Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

40 ezer vendégmunkás méhcsalád

Néhány hét múlva virágba borul a facélia, és a méhészek az ország túlsó feléből is útra kelnek, hogy megyénkben próbáljanak szerencsét. Rosszul indul a szezon, a szárazság tönkretette a repcét és az akácot is.
Semmi jót nem várnak az idei szezontól a hazai méhészek: a keleti országrészben a repce a csapadékhiánytól szenved, jóformán ki sem kelt. A dunántúli akácosokra a húsvéti mínuszok mérték az első csapást, a többit a szárazság sanyargatja. Az itt-ott megmaradt foltokat pánikszerűen próbálják megrohanni a méhészek.

A többség betartja a szabályokat. Képünkön Varga Tamás Imre megyei méhészeti szaktanácsadó. Fotó: M. R.
A többség betartja a szabályokat. Képünkön Varga Tamás Imre megyei méhészeti szaktanácsadó. Fotó: M. R.

– Megyénkben 37.334 méhcsaláddal 648 méhész dolgozik, számuk néhány hét múlva a duplájára nő, legendás növényünk, a facé-
lia virágzása ugyanis az ország túlsó feléből is idevonzza a vándorméhészeket – mondja a Kisalföldnek Varga Tamás Imre megyei méhészeti szaktanácsadó.

– A termés eső híján itt sem ígér sok jót, a legfőbb termőterületen, Jánossomorja környékén például nemcsak kevesebbet vetettek a gazdák, de a maradékot is kitárcsázzák, mert vagy ki sem kelt, vagy olyan gyenge, hogy nem érdemes meghagyni.
Ahhoz, hogy egy méhész valahol letelepedhessen, érvényes vándorlási papírral, a terület gazdájának engedélyével kell rendelkeznie és jelentkeznie az önkormányzatnál. A többség betartja a szabályokat, de mindig akad, aki az éj leple alatt érkezik és akár a bicikliút mellé is lepakol.

– Sok velük a baj – állítja a szaktanácsadó. – Az összezsúfolódó méhcsaládok a nektárért, gazdáik pedig a területekért harcolnak, a csatározások néha fenyegetőzésbe, feljelentésekbe, kaptárborogatásba torkollnak. Józan megfontolással és a letelepedések szabályozásával kevesebb lenne a konfliktus és a bosszúság, amit a növénytermesztőknek és az érintett településeken élőknek kell elviselniük. A szabálytalan méhész a másik földjére megy vagy megfordul a táblán. A méheknek nem jut elég táplálék, miközben pedig vizet keresnek, sűrűn látogatják a házi medencék, baromfiitatók környékét, beköltöznek az ereszcsatornákba.

A Mosonszolnokon, Várbalogon és Jánossomorja környékén élők panaszkodnak erre leginkább.

Új szabályok. Mostantól kötelező a kaptárakat külsőleg megjelölni. Jól láthatóan fel kell tüntetni rajta a méhész hétjegyű tenyészkódját. Ezzel nemcsak a beazonosítás, de az ellenőrzés is könnyebb lesz és a remények szerint gátat szab a lopásoknak, amelyeknek szintén most indul a „szezonja".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt a Polski Fiat a Nép utcában Győrben - fotók

"Sérülés nem történt, a sofőr még időben kiszállt" - írta Tudósítónk, akinek jutalma a fotókért 3000… Tovább olvasom