Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

400 milliót spóroltak a szabadegyetemmel

Győr - Százötvenedszer várja az érdeklődőket szombaton az Alapellátási Szabadegyetem a győri városházán. Ebből az alkalomból dr. Schmidt Péter szakmai igazgató, az Egészséges Nemzedékért Alapítvány kuratóriumi elnöke idézte fel az elmúlt 17 év történéseit.
Elmondta: 1991-ben eredetileg csupán három-négy előadást terveztek azért, hogy felkészítsék a körzeti orvosokat az alapellátási reformra, amelyet 1992. január 1-jével vezettek volna be (majd a kezdés dátuma végül 1992. július 1-jére csúszott). Az orvosok alkalmazottakból vállalkozók lehettek, akik például asszisztenseiket maguk fizették és könyvelőt voltak kénytelenek fogadni.

Emiatt eleinte a pénzügyi-gazdasági témák domináltak ezeken a rendezvényeken, azóta viszont az előadások elsősorban terápiákról, betegségekről, megelőzésről szólnak, de az érdeklődők rendszeresen megismerkedhetnek a legújabb készülékekkel, gyógyszerekkel, informatikai eszközökkel is. Rendszeres tájékoztatás hangzik el emellett az egészségügy jogi és etikai kérdéseiről, a viselkedéskultúráról, sőt, már menedzserképzést is tartottak.

Újabb nagy változást a kilencvenes évek vége hozott: a háziorvosokat azóta kötelezik továbbképzésre, ötévente 250 kreditpontot kell megszerezniük. Az Alapellátási Szabadegyetem egy-egy napja – sikeres tesztkitöltés esetén – jelenleg 20 kreditpontot ér. Szemeszterenként öt, „tanévenként" tíz rendezvényt tartanak, amelyekre átlagosan 130-an érkeznek Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém és Vas megyéből. Valamennyi alkalom ingyenes, ami a budapesti árakkal összehasonlítva összesen mintegy 400 millió forintos megtakarítást jelentett a résztvevőknek.

Schmidt Péter hangsúlyozta: a szabadegyetemet a mindenkori győri városvezetés politikai színektől függetlenül szívügyének tekintette, tekinti. A munkát nemcsak a győri, de a megyei önkormányzat, a Semmelweis-egyetem családorvosi tanszéke és az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma is segíti. A szakmai igazgató megjegyezte, hogy az elmúlt csaknem két évtizedben felértékelődött a háziorvosok szerepe, megnőtt a tekintélyük, amihez a szabadegyetem is hozzájárult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izraeli kapcsolatok Győrben

Aliza Bin-Noun Izrael Állam nagykövete csütörtöki győri programja keretében délután részt vett a… Tovább olvasom