Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

A fű az úr: miért nem sikerül a gazt kiirtani a kerékpárutakon? - győri fotók

A gyárvárosi Mártírok úton nemrég felújított kerékpárúton több helyen púposodik az aszfalt és utat tör magának a gaz. Utánajártunk az okoknak.
Olvasóink szemei előtt pedig nem először jelennek meg az következő, agyonkattintott tudósítói fotók: megyénkben a Fertő tótól Mosonmagyaóvárig itt, itt, itt, itt és még itt is a fű volt az úr a kerékpárutakon.

"A gyomnövények itt is felütötték a fejüket"

"Nehéz elhinni, de a gyárvárosi kerékpárutat 2013-ban újították fel. Érthetetlen számomra, de ettől még tény: a közeli benzinkút felüli oldalon csak körülbelül 15 m hosszú szakasszal foglalkoztak, az utána következő nagyjából 80 m-es szakasszal nem.

Ezen a részen ott maradt a csúszásveszélyes sárga szegélykő - ezt a felújított szakaszokon megszüntették -, míg a gaz továbbra is burjánzik.

A Lukács-iskola kerítésétől számítva az Ipar úti kereszteződésig terjedő új szakaszon több helyen már felpúposodott az aszfalt, gyomnövények pedig itt is felütötték a fejüket" - mondta neve elhallgatását kérő Tudósítónk.


Tavaly újították fel, de már nő a gaz a gyárvárosi kerékpárúton - fotók: Tudósító

"Nem hártyaszerű, négy cm a bedolgozott aszfalt vastagsága"

"A Mártírok útján - a szakképző iskola előtt - a kerékpárutat úgy újítottuk fel, hogy a korábbi járda és kerékpárút közötti kerámia szegélyt elbontottuk, a járda és a kerékpárút közötti szintkülönbséget megszüntettük" - kezdte érdeklődésünkre a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke, Máthé-Tóth Péter.

"Az elbontott szegély vonalában erősen gyomosodott a burkolatok közötti hézag. A bontás során kézi és gépi erővel is végeztünk bontást, gyommentesítést, majd az útalap készítésekor vegyszeres gyomirtást végeztünk. Ezután jött az útalap és aszfaltfelület elkészítése.

Nem először fordul elő azonban, hogy a korábban kiirtott vonalban újból előjön a gyom. Tévedés ne essék, nem hártyaszerű vastagságú az aszfalt, itt 4 cm a bedolgozott aszfalt vastagsága, melyet ez a gyomfajta képes felnyomni, áttörni" - közölte Máthé-Tóth Péter.


Utat talál(t) magának a gaz

"A környezetvédelmi előírások miatt nem alkalmazhatunk olyan vegyszert, ami ténylegesen kiírtja a gyomot"

Arra a kérdésünkre, miszerint mégis miért törik át a gyomnövények megyeszerte a kerékpárutakat, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke úgy válaszolt: "a környezetvédelmi előírások miatt nem alkalmazhatunk olyan vegyszert, ami ténylegesen kiírtja a gyomot, jelenleg a kereskedelemben kapható legerősebb vegyszert alkalmazzuk. A szóban forgó szakasz javításáról mindenképp gondoskodunk".

Máthé-Tóth Péter hozzátette: "a felújítási szakaszhatárunkat a rendelkezésre álló költségeink határozták meg tavaly, idén a Szigethy Attila úton fogunk dolgozni".

Elég nagyot lehet esni bringáról

Környezetvédelmi előírások ide, szűk büdzsé oda, végszóként szögezzük le: mind győri, mind megyei szinten rengeteg kerékpárút van elhanyagolt állapotban. A probléma ezzel csak, hogy a bringáról 10-15 km/órás sebességgel is baromi nagyot lehet esni és az ambulancián kikötni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kátyúszőnyegen és töredezett aszfalton közlekedünk a Külső-Baross úton - fotók

A nádorvárosi oldalán a hídtól a Szigethy Attila útig rendkívül elhasználódott az aszfaltburkolat. Megkérdeztük, van-e lehetőség felújításra a jövőben. Szavazás. Tovább olvasom