Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

A körbefűtöttek fizethetik a korrekciót

A felújított panelházak "belső" lakói beleegyeznek-e a szerződésmódosításba, mely alapján a földszinten és az épület szélén lakók – az új kormányrendelet alapján – korrekciót kapnának? Ezáltal ugyanis a "körbefűtöttek" valamivel többet fizethetnének. A közösségek szavazhatnak, de az biztos: kevesebb a szélső lakás.


Fogyasztási adatokkal alátámasztható, hogy a megyében is csökkent az energiafelhasználás a panelházak évekkel ezelőtt elindult korszerűsítéseivel.

A tizenöt-húsz százalékos megtakarítás azonban csak az épületekre vonatkozik, a lakások mindegyikében ez nem jelentkezik. Nem mindegy ugyanis, hogy az a ház melyik részén helyezkedik el.

Az egyéni érdekek a legtöbb esetben erősebbek a kollektív spórolásnál, s előfordul, hogy a szomszédok tartanak melegen egy-egy lakást. Egyesek spórolása ugyanis a szomszédokat kényszeríti többletfűtésre.

A tavaly szeptemberben hatályba lépett új hiánypótló kormányrendelet kötelezően alkalmazandó szabályozást léptetett érvénybe. A rendelet előírja a korrekciós tényezők alkalmazását is az elszámolások igazságosabbá tétele érdekében.

A Kisalföld lakásszövetkezeteket keresett meg az ügyben: kiderült, hogy jó néhány érintett panelházban "forr a levegő" az ügyben. Egyelőre ugyanis a beérkező korrekciós igényekkel nem tudnak mit kezdeni.

Az éves fogyasztást leolvasó és az elfogyasztott hőmennyiségeket kiszámoló Techem Kft. szerint a fogyasztásarányos elszámolásra a lakásszövetkezettel vannak szerződésben.

A korrekcióhoz viszont kontraktusmódosításra van szükség ott, ahol a rendelet hatálybalépése előtt szerződtek. A lakásszövetkezet szerint ezt viszont meg kell szavaztatni a lakókkal: várhatóan azonban több lesz a nem szavazat, hisz az épületek szélén kevesebben laknak.


Azon esetekben, ahol a felújítás most kezdődik, az új törvényi szabályozás alapján kötik meg a szerződéseket.

Előd Csaba, a Techem Kft. területi vezetője megerősítette: a jogszabály életbelépése előtt megkötött elszámolási szerződések esetében módosításra van szükség a korrekciós tényezők alkalmazásához, azt ugyanis a törvény szerint csak akkortól lehet alkalmazni.

A korrekcióval a kedvezőbb helyzetben lévő, körbefűtött lakások tulajdonosainak egy picivel több költség jut. Ez azonban a szakember szerint nem jelent óriási terhet, hisz arányaiban jóval kevesebb a korrekcióra szoruló lakás.

A győri Török István utcai négyemeletes panelházat 2009-ben újították fel. Az egyik közös képviselő, Szabó Károlyné elmondta: az elszámolásokból látható a különbség a fűtésköltségek között.

Ő a földszinten lakik, rendkívül takarékos, s legutóbb közel 15 ezer forintos számlát kapott. Mint mondta, a hőszabályzó állításával sokat lehet spórolni.

Náluk is volt vita a fűtésköltségeket illetően, ám végül szerencsére megállapodtak: a szélén, a legfelső szinten és földszinten lakók alig 10 százalékkal kevesebbet fizetnek a többieknél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorosokat vezettek a kapitányság udvarára

Motorkerékpárosokat ellen- őriztek a győri kapitányság járőrei. Tovább olvasom