Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A győri kegykép kálváriája

Egyszer állítólag vérrel könnyezett a győri bazilika festménye, azóta kegyképeként tisztelik.

Háromszázötven évvel ezelőtt, 1655-ben menekítette Írföldről Győrbe a clonferti katolikus püspök azt a Máriát gyermekével ábrázoló festményt, amely 1697. március 17-én, a hajnali szentmisén vérrel könnyezett. A hívek azóta a Könnyező Szűzanya kegyképeként tisztelik a bazilikában lévő alkotást.

A XVII. századi Cromwell-féle vallási üldözések idején kényszerült útra szülőföldjéről Walter Lynch. Az írországi Clonfert egyházmegye hajdani püspöke magával menekítette azt a családi ereklyeként tisztelt festményt is, amely Máriát ábrázolja, mégpedig ritkán látható módon: hiszen az Istenanya nem karjában tartja a kisdedet, Jézus ágyban fekszik. Kiss Tamás, az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója elmesélte, hogy a kép miként érkezett Magyarországra.

– Az ír főpásztor egészen Bécsig menekült, ott találkozott Püsky János győri püspökkel, aki a folyók városába invitálta. Kanonokká, majd segédpüspökévé nevezte ki, ami azért is fontos volt Walter Lynch számára, hiszen egy fillér nélkül érkezett Győrbe, ahol pártfogója jóvoltából otthonra lelt. Tervezett visszatérni Írországba, de ebben ezerhatszáz-hatvanháromban megakadályozta a halál. A képet, amit hozott, annak idején a székesegyház Szent Anna-oltárának közelében helyezték el – idézte fel a kegykép magyarországi történetének első évtizedeit Kiss Tamás.

Ugorjunk az időben! Az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója érdeklődésünkre az 1697. március 17-én történt csodáról mesélt.
– Szent Patrik, Írország térítő apostolának és védőszentjének ünnepén (egyébként ez ma is munkaszüneti nap Írországban) a képen ábrázolt Szűzanya szeméből a hajnali szentmisén, hat órától kilenc óráig véres könnyek gördültek alá. Ettől a naptól határozhatjuk meg kegyképként a messzi földről érkezett alkotást. Érdekes megemlíteni: előző nap, március tizenhatodikán hozott döntést a dublini parlament arról, hogy minden katolikus egyházi személynek fel kell adnia hitét, vagy ellenkező esetben el kell hagynia Írországot. A könnyezést ezzel az eseménnyel hozzák összefüggésbe. Talán nem véletlen a kegykép titulusa: „a szomorúak vigasztalója". Eszerint bárki bánatában a Könnyező Szűzanyához fordul, azon segít.

A vérrel könnyezésről feljegyzések is maradtak fenn. Kiss Tamás elmondta, többek között az egyik győri céh naplójából, a karmeliták irataiból kiderül: mikor a hívek és a plébános észlelték a csodás történést, levették a képet a falról és a könnyeket felitatták egy gyolcskendővel, amit bekereteztek és ma is látható a bazilika sekrestyéjében. Március 17-én, a kegykép búcsúnapján a hívek is megtekinthetik. A csodás könnyezés három órája alatt csak úgy özönlöttek a hívek a templomba: katolikusok, evangélikusok, reformátusok egyaránt, még a győri vár akkori kapitánya is megtekintette a csodás történést.

– Ahogy említettem, a kultusz nem állt meg a város, az ország határain belül. Például a múlt század második felében Dublinban épült nagy plébániatemplomot a győri Könnyező Szűzanya tiszteletére szentelték fel. Megjegyzem: Magyarországon egyetlen ilyen templom sincsen. A másik kapcsolódás Németország, hiszen egy német utazó a könnyezés idején járt Győrben, hallotta a történetet, elment a kegyképhez és olyan hangulatba került, hogy másolatot készíttetett róla, majd hazavitte Dél-Bajorországba. Az alkotás eredete időközben elfelejtődött, a huszadik század második felében egy magyar nővér emlékeztette az ottani híveket, hogy ami előtt imádkoznak, az a győri Könnyező Szűzanya kegyképének másolata. De található a kegyképről készült másolat a tengerentúlon, Torontóban is – mesélte Kiss Tamás, majd megjegyezte:

– Májusban szeretnénk összehozni egy olyan győri találkozót, amelyre az említett három, a kegykép kultuszában élő helyről (Írországból, Németországból, Amerikából) érkeznének vendégek. Ezzel akarjuk erősíteni, hogy Győr valóban meghatározó lelki központ, a Káptalandomb a város szíve legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

732 milliós elvonás Győrtől

Egy hét múlva 732 millió forint „szolidaritási adót” utal át Győr a Pénzügyminisztériumnak (PM) a tavalyi 611 milliós lefölözés korrekciójaként. Balogh József polgármester a Kisalföldnek elmondta: a legmagasabb kormányzati szintek ígéretét bírja, hogy visszakapják a tetemes summát. Tovább olvasom