Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A gondviselés (is) segíti a templom építését

A belső munkák, illetve a berendezés van hátra és a kismegyeri hívek reménye szerint még idén felszentelhetik a megyeszékhely legújabb templomát. Az egyedi épületet Balázs Mihály Kossuth- és Prima Primissima díjas építész tervezte.

Az építkezés négy évvel ezelőtt kezdődött és idén minden bizonnyal valóra válik a kismegyeri Szent Anna-egyházközség híveinek vágya: a bencés főapátság, a helybeliek, valamint a bel- és külföldi adományok segítségével elkészül templomuk.

A munkák ütemezésében – ahogy Bartók Ferenc plébános fogalmazott – a gondviselésre bízták magukat.

Szavaiból kiderült: a tizenhat méter magas egyedi szakrális épület tömör falait értő kezek százötezer téglából rakták. Tetőszerkezete vörösfenyő, fölötte a mennyezet – falambéria helyett – égetett cserépből készült.

– Anyagi lehetőségeink miatt kicsit megtorpant a munka, de tavaly lélekben megerősödve folytattuk az építkezést. Ennek eredményeként elkészült a teljes külső vakolás, a sekrestye, az épület hátuljában az urnafolyosó, a szigetelés és a csatornázás.

Miként templomunk egyik leglátványosabb része, a nyugati homlokzat egyedi ablakrendszere is külön színfoltként, a sajátos fényviszonyokat teremtő farácsozattal – említette Bartók Ferenc.

– Már "csak" a belső munkák várnak ránk: a fa-, illetve kőpadozat, a bútorzat, padok és az oltár, valamint a világítás. Nem modernkedni akarunk, hanem egyszerű, nemes és szép bútorokat szeretnénk, illetve a templom terének középpontjába Rieger Tibor szobrászművész alkotását, egy hársfából faragott keresztet.

Bartók Ferenc hangsúlyozta: az Isteni Irgalmasság temploma nagy összefogással készül.

Ha a belső munkák elkészülnek, akkor – Bartók Ferenc plébános reménye szerint – idén felszentelhetik a kismegyeri Isteni Irgalmasság templomát. Fotó: Krizsán Csaba
Ha a belső munkák elkészülnek, akkor – Bartók Ferenc plébános reménye szerint – idén felszentelhetik a kismegyeri Isteni Irgalmasság templomát. Fotó: Krizsán Csaba


– Sokan viselik szívükön az ügyünket. Tavaly például egymillió-háromszázezer forint érkezett az adó egy százalékokból. Sokan segítettek munkával, anyaggal, de a gondviselést tapasztaltam abban is, amikor a legjobb időben érkezett pár százezer forint, amivel az éppen aktuális munkát ki tudtuk fizetni.

Megvannak már a harangjaink is, amelyeket a legújabb pannonhalmi haranghoz hasonlóan, a lengyelországi Przemyslben öntöttek. Nem az elbizakodottság mondatja velem, de a százméteres síkfutás utolsó tíz méterénél tartunk, és idén fel tudjuk szentelni templomunkat.

A tizenhat méter magas, egyedi szakrális épület tömör falait értő kezek százötezer téglából rakták. Tetőszerkezete vörösfenyő, fölötte a mennyezet – falambéria helyett – égetett cserépből készült.

Olvasóink írták

  • 2. ndf 2011. március 11. 12:54
    „Kismegyernek aztán sajátos megjelenése volt... pff, adhoc épített falu-kertváros kereszteződés, ötvezerezer féle házzal, mihez igazodjon akkor a templom, a kavalkádhoz?”
  • 1. VitézK 2011. február 21. 20:21
    „Csak a drága építész úr nem nézte meg hova épít... Belülről tényleg szép, de a külső megjelenése tönkre vágta Kismegyer egész képét. Nem tudom ki engedélyezte....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendeződik a vízelvezetés

Európai uniós források segítségével kezdődik meg csaknem 69 millió forintból Kisbajcson a… Tovább olvasom