Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A Biblia ma is a lélek iránytűje

Győr - Értékes, több szempontból is figyelemre méltó bibliatörténeti kiállítás nyílt a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karán. A válogatás többek között bibliai igazságokra hívja fel a figyelmet, no és arra, hogy ezek olvasásával boldogabb lehet az ember.
Dr. Cseh Sándor dékán a kiállításmegnyitót követően elmondta, a ma emberének – így a leendő tanítóknak is – kivételes mankót jelenthet a Biblia, hiszen ebben a kicsit értékvesztett világban a könyvek könyvének tanításai megfontolandók.

– Az utóbbi időben jóval nagyobb figyelemmel fordulnak az oktatók és a hallgatók is az ilyen jellegű tanulmányok, elemzések felé – vélekedett Dr. Cseh Sándor dékán. – Szakdolgozatok, tanulmányok témája lehet részben, vagy akár egészben a Biblia.

Annak apropóján, hogy a történelmi egyházak szervezésében a Biblia évét jegyezzük, dr. Pápai Lajos megyés püspök egy-egy szent könyvet ajándékozott a Nyugat-magyarországi Egyetem minden könyvtárának.

Vermesné Pernesz Marianna és Horváth Nóra a Biblia és reneszánsz éve kapcsán készítettek figyelemre méltó válogatást. Fotó: Harcsás Judit
Vermesné Pernesz Marianna és Horváth Nóra a Biblia és reneszánsz éve kapcsán készítettek figyelemre méltó válogatást. Fotó: Harcsás Judit

– A Győri Egyházmegye számára is örömet jelentett ez, hisz a Szentíráson keresztül Isten szól hozzánk, enélkül nem lehet megérteni az emberiség egyetemes kultúrkincsét – vélekedett dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök. – A „könyvek könyve" művészeti emlékként is kivételes iránymutatás, ugyanakkor a benne megfogalmazott gondolatok is különleges bölcsességgel bírnak. A Biblia évének kiállítását Vermesné Pernesz Marianna „Boldog, aki olvassa" mottóval rendezte a Szentírás jó értelemben vett népszerűsítéséért.

– A bibliai történetek, azok szereplőinek megismerése számos tanulsággal szolgál – sorolta a megnyitót követően a főiskolai adjunktus. – A téma kimeríthetetlen, ehhez járulunk hozzá a kiállítással, bibliatörténeti könyvek ajánlásával. Tapasztalataink szerint a hallgatók is érdeklődők, a szemináriumokon a Bibliával kapcsolatosan tartalmas kiselőadásokkal, referátumokkal készülnek. Érdemes megjegyezni, hogy már a legkisebbek is népszerű, színes, képes Bibliákat forgatnak – ezek megtalálhatók a kar könyvtárában.

„2008 – A reneszánsz éve" címmel Horváth Nóra állított össze beszédes tablókat a korról, annak művészeti hátteréről, ez a válogatás is előreláthatóan év végéig látható.

Olvasóink írták

  • 2. thurvj97 2009. február 02. 07:58
    „Ha kedves PrettyWomannek a cikk kapcsán ez jut eszébe,bizony én is megkérdőjelezném, hogy ő írta e a diplomamunkáját? Egyébiránt érdekes eseménysorozat volt a Biblia éve. Nem hívőként is,de a vallástörténet iránt érdeklődőként is számos új információ kaphattam.Szerintem túlzás a lélek iránytűjeként értékelni, mert a kor ,amelyben élünk túlhaladta.Az sem kevés, ha az egyik legfontosabb kulturtörténeti emlékként értékeljük.”
  • 1. PrettyWoman 2008. október 02. 11:14
    „Na végre, a Vermesné is csinál valamit. Tanítani meg órákat tartani úgy sem nagyon szokott anno legalábbis. Általában fodrásznál töltötte az idejét konzultációk megtartása helyett. A vizsgákon aztán annál inkább görény volt. Nekem a szakdolgozatnál konzulens tanárom volt, de semmit sem segített. Amikor nagyon hosszú és kitartó munkával végül csillagos ötösre megírtam a diplomamunkámat, lekáderezett, hogy hát ha valaki más csinálta meg helyettem. Mire az akkori olvasószolgálat vezetője közölte vele, hogy ne magából induljon ki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több eltitkolt pénzt talál az APEH

Győr-Moson-Sopron - Ötvenöt személy ellen tart jelenleg vagyonosodási vizsgálat Győr-Moson-Sopron… Tovább olvasom