Kisalföld logö

2016. 12. 06. kedd - Miklós -6°C | 2°C

A fűtésből hideg zuhany

A tervek szerint tavasszal átadják a Frigyes-laktanya első felújított épületét, a volt tiszti kaszinót.
Butor Dezső
A volt tiszti kaszinó felállványozott épülete körül most nagy a csend – látszólag. Pedig komoly tárgyalások zajlottak és zajlanak jelenleg is a Frigyes-laktanya rekonstrukciója kapcsán. A volt kaszárnya felújításához a műemlékvédelem engedélye is szükséges, s hogy ez mennyire nem mellékes kérdés, mutatja az is, hogy a közelmúltban egy időre le is állíttatta az építkezést az örökségvédelem, mondván, a beruházó az állagmegóváson túlment, s már olyan átalakításokat végez az épületben, amelyhez építési engedély is szükséges. Ezen azóta túljutott a hatóság és az építtető, s ha minden a tervek szerint halad, akkor tavasszal, nyár elején elkészül az első felújított épület, amely irodaház lesz – s elsősorban a kaszárnyaegyüttest megvásárló Leier-csoport „főhadiszállásaként" működik.

A szállóhoz kevés a távhő

Ehhez azonban az is kell, hogy a lehető legrövidebb időn belül meg tudjanak egyezni a felek az épületek fűtéséről – s ezzel újabb kardinális kérdéshez érkeztünk. A városi jogszabály szerint Nádorváros azon részében kizárólag távfűtéssel lehet a meleget biztosítani az épületekben, s ez a laktanyára is vonatkozik. Mivel tizenöt éve senki még a közelében sem járt annak, hogy ezzel a rendelettel a kaszárnyát érintően is foglalkozzon (az épület parlagon hevert), így a beruházó is most szembesült ezzel a helyzettel.

A Leier-csoportnak nyilván az az érdeke, hogy a lehető legmodernebb és legolcsóbb megoldást válassza – szögezte le Butor Dezső, a beruházó főépítésze. Márpedig a jelenlegi távfűtési rendszer korántsem biztos, hogy megfelelő – például a tervezett ötcsillagos szállodában. „Elég csak az éves szokásos karbantartással számolni: ha a vendégnek ez idő alatt nem lesz meleg víz a szobájában, akkor nem jön vissza. Ezt pedig nem engedheti meg magának senki sem. Egy modern gázfűtéses rendszer számunkra lényegesen kedvezőbb megoldás lenne, de természetesen tudjuk, kompromisszumos megoldást kell találni. A vegyes fűtésbe bele tudnánk menni, így például a leendő irodákat nyugodtan lehetne fűteni távhővel, de a magasabb kategóriát képviselő szállodát, illetve lakásokat egyedi fűtésre kapcsolnánk."

A rendelkezés egyértelmű

H. Szováti Miklós, a Győri Hőszolgáltató Kft. igazgatója a távfűtést tartja elfogadható megoldásnak, szerinte ugyanis a jelenlegi technológiával kielégíthetők a legmagasabb felhasználói igények is. Nem ért egyet azzal, hogy a távhő kevésbé lenne környezetbarát, mint például a gáz- vagy olajfűtés. „Ha rajtam múlik, nem lesznek füstölő kémények a laktanyában" – szögezte le az igazgató. H. Szováti Miklós azt is hangsúlyozta, a karbantartás ma már legfeljebb egy napig tart, s azt is nyáron végzik, így lehet megoldást találni erre a problémára.
Nem titkolta, kedvező ajánlattal tud szolgálni a beruházónak, már ami az árakat illeti. De ehhez tárgyalóasztalhoz kell ülniük a feleknek, ami egyelőre nem történt meg. Ígérete szerint, ha megállapodás születik cége és a Leier-csoport között, annak részleteit nyilvánosságra hozzák.

Kattintson a képekre >>

Győr szintén a központi fűtés mellett van. Balogh József polgármester a környezetvédelmen túl a legfelsőbb bírósági állásfoglalást is indokként hozta fel, mondván, az is alátámasztja a városi rendelkezést. A polgármester közvetlenül nyilván nem akar beleszólni a két fél tárgyalásaiba, de azt hangsúlyozta: a rendezési terven nem kíván emiatt változtatni Győr. Márpedig ez egyértelművé teszi, hogy a jelenleg is érvényes rendelkezést kívánja életben tartani.

Kapcsolódó anyagok >>

Leier-tervek a laktanyával (2005-08-30) >>
Leierék vevők a laktanyára? (2005-02-04) >>
Akció a Frigyes-laktanyáért (2002-06-11) >>
Citromdíj a Frigyes-laktanyának (2005-04-23) >>
Falaznak a Frigyes-laktanyánál (2004-11-16) >>
Frigyes laktanya: Meddig kell még várni? (2003-07-09) >>
Frigyes laktanya: valóban kell- e a befeketetőnek? (2004-09-02) >>
Frigyes- laktanya: új korszak kezdődhet (2004-07-08) >>
Frigyes-laktanya: patthelyzetben (2004-11-24) >>
Győr gyöngyszeme lehetne (2005-02-06) >>
A Kisalföld Volán támogat és elvár (2003-09-11) >>

Kis kaszárnyatörténelem

A sokadik fordulat a mostani 2,7 hektáron elterülő egykori kaszárnya 1989 utáni történetében, amelyet röviden így foglalhatunk össze: az ingatlant – amelyben a Kádár-érában szovjet csapatok állomásoztak – a rendszerváltáskor kapta meg a győri önkormányzat azzal, hogy oktatási célra hasznosítsa. A város 1993-ban odaajándékozta a Széchenyi-főiskola egyetemmé válásáért küzdő Universitas – Győr Alapítványnak, amely végül több százmillió forintért eladta a Mischek Hungária Kft.-nek.
A létesítménykomplexumra 1999-ben szerzett opciós jogot a Győr City Center Kft., amelyet a német hátterű Inter-bonum Kft. alapított.

A cég azt tervezte, hogy 16 milliárd forintból a helyközi autóbusz-pályaudvar fölé bevásárló- és szabadidőközpontot húz fel, míg a romos épületeket felújítja és szállodát, éttermeket, lakásokat alakít ki bennük. Minderről 2004 júliusában tárgyalt a város közgyűlése. A testület hosszú vita után áldását adta a tervekre, azonban olyan megszorításokkal élt, amelyek kétségessé tették a beruházás megtérülését. Ezek közé tartozott például, hogy a kereskedelmi területet hatezer négyzetméterben maximálták, illetve hogy a fejlesztőt kötelezték, állja a szükséges közlekedésfejlesztés, valamint a buszpályaudvar ideiglenes áthelyezésének költségeit. A Frigyes-laktanya című szappanoperában az (egyelőre) utolsó előtti epizód tavaly februárban következett be, amikor a

Leier-csoport személyében újabb vevő jelentkezett az ingatlanra, miután a Győr City Center Kft. nem élt opciós jogával, azaz nem vásárolta meg az ingatlant.

A műemlékvédelemmel közösen tervezik

Leierék megvették tehát a kaszárnyát, ahol a korábbi német befektetők terveivel szemben nem bevásárlóközpontot akarnak építeni, hanem „az ingatlan jellegének megfelelő" fejlesztésben gondolkodnak. A terveket is bemutatták: a hat, műemléki védettség alatt álló épületből négyet rekonstruálnak, az egyik a tiszti kaszinó. (Két épület már annyira tönkrement, hogy azokat nem lehet megmenteni.) Környezetbe illeszkedő irodaházzal, üzleti és szolgáltatócentrummal, konferencia-központtal és a már példaként felhozott ötcsillagos szállodával is számoltak az ingatlanon. A területet átszelő, üvegtetővel fedett gyalogospasszázs kötné össze a leendő új buszpályaudvart és a laktanya déli kerületéhez csatlakozó városi lakónegyedet – de az üveg ellen az örökségvédelem tiltakozik. A parkolást a pinceszinten javasolja a tervező.

Úgy tűnik, a műemlékvédelem és az építtető közötti patthelyzet is változott a közelmúltban: Butor Dezső főépítész szerint jó és korrekt a kapcsolatuk a soproni örökségvédelmi hivatallal. Márpedig az építkezéshez – s ez nem csupán a volt tiszti kaszinóra vonatkozik – ez elengedhetetlen. Erre egy példa: az épület számos díszítőeleme, stukkója, kőoszlopa már használhatatlan, ezeket leszerelték, de egyenként újraépítik a műemléki előírások szerint. A kivitelezők többsége a megyéből, illetve a régióból származik. Ha minden igaz – s ezt tizenöt évig nem lehetett kimondani –, lesz munkájuk a laktanyában.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A havas lefolyók nem nyelik el a vizet

A Komszol negyven munkatársa tisztítja a csatornanyílásokat, hogy elfolyjon az eső és az olvadó… Tovább olvasom