Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 16°C

A külföldieket is nálunk csapnák be?

Svájci cég termékét német állampolgárságú ügynök osztrák nyugdíjasoknak nemrégiben megyénkben kínálta. A kirándulással egybekötött árubemutatók szabályainak betartása alól többen úgy próbálnak kibújni, hogy külföldre viszik az utasokat.

Az utóbbi időben az osztrák időseket kirándulásos árubemutatókra rendszeresen hazánkba hozzák, mert az országok jogszabályai közti eltérések kiskaput jelentenek. Az említett, Sopronban ebédelő csoport árubemutatóját ezért nem kellett bejelenteni az osztrák hatóságoknak, de így is tudtak róla. Emberüket inkognitóban az idősekkel küldték és még indulás előtt szóltak magyar kollégáiknak, akikkel évek óta együttműködnek.

Amikor az egyik idős hazánk területén megrendelte a kínált ortopéd matracot ezer euróért, a beépített ember hívta a magyar felügyelőket, mert a szerződés alapján hatáskörüket megállapíthatták. A helyszínen ellenőrizték az árubemutatót, ugyanis e téren gyakori a fogyasztók megtévesztése. Ebben az esetben azt vizsgálják, hogy amit az előadó a hatósági tanú előtt elmondott a matracról, tudja-e a bemutatót szervező cég tudományos felmérésekkel igazolni. Ha gyógyászati segédeszköznek minősül, akkor pedig nem is árusíthatták volna üzleten kívüli kereskedelem keretében. Azért biztosan megbünteti a magyar hatóság a svájci céget, hogy ajándékba élelmiszert adott a nyugdíjasoknak, ugyanis ezzel szabályt szegett.

Jó példa: A fogyasztóvédők szerint változtatni kellene a hazai jogszabályokon. Ausztriában például előre be kell jelenteni az árubemutatóval egybekötött kirándulások időpontját, helyszínét, a termék árát. Így a hatóság ellenőrizheti többek között az áru minőségét, ár-érték arányát.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. október 28. 15:23
    „A Magyarországon működő bankok ugyan ezt teszik a "svájci frank alapú kölcsön" kínálással. Az is csalás és becsapása a hiszékeny, védtelen embereknek.”
  • 1. szocdem 2010. október 28. 12:25
    „A kérdésre a válasz: TERMÉSZETESEN!

    Mert sehol európában a olyan bugris mutyi szabályok nem érvényesek mint itt! Ami itt "marketing", az ott csalás, és letöltendő börtön jár érte! (A tyúklopásért viszont nem)

    Nem véletlen, hogy ide jönnek a külföldiek dolgoztatni, mert egyik másik dobásukért amit a munkásokkal tesznek - ott sosem jönnének ki a börtönből. Mi megszoktuk viszont, mert ez is szabadságnak tünik az mszmp korszak után, a felnövekvő nemzedéket meg arra tanítjuk hogy ezt kell elviselni. Persze az ettől még elmenekül...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 tuti program az őszi szünetre!

Az ősz még a ragyogó napsütéses, szebbik arcát mutatja. Van egyáltalán valaki, akit nem kap el a… Tovább olvasom