Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

4,2 százalékkal emelkedik a távhő ára

A nemzeti fejlesztési miniszter rendeletének értelmében 2012. január 1-től az egész országban egységesen 4,2 százalékkal emelkedik a távhő ára.
Az elmúlt években a helyi önkormányzatok döntöttek a távhő aktuális díjairól, az elmúlt évi árbefagyasztással egyidejűleg ez a döntés miniszteri hatáskörbe került. Az áremelés a hazai szolgáltatók mindegyikét ugyanolyan mértékben érinti, továbbra is igaz, hogy a Győr-Szol Zrt. fogyasztói az országban az egyik legkedvezőbb áron jutnak távhőszolgáltatáshoz.

Megjelent a nemzeti fejlesztési miniszter 83/2011. (XII. 29.) NFM rendelete a villamos energia és a földgáz egyetemes szolgáltatás, valamint a távhő árának meghatározásával, a vízügyi igazgatás átalakításával és az energiastatisztikai feladatok ellátásával összefüggő egyes energetikai tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. Ennek értelmében a „végfelhasználó a távhőszolgáltató részére a távhőszolgáltatásért a távhőszolgáltató által 2011. március 31-én alkalmazott, általános forgalmi adót nem tartalmazó díjnál 4,2 százalékkal magasabb mértékű – legmagasabb hatósági árnak minősülő – díjat köteles fizetni." Ez azt jelenti, hogy a 2011. március 31-én befagyasztott alapdíj és hődíj növekszik 4,2 százalékkal a lakossági fogyasztók és a külön kezelt intézmények számára.

Az alapdíj és a melegvíz-hődíj részfizetés az adott hónapra vonatkozik, ezért e díjak esetében a fogyasztók már a megemelt összegről kapnak számlát januárban. A januári fűtési hőfelhasználás csak a februárban kiküldött számlában szerepel, így a magasabb fűtési hődíj csak februárban lesz érzékelhető.

A távhőszolgáltatást igénybevevő győri lakossági fogyasztók (valamennyi ár áfa nélkül értendő) január elsejétől az eddigi 3066 forint helyett 3194 forint fűtési hődíjat fizetnek gigajoule-onként, a használati melegvíz hődíja pedig köbméterenként 613 forintról 638 forintra változik. A fűtési alapdíj éves, légköbméterenként számított ára 281 forintról 292,8 forintra emelkedik. A fűtési és melegvíz –szolgáltatást is igénybe vevő fogyasztók alapdíja pedig az eddigi 342 forintról 356,3 forintra változik évente és légköbméterenként.

Győrben egy átlagos, 52 négyzetméteres, 141 légköbméteres távfűtéses lakás tulajdonosának (28,8 GJ/év fűtési hőfelhasználással és 4 m3/hó használati melegvíz-fogyasztással számolva) idén a távhőért éves szinten 7248 forinttal kell többet fizetnie, ami havi átlagban 604 forintot jelent. Azok a fogyasztók, akik lakóépületük energetikai korszerűsítését már elvégezték, ennél kisebb emelkedésre számíthatnak.

Az említett miniszteri rendelet szerint a távhő-szolgáltatók lakossági értékesítés után kapott támogatása is változik január elsejétől. A támogatás a Győr-Szol Zrt. esetében gigajoule-onként 291 forinttal csökken. A távhőszolgáltatás eddigi, kedvezményes, 5 százalékos áfája nem módosul.

Mivel a 4,2 százalékos emelés a hazai szolgáltatók mindegyikét ugyanolyan mértékben érinti, továbbra is elmondható, hogy a győriek az országban az egyik legkedvezőbb áron jutnak távhőszolgáltatáshoz.

Olvasóink írták

 • 5. barby24 2012. január 09. 12:35
  „Arra nem gondoltak ott fennt h. ezt nagyon sokan nem fogják tudni fizetni az eddigit még kinyögtük valahogy de ez már nagyon nagyon nagyon durva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ha mindent megemelnek akkor a fizetéseket gyest családit is legalább emeljék kb:10-15ezer forinttal!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. VargaP 2012. január 07. 05:31
  „Azt hallottam, hogy a Győri Önkormányzat a Győr-Szol Kft. nem akart árat emelni, de ha már fenntről szóltak, hogy országosan 4,2%-l emelkedik a hődíj, akkor nem lehetnek kihúzók, és kénytelenek emelni.
  Erre szoktam volt mondani: Csúnya ronda Macs.”
 • 3. himbi 2012. január 06. 16:50
  „Vajona béreink is emelkednek legalább 4.2%-al?? Az én fizetésem ez évtől kb 8 ezer Ftal csökken havi szinten. Csak az ÁFA emelkedése kb 4 ezer Ftot húz ki a zsebemből. Ha jól értelmezem akkor mindent összevetve kb- havi 15 ezer Ftal kevesebbből kellene megélnem?!”
 • 2. klotzild 2012. január 06. 13:56
  „nem lesz rezsi emelkedés megmondta a vezér.”
 • 1. tradermike 2012. január 06. 13:08
  „novemberi 31000Ft + 4,2% = 32333Ft : hűdeigennagyonjó...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy teherautó Győrben a hűtőházi úton

Péntek hajnalban a volt győri hűtőház közelében kigyulladt egy teherautó. Tovább olvasom