Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A Kálóczyak nemes hagyatéka

A Kálóczy család évszázadok óta fontos szerepet tölt be Győr életében. Tóth László régóta foglalkozik a nemes família történetével, levéltárban faggatja a róluk szóló dokumentumokat.
Évek óta kutatja a Kálóczy família történetét, gyűjti a velük kapcsolatos levéltári adatokat, dokumentumokat Tóth László történész, nyugalmazott múzeumigazgató. Állhatatos szolgálatát elismerve a leszármazottak tiszteletbeli családtaggá fogadták. Az ő kezdeményezésének eredményeként a hétvégén emléktáblát avattak Győrött, a Kálóczy téren, így tisztelegve a névadó, Kálóczy Mihály és felesége nemes tettei előtt.

– A Kálóczy tér neve az utóbbi években a különféle randalírozásokkal, bűncselekményekkel és a teniszversenyekkel kapcsolatban került a köztudatba. Szomorúan szembesültem ezzel, mivel kutatásaim alapján mondhatom: a névadó, nagy múltú család tagjai több évszázada csak jeles és önzetlen cselekedeteikkel szerepelnek a krónikákban – hangsúlyozta Tóth László történész. – Közülük most a kétszázhetven éve született Kálóczy Mihályt említeném, a dúsgazdag révfalui halkereskedőt, aki vagyonát azzal alapozta meg és gyarapította, hogy hat hajójával csak halat, másik vízi alkalmatosságaival pedig fát, gabonát, gyapjút és bort szállított a Dunán. Halála után özvegye végrendeletében közel huszonegyezer forintot – korában jelentős összeget – hagyott egy férje nevét viselő szegényház alapítására. Kis huzavona után az intézmény felépült és száz évig önzetlenül teljesítette példamutató emberbaráti szolgálatát.

Tóth László kezdeményezésére a hétvégétől gránittábla hirdeti a nemes adományozó, Kálóczy Mihály és felesége emlékét. Fotó: B. A.
Tóth László kezdeményezésére a hétvégétől gránittábla hirdeti a nemes adományozó, Kálóczy Mihály és felesége emlékét. Fotó: B. A.


Ahogy Tóth László szavaiból kiderült: a Kálóczy-hagyaték vagyona az I. világháború után nagymértékben leértékelődött, a ház állaga leromlott, az összeomlás veszélye fenyegette. Révfalu akkori buzgó plébánosának köszönhetően menekült csak meg, aki az egyházközség nevében megvette a házat, renováltatta, amely továbbra is eredeti funkciójában, Kálóczy-szegényház néven működött. A kutató elmesélte a tér névadásának kálváriáját is, amely 1908-ban kapta hivatalosan a Kálóczy nevet.

Három évtized múlva a „11-es vadászok ligeté"-nek nevezték el, majd 1953-ban „a révfalusi dolgozók kérésére" Ifjúság térként került az utcanévtárba, míg végül a városi tanács egy határozatával 1969-ben védetté nyilvánította és „visszaadta" neki a Kálóczy nevet.
– Így helyreállt a történelmi rend, a tér visszakapta egy régi győri magyar család nevét, a hétvégétől pedig gránittábla is hirdeti emléküket – hangsúlyozta végül Tóth László történész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztések a minőségi oktatásért három faluban

A Táp–Nyalka–Pázmánddalu Közoktatási Társulás központjában modern, korszerűen felszerelt… Tovább olvasom