Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

A győri belvárosban húzós a klíma ára

A normál ár kétszeresébe is kerülhet a klíma beszerelése a győri belvárosban, mivel az utcafrontra nem szabad légkondicionálót rakni. Pedig az időjárás egyre szélsőségesebb, és pár nap után a vastag téglafalak is ontják a meleget.
"Érthető, hogy a Belváros képét védeni kell, de azért azt is figyelembe kellene venni, hogy korábban nem volt jellemző a két hétig tartó 35 fokos hőség – panaszolja egy Árpád úti lakó. – A belvárosi lakás fala sokáig tartja a hőt, de egy hét után átmelegszik és elviselhetetlen. Egyre többen szeretnének klímát, de megoldhatatlan."

A jegyzői hivataltól megtudtuk: a győri belvárosban valóban tiltott az utcafronti klíma, az idén módosított önkormányzati rendelet azt írja: „a belváros területén közterületről vagy közhasználatra megnyitott területről látható homlokzaton és tetőfelületen parabolaantenna és kültéri klímaberendezés nem helyezhető el".

A klímaszerelők oldaláról nézve eleve a leghálatlanabb feladatok egyike a belvárosi munka, egyrészt azért, mert külön behajtási engedéllyel is csak két órát tölthetnek autóikkal az utcában, miután kipakolják a felszerelést. Ám fontosabb, hogy szinte nincs is olyan légkondicionáló, ami ne járna jelentős pluszcsövezéssel a külső és belső berendezés közötti távolság miatt.

Az egyik Baross úti társasházban az udvari oldal van tele klímával, a homlokzat felőli részről el kell vezetni a drága csövet. fotó: H. Baranyai Edina
Az egyik Baross úti társasházban az udvari oldal van tele klímával, a homlokzat felőli részről el kell vezetni a drága csövet. fotó: H. Baranyai Edina

Wágenhoffer Attila elmondta: a rézcső métere szerelve, vésve vagy kábelcsatornában 5–8 ezer forintba kerül, s gyakori, hogy a 4 méteres alaphosszúságot 5–10 méterrel is meg kell toldani. A klíma ára egyébként 100 ezer forintnál kezdődik és 200 ezer forint feletti a felső határa. A szerelés költségének alsó határa 50 ezer körül mozog, de ezt meg is duplázhatja a pluszcsövezés. Volt rá példa, hogy a klíma 140 ezer forintba került, a szerelés pedig 210 ezerbe, s ha a kondenzvizet lentről felfelé kell vezetni, akkor a szivattyúra is több 10 ezret számolhat a megrendelő.

Mindeközben pedig az is velejáró szabály, hogy a kültéri és beltéri egységek közti távolságot a tehetősebbek sem tolhatják el a végtelenségig, mert 20–22 méternél messzebbre a kompresszor nem tudná elnyomni a hűtőközeget. Emiatt gyakorlat, hogy az első emeletről a pinceablakhoz, a második-harmadiktól pedig a tetőtérbe, a teraszra, az erkélyre vezetik ki a klímát.

– Sok jó megoldás létezik, szereltünk klímát a Széchenyi téren, a Kazinczy utcában is. Vannak kültéri egységek kapualjban, pincében, szuterénben, s akad, aki apácaráccsal fedett vakablakot csináltatott a homlokzatra. Annak én magam sem vagyok híve, hogy az utcafrontot kültéri egységekkel csúfítsuk el, ezért a hatósági engedélytől függetlenül is, elvből nem vállalnám mondjuk a Baross út képének az elrontását – tette hozzá Wágenhoffer Attila.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közelebb a megszűnéshez a Győri ETO, mint az NB III-hoz - Interjú Borkai Zsolttal

Haláltusáját vívja a 111 éves múlttal, veretes eredményekkel rendelkező Győri ETO csapata. Az idő… Tovább olvasom