Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A Jobbik kéri a győri Városháza dísztermében lévő Haynaut is ábrázoló kép eltávolítását

A Jobbik a győri Városháza dísztermében lévő, Haynaut is ábrázoló kép azonnali eltávolítását kéri a közgyűléstől.

"Közeleg október 6-a, az aradi vértanúk emléknapja.

Az emlékezés méltóságának megőrzése érdekében kérem a Borkai polgármester urat és a közgyűlést, hogy hozzon azonnali határozatot a festmény eltávolításáról, mely a városháza dísztermében található.

A magát nemzetinek valló Fidesz-KDNP frakció feltétlen támogatására számítok" - közölte portálunkkal Vörös Gyula, a Jobbik győri frakcióvezetője.

A mindig vitára okot adó kép mindig a díszteremben lóg.
A mindig vitára okot adó kép mindig a díszteremben lóg.

"A kép az 1849. június 22-én zajlott - számunkra szomorú emlékű - csanaki ütközetet örökíti meg, melynek központi alapkja Haynau táborszernagy.

Követve a budapesti példát, Haynau ottani díszpolgárságának megszüntetését, Kossuth Lajos és gróf Széchenyi István arcmása közül távolítsuk el a bresciai hiénát, legalább ennyi tiszteletet tanúsítva hőseink emlékének" - zárta szavait Vörös Gyula.

Az ominózus, Haynaut is ábrázoló festményből nem először alakul ki politikai vita: két éve és idén márciusban is az Arrabona Városvédő Egyesület emelte fel hangját a bresciai hiénával szemben, de a sokakat érzékenyen érintő kép továbbra is a városháza dísztermében lóg.


A bresciai hiéna így néz ki a győri városháza dísztermében.
A bresciai hiéna így néz ki a győri városháza dísztermében.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. drlara 2011. szeptember 28. 17:51
  „Jobbikosoknak, Vörös Gyulának teljesen igaza van! Köszönet, Gyula!
  Nehogy már ezek a narancsos huszárok ezt a módszert nézzék etalonnak.Ezek már 2/3-os kiskirályoknak képzelik magukat! Önimádatuk, és tudatlanságuk a Nemzetet kétségbe ejti, de nemsokáig!”
 • 33. ildancs20 2011. szeptember 28. 12:20
  „Kedves Kolombela, történelem óráról hiányozhattál mikor 1850-1916-éveket vettétek. Ferenc József volt az az uralkodó aki amnesztiát adott a 48-as politikai bebörtönzötteknek. és igen a szép akasztottnak is vagy hogy értsd Andrássy Gyula grófnak is akit a 67-es kiegyezés után,pár évvel külügyminiszterré nevezett ki............ Nos így rühellte ő (Ferenc József) a magyarokat. Amúgy igen 48-ban mikor uralkodóvá vált valóban nem volt népszerű minek után, leverték a szabadságharcot,bár megjegyzem halkan ott sok mindent kézhez kapott. Amúgy érdekel is engem, ki lóg a falon a városháza dísztermében, ne képet nézegessenek a kedves képviselő urak/hölgyek hanem dolgozzanak. Egyébként több 10éve ott van a kép,ami egyébként festmény igazi műremek, nem egy fotó!!!!”
 • 32. Fürgeszarvas 2011. szeptember 28. 05:36
  „Igen,igen ! Azonnal le a falról a képet !Micsoda dolog ez,hogy egy festményen olyan személy is van,akit a jobbikosok nem szeretnek ! Azonnal levenni vagy retusálni azt a bűnös képet !Természetesen azokat a képeket is ,amelyek pl. Pilátust vagy Szulejmánt ábrázolják !!! Valakik szemében ők is bűnösök lehetnek !
  Normálisak ezek ?”
 • 31. artemisz 2011. szeptember 28. 05:04
  „Nincs miről vitázni. A tények magukért beszélnek. Ha nem csak a kommunikációjában nemzeti érzelmű egy ország vagy város vezetése, akkor ezt a baklövést maga is felfedezhette volna, nem beszélve arról, hogy még le sem veteti a képet.Tettekben is szükség volna népi nemzeti érzületre!!
  Szégyen, hogy néhány polgártársunk a magyar kifejezést, szinte pejoratív jelzőként alkalmazza . Ide jutottunk...”
 • 30. poorman 2011. szeptember 27. 19:45
  „No akkor a 20 Ft-os kérdés a nagymagyaroknak!
  Mi volt Kossuth foglalkozása ´48 előtt és miért fogták perbe anno???
  Valamint Metternich főherceg mit mondott amikor Kossuthot le akarták járatni?”
 • 29. fortuna54 2011. szeptember 27. 17:33
  „22.pancser.De ez a két jobbikos is hasonlít egymásra. 25.bumburnyák.Én Gyurcsán urat javasolnám,rá osztán büszke lehet a magyarság.”
 • 28. apex 2011. szeptember 27. 17:15
  „Érdekelne, mikor került fel a falra ez a kép. Tudja valaki?”
 • 27. Tündenéne 2011. szeptember 27. 16:21
  „Ez tényleg ekkora ügy? :) Nem lehet szépen levenni, és valami mást akasztani a helyére?
  Esetleg az ablakban lévő musklátlikról is szülessen minden félévben döntés, hogy mikulásvirág kerüljön-e a helyére, vagy bevegyük-e az ablakból, nehogy elfagyjon? :))”
 • 26. kolombela 2011. szeptember 27. 14:56
  „A jobbiknak teljesen igaza van!
  Én még azokat a képeket is eltávolíttatnám, ahol amelyik a magyar gyűlölő Habsburg-ház uralkodóit ábrázolja, de különösen Ferenc Józsefét.”
 • 25. bumburnyák 2011. szeptember 27. 14:35
  „Azoknak akik azt mondják: "MINEK LEVENNI AMIKOR EZ IS A TÖRTÉNELMÜNK RÉSZE"
  Akkor mért nincs kint sehol Lenin, Sztálin, Rákosi, a nyilasok, Hitler, Clemanseau (vagy hogy írják), a kis-antantból egy-két parancsnok vagy akár a török időkből valamelyik basa??? Ők is a történelmünk részei nem?
  Szerintem M.o-t a többszáz éves osztrák uralom sokkal jobban károsította mint a kommunizmus, csak az még "friss élmény". Tuti hogy akit nem hat meg ez a kép, azok fel lennének háborodva mondjuk egy Rákosi képen...
  De mit kell ezen ennyit szórakozni? Közgyűlés meg ilyenek? :D
  Szedjék le, a helyére meg vkit aki tett a városért országért, akire büszkék lehetünk aztán kész.”
 • 24. pappe 2011. szeptember 27. 13:22
  „20-hoz: "ha maradt volna a Monarchia,ha nem rúgjuk fel az egyezséget akkor elmaradtak volna Haynau rémtettei," Történelemből elégtelen! Az Osztrák-Magyar Monarchia 1867-ben alakult, jóval Haynau leváltása után.”
 • 23. DON 2011. szeptember 27. 12:56
  „A képpel nincs gond. Csak azzal, ahol van, amilyen környezetben van. Nagy magyarjaink között helyezkedik el, városunk közgyűlésének helyet adó terem falán. Múzeumban nem bántana senkit a kép, de az, hogy B. Zs. pógárelvtárs a kép alatt pöffeszkedve hoz döntést a városunk ügyeiben, az azért kicsit profán.
  Valóban az kell, hogy a képet köszönettel átadjuk annak az országnak, ahol megbecsülik, s becseréljük valamire, ami nekünk bír nagyobb jelentőséggel.
  Nem kell minden hülységet belekeverni ebbe, s nem kell csak azért zsigerből kidobni az ötletet a kukába, mert nem tetszik a jobbik pofája.

  Egyébként ha valakinek jobban tetszik, akkor a cikk is utal rá, hogy a Győrért sokat tett Arrabon Városvédők hozták fel először a témát. A jobbik úgy látszik nem tud saját ötlettel előállni.”
 • 22. pancser 2011. szeptember 27. 12:28
  „Hát igen! Annak idején Sztálin is eltávolíttatott minden olyan képet amin olyan ember volt aki neki nem tetszett a történelemben. Szerintem tévedés hogy Haynau bajusz nélkül Vona Gáborra hasonítana, nekem inkább Novák Előd ugrik be.”
 • 21. macizoli 2011. szeptember 27. 11:52
  „Ha az Olaszok is olyan buták lettek volna mint amilyen buták a politikusaink akkor nem kellene Velencébe és Rómába menni és gyönyörködni a szobrok és képek sokaságában.”
 • 20. Dwatson 2011. szeptember 27. 11:37
  „Most,hogy már semmi tennivalója nincs Győr vezetésének,ráér foglalkozni efféle figyelemelterelő dolgokkal.Arra nem gondol senki amikor a labancokat emlegeti hogy egyre több magyarnak ők adnak enni?Arra már nem is merek gondolni,ha maradt volna a Monarchia,ha nem rúgjuk fel az egyezséget akkor elmaradtak volna Haynau rémtettei,nem lett volna szocializmus,56,nem élősködnének rajtunk Gyurcsány és Orbán emberei,és úgy élhetnénk mint az osztrákok!”
 • 19. fortuna54 2011. szeptember 27. 11:12
  „Szerintem ez a bresciai hiéna,bajusz nélkül nagyon is Vona úrhoz hasonlatos. Gondolom népszavazást kellene tartani az ügyben.Hollandiában az aranyhintóval van baj,mert sötétbörü emberek hajlonganak a királyi család elött.Persze a hintó oldalán diszlö képen.”
 • 18. vigaszsag 2011. szeptember 27. 10:56
  „14. matuskaszilveszternek: "Attól, hogy leveszi a képet, még megtörtént és a Magyar történelem része marad!"
  és a többi hasonlóan gondolkodónak:
  Akkor is így gondolnád, ha a csajod/pasid az előző szeretője fényképét akasztaná a hálószobád falára?

  Igen, a történelmünk sötét, véres része marad, de attól még nem kell dicső emléket állítani ilyen embereknek.
  Ilyenkor mindig előkerül ez a téma, jobb lenne már túlesni rajta, aztán lehetne végre érdemi munkával foglalkozni, a sajtónak is.”
 • 17. polgarjenö 2011. szeptember 27. 10:48
  „Olyan korban élünk, amikor Kossuth-díjakat lehet visszavonni. Miért ne lehetne ezt a képet is levenni? <moderálva> festők, hogy mernek ilyet pingálni?!”
 • 16. SC 2011. szeptember 27. 10:37
  „A jobbik nem szélsőjobboldali...Nem náci,nem fasiszta,nem nyilas párt.Demokratikus úton választottuk be a parlamentbe,majd 1 millióan.Most már jóval többen tennék ezt.A kép engem mint Jobbikos szimpatizánst egyáltalán nem zavar.Történelmünk része ez is.Hála istennek,foglalkoznak ennél jóval komolyabb dolgokkal is,ámbár a 2/3 fülkeforradalmárok mindent lesöpörnek az asztalról,amit nem ők nyújtanak be...”
 • 15. HarconaMarcos 2011. szeptember 27. 10:31
  „Kicsi zavar azért van itt a fejekben. Tessenek szívesek elolvasni kiről is beszélünk!

  A szabadságharc bukása után Haynau mint Magyarország teljhatalmú parancsnoka vezette a magyar szabadsághősök elleni bosszúhadjáratot. 1849. október 6-án kivégeztette az aradi vértanúkat és ugyanezen a napon a pesti Újépület udvarán Batthyány Lajos grófot, az első független magyar kormány ("minisztérium") elnökét. A későbbiekben is sok más hazafi esett Haynau áldozatául. Százakat küldött Kufstein, Munkács, Olmütz stb. várbörtöneibe. Ezrével vitette a magyar honvédeket a Habsburgok olasz és német tartományaiban állomásozó seregeibe. Haynau ténykedésének mérlege: 3000 bírósági tárgyalás, több száz bebörtönzött, 111 kivégzett ember. Különös kegyetlensége lassanként az osztrák udvar számára is kényelmetlenné vált, és 1850-ben felmentették, jelentős mennyiségű államkötvénnyel honorálva véres szolgálatait.

  http://www.weboid.hu/article/haynau”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chico, a győri jaguár kifutója elkészült - Galéria

2010 októbere óta él Chico, a fiatal jaguár a győri állatkertben. Most már fejedelmi kifutója is… Tovább olvasom