Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

A kitörés nehéz, de nem lehetetlen

A mélyszegénység leginkább a cigányokat sújtja, akiknek helyzetét évről évre leginkább a kilátástalanság jellemzi.

Szerencsére ellenpélda is akad, ők a legkisebb szalmaszálba is kapaszkodnak. A győrsági Oláh Zsuzsanna példája, tenni akarása is ilyen – szeretik és elfogadják a helyiek az iskolában.

Ha csepp is a tengerben, mégiscsak segítség a közcélú munka mind Győrben, mind pedig a megyeszékhely környéki településeken.

Győrságon idén például öt ilyen lehetőséggel élhet az önkormányzat, Ferenczi Zsolt polgármester szerint ennek a duplájára lenne szükség.

– Többféle haszna van ennek a lehetőségnek: szépek a parkjaink, rendezett a temető környéke, s ha kell, az óvoda és az iskola konyháján is besegítenek ezek az emberek – hallottuk a polgármestertől, aki szerint a semmihez sok, a jelenlegi létszámhoz képest kevés az idei lehetőség.

Kevés, de ezt osztjuk be

Oláh Zsuzsanna nem szégyelli: takarít, igyekszik becsülettel helytállni az iskolában, a művelődési házban, valamint a védőnői szolgálatnál. Csendes, fegyelmezett, rugalmas, jó munkaerőnek tartják. Mosolyog, amikor szembesítem a róla hallottakkal.

Oláh Zsuzsanna másfél éve dolgozik közcélú munkásként. Elégedettek vele és ő is szívesebben veszi fel a fizetését, mint a bizonytalan időszakra kapott segélyt. Fotó: H. Baranyai Edina
Oláh Zsuzsanna másfél éve dolgozik közcélú munkásként. Elégedettek vele és ő is szívesebben veszi fel a fizetését, mint a bizonytalan időszakra kapott segélyt. Fotó: H. Baranyai Edina

– A rendszerességet jelenti nekem a munka – állítja az asszony. – Tudom, számítanak rám, jó, hogy várnak. A munkámért bért kapok.

Szociális járadékként 27 ezer forintot utaltak, most 57 ezer a pénzem. Kevés, de ezt osztjuk be – tette hozzá.

A tanulás is nagyon fontos

A Győri Cigány Kisebbségi Önkormányzat ötven közcélú munkavállaló elhelyezkedésében közvetített, emellett pedig kiemelten segítik a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatását, ösztöndíjat osztanak, támogatják a Kossuth- és az Eötvös-iskola nevelőtestületének munkáját.

Ferenczi Zsolt, Győrság polgármestere szerint többféle haszna is van a közcélú munka lehetőségének. Fotó: H. Baranyai Edina
Ferenczi Zsolt, Győrság polgármestere szerint többféle haszna is van a közcélú munka lehetőségének. Fotó: H. Baranyai Edina

Sport- és családi napot terveznek, továbbá a kisebbségi iroda helyisége olyan bázis, ahol mind a zenei képzésre, könyvtárhasználatra, mind pedig a hit gyakorlására van lehetőség. Jogi és szociális ügyekben szintén itt találhatnak segítő szóra a romák, a felzárkóztató programok kialakítását pedig több intézmény és kollektíva bevonásával tervezik. 

Olvasóink írták

  • 2. MTT 2010. január 19. 08:38
    „Gondolom, a polgármester úr is kiszámolta, hogy jön ki jobban a falu...biztosan kevesebb az adó és tb vonzata így, mintha közalkalmazottat foglalkoztatna. Szerintetek, az meg érdekel valakit ( a jobb érzésűeken kívül) hogy ez a szegény asszony mennyit keres? Na, ez a demokráciánk szégyene, az 57ezer, amiből talán még élni is kellene.”
  • 1. 13.István 2010. január 17. 13:32
    „Polgármester úr !! Tisztelettel nem lehetne főállásban ? Közalkalmazottként és mindjárt minimálbér fölött kaphatna !!!Mindenütt nehéz ,de aki akar azt minden segítség és bér megilletné.Sajnos kevesen akarnak !!!
    Hozzáteszem nem ismerem a helyzetet,de a nyolc óra aki három helyen is takarít biztosan kitellik !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendvai Ildikó: ˝Nem leszünk nyuszik˝

˝A gyűlöletkampány nyomai tartósak, ezt láttuk az előzőek során. Ne hagyjunk sebeket!˝– mondta… Tovább olvasom