Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A céhes felvonulás fesztivállá bővült

Győr - A hagyományos Barokk Fesztivál részeként megjelenő céhes felvonulás programokkal színesedett. Jövő péntektől vasárnapig igazi céhes forgatag várja a győrieket és a hozzánk látogatókat.

A lassanként teljesen megújuló Széchenyi tér idén még a Király utcai és több belvárosi utcai helyszínnel egészül ki, így ad otthont a Céhek Fesztiváljának, amely már tavaly is komoly turisztikai vonzerővel bírt. A tegnapi sajtótájékoztatón Ottófi Rudolf alpolgármester újólag hangsúlyozta: ˝minden, ami a múltban vagy a jelenben kincsünk, kötelességünk megmutatni és megőrizni˝. Az elmúlt évek programjai így kiegészülnek a felkutatott céhes hagyományok felvillantásával és bemutatásával, így például ízelítőt kapunk a hajdani céhlegényavatók és a vásári forgatagok hangulatából. A Xántus-múzeumban nemcsak célzott tárlatvezetéseket, de a diákoknak vetélkedőket is szerveznek, s próbára tehetik tudásukat a sportban is.

˝Ha nyitva hagyták a céhláda tetejét, tilos volt káromkodni˝ - hallottuk érdekességként Keglovich Ferencné igazgatótól
˝Ha nyitva hagyták a céhláda tetejét, tilos volt káromkodni˝ - hallottuk érdekességként Keglovich Ferencné igazgatótól.

Keglovich Ferencné, a győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója elmondta, a Széchenyi tér, illetve a belváros a hajdani, XVII. századbeli hangulatot idézi fel, amikor még itt voltak a hetivásárok, itt volt a városháza a börtönnel, s a vásárbíró és a városi darabont a vásári jogkönyv szerint járt el, ha kellett, börtönbe vetette a rendetlenkedőket.

A Király utcában felállított faházakban az egykori mesteremberek, többek között korongozó, csipkeverő, fafaragó, bőrdíszműves, kékfestő és nemezelő mutatják be tudományukat korhű öltözékben, a régi eszközök segítségével. A fesztivál kiemelkedő eseménye lesz pénteken a céhes felvonulás a belváros utcáin, amelynek részt vevő diákjai megjelenítik a céheket. Mindhárom napon koncertek is szórakoztatják a fiatalokat, így fellép többek közt a Hello Kids zenekar, a Loyd Egylet, a Colombre Band és a Friends Big Band.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áttolják a hidat a folyón

Hétfőtől a munkásoké a terep a Szigetet Révfaluval összekötő leendő Mosoni-Duna-hídnál. A kivitelezők azért szorítanak, hogy a következő háromnegyed évben ne legyen árvíz. Tovább olvasom