Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

A halott folyó - képriport a Marcalról

A munkagépek és a gipszet szállító teherautók már elvonultak a Marcaltól. A táj kihalt, akárcsak a folyó. A szakember szerint több év szükséges míg a vízben ismét helyre áll az ökoszisztéma. Fotókkal.
A Marcal folyó partján a nyáron még horgászok tucatjai sorakoztak. Most nem tehetik ezt, ám ha tehetnék se lenne sok értelme, hiszen a folyóban gyakorlatilag az összes hal elpusztult.

A Marcal folyó Koroncó község hídjáról. Fotók: T.Zs.
A Marcal folyó Koroncó község hídjáról. Fotók: T.Zs.

A Marcal folyó Koroncó község hídjáról. Fotók: Takács Zsolt
A képek 2010. november 2-án készültek.


Dr. Nagy Péter, toxikológus - biológus portálunknak elmondta: egyáltalán nem lehetetlen, hogy újra fejlett élővilág alakuljon ki a folyóban, ám ehhez több év szükséges."A Marcal esetében nem az első eset, hogy veszélyes anyag kerül a medrébe. Ha jól tudom több évvel ezelőtt trágya származékok szennyezték be, mégis helyre állt az élővilág. Ennek ellenére nem haszon sem nekünk, sem a környezetünknek, ha rendszeresen történik valamilyen szennyezés˝ - tudtuk meg.A szakember szerint jelenleg hiába telepítenénk halakat a Marcalba, hiszen több olyan növény és alacsonyabb rendű élőlény is elpusztult, amelyek a tápláléklánc fontos elemei voltak.


Sétánk során egy természetbaráttal, a győri Tóth Zoltánnal találkoztunk.

Sokat jártam ide horgászni, szinte hetente. Szomorú, hogy a 21. században bekövetkezhet egy ilyen katasztrófa. Nekünk csak a folyónkat tették tönkre, de több száz embernek az egész életét is."Idén egyébként feltűnően jó volt a haltermés a Marcalon" - teszi hozzá Tóth Zoltán.A Marcal zsilipjénél egyébként majdnem minden nyáron történt egy szörnyű strandbaleset. Ha ez nem is, akkor a folyót ért szennyezés talán eltántorítja az extrém fürdőzőket. Itt egyébként táblák is tiltják a fürdőzést és a vízi közlekedést.

 

Olvasóink írták

 • 11. sündör 2010. november 06. 20:37
  „Egyházas keszőnél ismét vörös szinű a folyó!
  Győrnél meg horgásznak!”
 • 10. pirosász 2010. november 04. 12:01
  „Szomorú hírek ezek,köszönjük elvtársak! Éljen az extra profit!”
 • 9. oPTiKa 2010. november 04. 10:53
  „Ezaz, ne halakat telepítsünk a Marcalba, hanem algát :)
  Akkor majd jönnek a vizicsigák, vizipókok, békák és valamikor a halak is...

  Söt, valószínüleg egy jó adag trágya Marcalba borítása megindítaná a rehabilitációs folyamatot...
  (Most már tudjátok, mit kell tenni, ha arra jártok... :-) )”
 • 8. Valaki 2010. november 04. 09:49
  „Pár éve a sárvári cukorgyár írtotta ki a Rába élővilágát, persze az is "véletlen" baleset vlt, de nem emléxem, hogy valakit is felelősségre vontak volna!”
 • 7. Dwatson 2010. november 03. 21:18
  „Nem hinném hogy a fürdőzőket elriasztaná a jelenlegi állapot,hiszen alaposan ki lett fertőtlenítve a folyó,a lúgos víz még tisztít is.Koroncói gyerekektől hallottam hogy újra fürödni fognak a hídnál mert nem lesznek horgászok ,se piócák,sebogarak”
 • 6. Dwatson 2010. november 03. 21:10
  „Egyházaskeszőnél láttam hogy újra vörös volt a víz,dolgozott is a munkagép rendesen a marcaltői híd mellett,igaz ez még Veszprém megye.Szombaton megint arra megyek megnézem.”
 • 5. gugu144 2010. november 03. 20:18
  „de ez mondjuk szomoru hogy 2010 írunk és itt tartunk miért nem lehetett a gátat ellnőrizni????érdekes ez bekövetkezett mindenhol ujra tudták ellenőrizni jol megbüntetném a MAL zrt főnökét.KIPUSZTULT A HALÁLOMÁNY,VÉDETT MADARAK,ROSSZ TERMÉSZET EDDIG SEMI BAJ NEM VOLT EZEKKEL JA ÉS HORGÁSZTILALOM ÉS ÉS NEM LEHET BENNE FÜRDENI AZÉRT SZERINTEM NEM CSAK ENNYI JÁRNA ÉRTE HOGY EJNYE BEJNYE ITT AZ IGAZSÁ KÉNA HOL ITT AZ IGAZSÁG???????VÁLLALNI KÉNE MIND EZÉRT AMITT TETT.”
 • 4. anuvuk 2010. november 03. 17:24
  „3. Helyesen, " a koroncói hídtól Rábaszentmiklósig"

  Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 3. anuvuk 2010. november 03. 11:21
  „A Marcalbol hogy kipusztult szinte minden,- nekem a folyó mellett a nem tervszerünek kivágott fák hiánya legalább annyira fáj. A rablógazdálkodás nyomai mindenütt, különösen a koroncói hídtól Rábacsanakig.
  Egy apró csemetét nemláttam, hogy ültettek volna helyettük,- pedig tudtommal kötelező lenne !
  A Holt-Marcal, a folyó Marcalból kapta zsilipen keresztül a friss vizet, most ez a lehetőség is hosszú időre megszünt. A "hétvégi" gyirmóti horgászfaluban élők, meg "tervszerüen" szennyezik a lefolyástalanná vált vizet. A fekália kihelyezése a part menté, nem megoldás, magában a büntetés nem oldja meg a helyzetet!!”
 • 2. Mankapunka 2010. november 03. 11:19
  „csabika

  CSak nem a megyénkben,amiről a cikk szól. A másik megyében dolgoznak-”
 • 1. csabi710 2010. november 03. 09:40
  „Még szerencse, hogy frissen értesült a Kisalföld.hu!

  "A munkagépek és a gipszet szállító teherautók már elvonultak a Marcaltól."

  Ma arról szólnak más híradások. hogy újra kezdték a gipsz szórását, mert a takarítással újra jutott káros anyag a Marcalba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg videón az elektromos hajtású győri Smartot - fotók

Videós riportunkból kiderül, hogyan működnek a jövő elektromos győri autói. Tekintse meg az… Tovább olvasom