Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

A borvidékek eddig megúszták

Győr-Moson-Sopron - A viharok eddig nem tettek nagy kárt megyénk két borvidékének ültetvényeiben, de az esők miatt többet kell költeniük a termelőknek a permetezésre. Azt remélik, sok napsütés lesz még a nyáron és a szőlő elkerüli a meggy és a dinnye sorsát.
– Napfény volt eddig bőven és az eső is jót tett, jókor jött. Nagy növekedésben van a szőlő. A vihar persze elhordta a földet több helyen a tőkék közt, de az igazán pusztító zivatar, a jég elkerülte az ültetvényeket. Küzdenünk a peronoszpóra, a lisztharmat ellen kell – mondta el Molnár Tibor, a Soproni borvidék hegyközségi tanácsának elnöke.

Úgy véli, ha továbbra is kedvezően alakul a szőlő szempontjából az időjárás, akkor jó termést ígérnek a dűlők. „Csak kerülje el a meggy és a dinnye sorsa a szőlőt" – kívánja az elnök az egész ágazat érdekében. Azaz ne legyenek olyan problémák az átvételi árral, mint az említett gyümölcsök esetében.

A sok külföldi bor behozatala is hátrányba hozza a hazai termelőket Németh Endre szerint, akinek Pannonhalma környékén vannak szőlői, ahol szintén megkímélték a nagyobb kárt okozó viharok a dűlőket.

A csapadékos időjárás kedvez a szőlőlevélen nyomot hagyó kártevőknek, így nehezebb, költségesebb a növényvédelem. Felvételünkön Németh Endre. Fotó: Bertleff András
A csapadékos időjárás kedvez a szőlőlevélen nyomot hagyó kártevőknek, így nehezebb, költségesebb a növényvédelem. Felvételünkön Németh Endre. Fotó: Bertleff András


A borász egyébként nem tart értékesítési gondoktól, az idei évjáratról pedig még nem akart jóslásba bocsátkozni, mert ahogy mondani szokták: „szüretig még sokat kint alszik a szőlő". Sok napsütést szeretne az elkövetkezőkben és kevesebb esőt, mert a csapadékos időjárás kedvez a kártevőknek, ami miatt nehezebb és költségesebb a növényvédelem.
Tavaly hazánkban a pincékbe hárommillió hektoliter körüli bor került, egymillió hektoliterrel kevesebb a szokásosnál. A csökkenés a múlt évi szélsőséges időjárás számlájára írható. Viszont mert a termés kisebb volt, a felvásárlók tavaly általában drágábban vették a szőlőt.

A fehér szőlő kilójáért átlagosan hetven-nyolcvan forintot fizettek, a késői érésűekért akár százhúsz forintot is adtak. Az idén eddig ígéretesek a szőlőültetvények, ami azt jelenti, hogy négymillió hektoliternyi borra lehet számítani a szüretet követően a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíj-biztosítási adatszolgáltatás (akár) elektronikusan

Győr-Moson-Sopron - Megyénkben több mint 45 ezer foglalkoztatót tartanak nyilván, amely… Tovább olvasom