kapjon ajándékba a Piktor festékbolttól. A tízmillió forint értékű adomány 90 százaléka az emberekhez került, azokra januárban két hétig jelentkezhettek a helyiek. Nyár elején elkezdődtek a munkák, több porta már most megújult – a jövő hétvégi falunapon eldől, melyik lett a legszebb ház.

Kovács József polgármester elmondta, minden jelentkezőnek jutott a festékekből, s nagyrészt azokból a színekből, amelyeket szerettek volna. A tápszentmiklósiak leginkább a kerítéseiket festették le, de volt, aki a falfestékből kért és a lakását újította fel. A jövő hétvégén tehát a falunapon hirdetik ki a három legszebben felújított portát, s egy pluszdíjat is kiosztanak. Az első helyezett 30, a második 20, a harmadik pedig 10 ezer forintot kap, s még egy táblát is, amellyel büszkén hirdethetik, hogy ˝tiszta udvar, rendes ház˝ fogadja a vendégeket ezeken a portákon. A zsűri maga a képviselő-testület lesz, amely a jövő hétfői ülésen előbb a legjobb nyolc házat választja ki, majd abból a négy díjazottat.

˝Májusban már lefestettem a kerítést˝ – mondta Horváth István, az egyik tápszentmiklósi ház tulajdonosa. Fotó: Bertleff András
˝Májusban már lefestettem a kerítést˝ – mondta Horváth István, az egyik tápszentmiklósi ház tulajdonosa. Fotó: Bertleff András

˝A falunapra szeretnék elkészülni, de nem a verseny miatt, hanem azért sietek végezni, mert most van szárazabb időjárás. Az eső miatt a múlt héten nem tudtam dolgozni, de nagyon jó, hogy ingyen kaphattunk a festékből" – mondja Jung Lászlóné, aki csütörtök délelőtt a kerítését festette. ˝A festék nem romlik meg, mi még ráérünk elhasználni" – teszi hozzá két idős férfi, aki inkább a padon pihen a nyári napsütésben.

A Takács házaspár az unokákkal játszik, házukon már messziről látszik: a közelmúltban kaphatott új külsőt. ˝Az ajándék festékből a férjem az összes szobát ki tudta festeni, nagyon sokat dolgozott˝ – meséli büszkén Takács Istvánné, aki valóban takaros házban töltheti idős éveit férjével. Kicsivel feljebb Horváthék kerítése hirdeti, hogy ők is kaptak az ajándékból: ˝Májusban már lefestettem a kerítést˝ – teszi hozzá Horváth István, akinek lánya a szomszédban játszik: ott a lovaknak készített karámot festették le zöld színű festékkel.

Az ajándék festékből jutott a Takács házaspárnak is, a nagypapa maga festette ki a szobákat: takaros portán játszhatnak az unokák: Máté és Lilla. Fotó: Bertleff András
Az ajándék festékből jutott a Takács házaspárnak is, a nagypapa maga festette ki a szobákat: takaros portán játszhatnak az unokák: Máté és Lilla. Fotó: Bertleff András

A faluban tehát nagyjából elfogyott az adomány, bár még körülbelül egymillió forint értékű festék maradt, amit később kioszthatnak. A tápszentmiklósi családokra fejenként 30–50 ezer forintnyi festék jutott, amelyet ha mindenki rendeltetésszerűen felhasznál, valóban az egyik legszínesebb, ha nem a legszínesebb falu születik meg a megyében... vagy az országban.

Tápszentmiklós legjei. A Győr-Moson-Sopron megyei falu először az iskolamentő akciójával került a megye, majd az országos sajtó vezető hírei közé. Később ennek az akciónak a kibővítése miatt beszéltünk róla: ekkor már társasházat tudott építeni az önkormányzat a beköltöző családoknak. A helyieknek járó szociális támogatások a nagyvárosokéval vetekednek, sok esetben le is körözik azokat – az év elejei ajándékot többek között a most felsoroltaknak köszönheti a falu, ezért (is) hallhatott ugyanis Tápszentmiklósról a festéküzlet tulajdonosa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégére fel! - Programajánló

Tombol a nyár, ki a szabadba! Fesztiválok, állatbarátok találkozója, zenei rendezvények és… Tovább olvasom