Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

700 milliós áfacsalás a gyanú

Gabonatermékek forgalmazásával foglalkoztak azok a cégek, amelyek vezetőit – köztük egy csornai vállalkozót is – az eddigi adatok szerint 700 millió forint költségvetési csalással gyanúsítanak a pénzügyi nyomozók.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága koordinálásával az ország 20 helyszínén tartottak házkutatást egy időben, s állítottak elő három gyanúsítottat a pénzügyi nyomozók.Az akciót hosszú nyomozás előzte meg, amelyben részt vettek a megyei adóigazgatóság revizorai is.

A csornai gyanúsítottat a NAV Bevetési Főigazgatóságának járőrei állították elő. Fotó: Tóth Gyula
A csornai gyanúsítottat a NAV Bevetési Főigazgatóságának járőrei állították elő. Fotó: Tóth Gyula

A bűnügyi igazgatóság győri központjában hajnali 5-kor tartott eligazítást követően a pénzügyi nyomozók egyik egységével Csornára indultunk a gabonaforgalmazással foglalkozó cég áfacsalással gyanúsított vezetőjének elfogására. Útközben Csiszár Csaba alezredes, igazgató elmondta, a szlovák rendőri szervekkel is összehangolták az akciót, ott a két országban cégeket üzemeltető vállalkozót állítják elő.

A szlovák állampolgárságú nő Magyarországon és Szlovákiában alapított társaságot. A magyar cége a szomszédos országban szerzett be gabonatermékeket, amit eladtak egy csornai vállalkozónak, aki azt visszaértékesítette Szlovákiába, a nő ottani társaságának. Így alapos a gyanú, hogy a gabona többször körbeforgott, feltehetően csak papíron. Az áfát a csornai vállalkozó igényelte vissza a magyar költségvetésből.
A szlovák nő a korábban győri székhelyű cége könyvelésekor a külföldi beszerzéseket csak részben dokumentálta, emellett hamis számlákkal magyarországi beszerzéseket is szerepeltetett. Az eddigi adatok alapján 700 millió forint az adóhiány, abból 600 millió a csornai gyanúsítottakhoz kötődik, 100 millió a szlovák társasághoz.

A hajnali akció két helyszínén a NAV Bevetési Főigazgatóságának két bevetési egysége is részt vett. A megyei adóigazgatóság informatikusai a számítógépek tartalmát ellenőrizték a cégek telephelyein.
Csiszár Csaba alezredes sikeresnek nevezte az akciót, előállítottak három gyanúsítottat, zároltak több bankszámlát, nagy mennyiségű eurót, két értékes ingatlant, számítógépeket, valamint számos bizonyítékot foglaltak le, amelyek a jogsértéseket alátámasztják. A lefoglalt érték meghaladja a 220 millió forintot. Ez idáig két főt vettek őrizetbe – a bíróság tegnap elrendelte mindkettőjük előzetes letartóztatását –, az elkövetők akár 8 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Olvasóink írták

 • 11. Csiziee 2012. június 14. 22:30
  „gyugyu1 !!! 220 és 770 millió!!! és ezért csak 8 év jár....MEGFIZETNI, vagyont elkobozni!!!!”
 • 10. internetguru 2012. június 11. 18:31
  „gyugyu1! Az ilyen ostoba egyszerű lelkek ,mint te azt is elhinnék csak mert le volt írva ,hogy hófehérkét megkefélte a 7 törpe! Olvass még sok mesét és higgy bennük!!!”
 • 9. gyugyu1 2012. június 11. 09:20
  „A lefoglalt érték 220 millió ! A sikkasztott érték 700 millió !! A KÜLÖMBÖZETET MEG AZ ÁLLAMPOLGÁROK fizetik meg !!


  Az összes okozott kárt megtérítetni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 8. cukkini 2012. június 09. 21:41
  „Egyszeruen teszi a dolgat a NAV.Csornan a kisallat vasaron is megjelentek.A hobbi kis madar tenyesztoket is igazoltattak.felirtak oket.Nem engedely koteles madarakat arultak!!Husz perc mulva vege volt a piacnak.Ezt csak tudattam onokkel!!!”
 • 7. pancser 2012. június 09. 10:27
  „Ne gyanusítgassunk senkit, majd meglátjuk mit derít ki a hatóság. Egyébként is csúnya dolog, az irigység motiválta találgatás nem való a fórumba. Primitívség az is, ha a nagy házakat bűn eredményének állítják be.
  Az áfacsalás nem ritka a gabonakereskedelemben, ezért akarják a fordított áfát!”
 • 6. Koga 2012. június 09. 08:52
  „Istenem most aztán lesz sok okoskodó!!!!
  Mátyásfeketeserege!!!
  Te aztán tudod mi???”
 • 5. internetguru 2012. június 08. 19:47
  „Biztos forrásból tudom ,a felvásárlás folytatódni fog! Ugyanis Én is odaviszem a gabonát!”
 • 4. internetguru 2012. június 08. 19:38
  „Mátyásfeketeserege! Ha Te is ahelyett, hogy az internet elött ülsz és mindenhez hozzászólsz ,jobban tennéd ha dolgoznál ,lehet nem ott laknál ahol! ip cím! vigyázz! Szerintem maradj otthon,mert.........”
 • 3. varma 2012. június 08. 15:09
  „Mert mekkora házból vitték el?
  Ismerősöm szerint Csornán több nagy ház van.”
 • 2. Mátyásfeketeserege 2012. június 08. 14:49
  „ez még a hülyének is feltűnt hogy csalnak, amekkora házból most elvitték... meg a többi. Asszem idén nem vesznek bágyogon gabonát :)”
 • 1. varma 2012. június 08. 12:58
  „Hát ez nem semmi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gárdonyi-iskolából elbocsátott tanárnőnek a gyerekek sikere ad erőt

A pedagógust, aki egyébként az osztályon belüli kirekesztés témájának is szakértője, egy fegyelmi… Tovább olvasom