Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

A külföldből él a megye ipara

Győr-Moson-Sopron - A megyei ipar 8 százalékkal nagyobb forgalmat produkált tavaly az egy évvel korábbinál, jórészt a kivitel meglódulásának köszönhetően. A fizetések érezhetően kevesebbet értek, mint 2006-ban.
A megyei gazdaságnak egyre kevésbé számít, miként alakul a belföldi forgalom – ez a következtetés vonható le a Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatóságának legfrissebb, a 2007-es évet bemutató kiadványából. Győr-Moson-Sopron ipari vállalkozásai minden hat forintból csaknem ötöt az exporton keresnek. Magyarországi értékesítésük részaránya a 2005-ös 21 és a 2006-os 20 százalék után mindössze 17,4 százalék volt tavaly: a 390 milliárd forint 14,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. (A statisztika furcsasága, hogy a számok mögött jórészt az Égáz és a Dégáz „egyesülése" és telephelyváltozása áll.) A visszaesést ellensúlyozta a kivitel 14,5 százalékos bővülése, így a megyei ipar bevétele összességében 8 százalékkal nőtt. Az export aránya országosan csupán 60 százalékot tett ki 2007-ben.

Ha nem is ennyire, de sikeres évet zárt a megye építőipara. Az 1,4 százalékos teljesítményemelkedés annak fényében különösen jó, hogy a Nyugat-Dunántúlon 8,8, az országban 14,9 százalékos „zuhanást" jegyeztek fel. Győr-Moson-Sopronban az első félév kifejezetten erős, az utolsó negyedév azonban rendkívül gyenge volt. Az építőipari munkák együttes értéke megközelítette a 62 milliárd forintot: a pénz több mint fele szerkezetkészre történő építésből, majd harmada épületgépészeti szerelésből származott.

Az egy évvel korábbinál 2,2 milliárd forinttal kevesebbet, 167 milliárd forintot költöttek beruházásokra a megyei cégek. Ez így is a nyugat-dunántúli érték hattizedét, az országos 4,8 százalékát jelentette.

Az ágazatok felsorolása nem teljes körű, így a táblázat összesen rovata értelemszerűen eltérést mutat a felette lévő számok összegétől.

Érdemes megemlékezni a lakáshelyzetről is: kétéves csökkenés után 2007-ben ismét nőtt a használatba vett otthonok száma a megyében, 43 százalékkal 2335-re. A fellendülés elsősorban Győrben volt szembetűnő, ahol 795 lakást adtak át. A községek közül legtöbben a megyeszékhely környékieket választják új lakóhelyüknek. Mindezt jól jelzi, hogy a falusi lakások több mint négytizede, összesen 360 a Győri kistérségben készült az elmúlt évben. A legnépszerűbb Győrújbarát, Győrladamér és Győrzámoly volt: e három településen vették használatba a községi lakások nyolcadát. Az év közben kiadott 2480 építési engedély lényegében megegyezik a 2006-os értékkel.

Az adatokból kitűnik, hogy a megyei foglalkoztatásban nem voltak különösebb döccenők 2007-ben. Az október–decemberre érvényes 3,5 százalékos munkanélküliségi ráta a legkedvezőbb érték hazánkban. A versenyszférában 0,9 százalékkal többen, a költségvetési szerveknél 6 százalékkal kevesebben dolgoztak, mint egy évvel korábban. Lassan, de terjed a részmunkaidős foglalkoztatás: minden tizenhatodik munkavállalót így alkalmaztak tavaly Győr-Moson-Sopronban.


A reálbér 4,5 százalékkal csökkent

Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 173.406 forintot tett ki tavaly, amely 8,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ezzel az értékkel Győr-Moson-Sopron az első a megyék között. A szellemi foglalkozásúak 233 ezer, a fizikaiak 136.800 forintot kaptak havonta. Átlag feletti keresetek a közigazgatást, a pénzügyi közvetítést, az oktatást, valamint az ipart jellemezték. A legalacsonyabb béreket a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban regisztrálták. Az adók és járulékok levonása utáni nettó átlagkereset összege 108.783 volt a megyében, amely 3,2 százalékkal több a 2006-osnál. A szerény mértékű növekedésben meghatározó szerepet játszott az egészségbiztosítási és munkavállalói járulék 2006. szeptemberi, illetve előbbi esetében 2007. januári újbóli emelése. A magas infláció miatt a megyei reálbércsökkenés 4,5 százaléknak adódott.

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2008. március 18. 07:56
    „Hát presze, akik a nyereség osztalékából tengetik életüket, nyaralnak télen is a tengerek partjainál ott a fenti számolgatás smafu!
    Naná, hogy minimálbérre vannak bejelenteve csupán a járulékok megspórolása miatt.Ehhez hozzájárul még a fekete és a szürke munkáltatásból megmaradt "haszon"! Hisz ezek élvezőin a magyar bűnüldözés sosem fogja felderíteni! Így nem is csoda, hogy a bérek és a nyugdíjak elértéktelenednek! Hisz szakszervezet semmit nem ér főleg ott ahol nincs is! A munkaűgyi bíróságot is elfogja kerülni már a kizsákmányolt dolgozók serege, hisz ott is a megvágásra számíthatnak. Ez is a dolgozók kizsákmányolásának egyi eszköze. Nem véletlenűl vannak a törvényhozásnál, feltalálók, újítók!”
  • 1. Jakab Janos 2008. március 18. 07:28
    „Kacago tarka tavasz. A mai kisalfold iszonyatos fejlodesrol tajekoztat. Ott most van reggel es ugy latom mindenki szepeket almodott. Ideje a nepszavazasi es Marcius 15-i balhek utan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri tanár karikatúrában nem ismer tréfát

Győr - A közelmúltban három alkalommal a nap karikatúrájaként szerepeltek egy görög honlapon Kutasi… Tovább olvasom