Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A gyermekélet nem pénzkérdés

Egy kicsi lány megrázó történetén keresztül kegyetlen képet kapunk a magyar egészségügyről is. Fanninál leukémiát diagnosztizáltak, állapota hirtelen súlyosra fordult, Budapestre szállították. De maradhat-e a szüleinek is biztonságot jelentő klinikán, vagy vissza kell küldeni Szombathelyre, mert papíron, mosonmagyaróváriként, oda tartozik?

Olyan csodálatos volt pedig a nyár. A kicsi Fanni július 20-án még a szüleivel a Szigetközben pihent: úszott, pancsolt, úgy, ahogy a hat és fél évesek szoktak. Fülig ért a szája.

Aztán este furcsán fájni kezdett a lába, mindkettő, anyukája reggel már úgy vitte ki a mosdóba is. Meg persze a háziorvoshoz, aki lelkiismeretesen megvizsgálta, s azt tanácsolta a szülőknek: ugyan szervi elváltozás nem látszik, de vegyenek vért a kicsitől, fő a biztonság. Ekkor borult be az ég.

Rémay-Grafl Fanni leukémiás. Ő a betegséggel küzd, a családja, köztük az édesanyja (képünkön) azért, hogy Budapesten maradhasson. Fotó: Végh István
Rémay-Grafl Fanni leukémiás. Ő a betegséggel küzd, a családja, köztük az édesanyja (képünkön) azért, hogy Budapesten maradhasson. Fotó: Végh István


A labor szörnyű gyanút igazolt: Rémay-Grafl Fanni leukémiás. Azonnal a szombathelyi kórházba utalták a kicsi lányt, akinek az új betegirányítási rendszer szerint a Markusovszky-kórházban kell megkapni a kemoterápiás kezelést.

Aztán elkezdődött a gyógyszeres kúra, Fanni már két „kemón" túl volt, s augusztus 12-ét írtunk, amikor leállt mindkét veséje. Semmi nem indokolta ezt a drámai fordulatot, nem a betegség melléktünete volt, a kezelésnek is csak az elején tartottak.

De akkor még nem is az ok kiderítése volt a legfontosabb, hanem az, hogy a szervet újra tudják indítani. Mentőhelikopterrel a SOTE II-es számú gyermekklinikájára, Budapestre szállították Fannit. Azért oda, mert bár „területen kívülre" került a kislány, de ezen a klinikán van hematológus és nefrológus szakember is, márpedig most rájuk is szükség volt. Fanni állapotát stabilizálták, a vesék újraindultak.

És a kislány onkológiai kezelése is folytatódott, amit egy időre Szombathelyen leállítottak. Az édesanya, Grafl Bernadett azt mondja gyermeke kórházi ágya mellett, hogy ismét mertek, mernek mosolyogni. Fanni esélyei jók az alapbetegséget illetően, 80 százalékos túlélési arányt prognosztizálnak ma Magyarországon az ebben a betegségben szenvedő kicsiknél.

De nem tudták megmondani az orvosok, mi okozta a veseleállást, ez aggasztja a legjobban a szülőket. S ezért ijedtek meg, amikor kiderült: hamarosan visszaküldhetik őket Szombathelyre.

„Tudjuk, hogy a Markusovszky-kórházban is a legjobb kezelést kapta Fanni. De nagyon félünk, hogy a baj megismétlődik. Itt biztonságban érezzük a lányunkat, hisz minden eshetőségre van szakorvos a klinikán. Ezt Szombathelyen nem tudják biztosítani. Ezért nem kérünk semmit, csak azt, hadd maradjunk itt, a SOTE klinikáján. Ez ekkora kérés?"
Szörnyű kimondani, de igen.

Prof. Szabó András, a klinika igazgatója azt mondta, kórháza kimerítette már a 192 milliós gyógyszerkeretet: az elhíresült teljesítményvolumen-korlát miatt elvben muszáj vonalat húzni. Nyilván nekik is a régión belüli betegeket kell ellátni elsősorban. „Döbbenetes adattal állunk ugyanakkor szemben – mondta. – Tavaly harminc százalékkal több leukémiás új betegünk lett, s bár idén nem folytatódik a tendencia, de még mindig a megemelkedett számmal kell szembesülnünk. Az állami finanszírozás ezt nem követi."

Fanni esélyei jók az alapbetegséget illetően. De nem tudták megmondani az orvosok, hogy mi okozta a veseleállást, ez aggasztja a legjobban a szüleit. fotó: v. i.
Fanni esélyei jók az alapbetegséget illetően. De nem tudták megmondani az orvosok, hogy mi okozta a veseleállást, ez aggasztja a legjobban a szüleit. fotó: v. i.


Fanni miatt a professzor kimondta azt, ami a szakma előtt persze ismert: a nagy kórházak – jelen esetben a klinikák – rendre azzal a helyzettel találják szemben magukat, hogy a bonyolult esetek, a drága ellátást igénylő betegek a kisebb intézményekből az ő osztályaikra érkeznek. Fanni esetében úgy tűnt, az akut problémát sikerül megoldani, de kiderült: allergiás az eddig használt gyógyszerre. Komplikált eset lett tehát, ami – kegyetlenül hangzik – a szerencséje is.

Emiatt ugyanis, s talán a sajtóérdeklődésnek is hála, nem küldik vissza Szombathelyre. Felesleges ecsetelni, hogy a szülőknek ez a remény mit jelent.
Dr. Varga Gábor, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) régiós igazgatója, aki pár hete nyilatkozott a Kisalföldnek az új betegirányítási rendszer tapasztalatairól, ismét

megerősítette: a fő cél valóban a páciens régión belül tartása, de a kórházak dönthetnek úgy, hogy vállalnak régión kívüli beteget is. (Szabó professzor erre azt mondta, épp emiatt attól tart, a novemberben és decemberben érkező betegekre nem marad pénze, ahogy tavaly sem maradt.) „Ha tehát így döntenek, akkor a különösen költséges kezelések árát, megadott jogszabályra hivatkozva és dokumentálva, visszaigényelhetik az OEP-nél a régión kívüli betegeknél is" – mondta Varga Gábor.

Varga doktor korábban a győri kórház igazgatója is volt, így pontosan tudja, hogy az intézmények finanszírozása az örök vita forrása: a városi kórházak úgy érzik, még mindig kevesebbet kapnak, mint a klinikák, de – a példa is mutatja – a klinikákon is elfogy a pénz. Most, egy beteg kisgyerek sorsán keresztül pedig mindenki meghallhatja, hogy megnyomták a vészcsengőt.

Olvasóink írták

  • 1. oxana 2013. augusztus 29. 18:04
    „Magyar egészségügy, miért vagy kiért vagytok egyáltalán? Hát mi a fontosabb, egy gyermek élete vagy a vita, hol kezeljék? Szégyenletes. Kis Fanninak nagyon kívánom, hogy sikerüljön meggyógyulni (voltak már ilyen esetek, hogy sikerült vagy legalábbis "él" vele). Szüleinek sok eröt kívánok. Szükség lesz rá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késelés Győrben: két férfi vitája tettlegességig fajult

Győr-Újváros egyik lakásában két férfi vitája odáig fajult, hogy egyikük megsebezte vitapartnerét.… Tovább olvasom