Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

1956-ról - 56 év múltán: a megye Öttevényen emlékszik a forradalom hőseire

Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata - az eddigi hagyományoknak megfelelően - ebben az évben is méltó módon kíván emlékezni az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire.

"Célunk az, hogy az 56 évvel ezelőtti sorsfordító napoknak méltó emléket állítsunk, hiszen köztudott, hogy megyénk településein különösen meghatározó események zajlottak '56 őszén" - mondta Ponty Zita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
sajtóreferense.

A megemlékezésre 2012. október 23-án (kedden) 15.00 órától kerül sor Öttevényen, a megyei és a települési önkormányzat közös ünnepsége keretében, a Földváry Tibor Sportcsarnokban, illetve a helyi általános iskolában.

A program első részére - 15.00 órától - a Földváry Tibor Sportcsarnokban (Fő u. 143.) kerül sor, ahol a Himnusz hangai után Király Péter polgármester köszönti a megjelenteket, majd a "A múltra emlékezni kell, nem szabad feledni" címmel Karsainé Horváth Klára1, a falu köztiszteletben álló lakója, nyugalmazott magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár tart visszaemlékezést.

Ezt követően a helyi általános iskola felső tagozatos diákjainak emlékműsorát tekinthetik meg a rendezvény résztvevői.

A megemlékezés keretében közreműködik továbbá Horváth Ildikó (narrátor), Juhász Sándor (vers). Karsai Klára (ének), Ott Gergely (zongora).

Ezt követően a résztvevők az általános iskola főbejáratánál helyezik el a kegyelet és az emlékezés virágait, Nagy Péternek, az intézmény egykori igazgatójának emléktáblájánál. Az ünnepi megemlékezés a Szózat közös eléneklésével zárul.

A szervezők minden érdeklődőt tisztelettel invitálnak a programra.Karsainé Horváth Klára 1930. április 23-án - épp a magyar nyelv napján - látta meg a napvilágot Sopronban. Orvosnak készült, a politika viharai miatt azonban az orvosi egyetemre nem vették fel, ezért 1953-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai diplomát.

- Nem bántam meg, hogy végül tanár lettem. A nagyapám és egy nagybácsim is pedagógusok voltak, és több unokatestvérem is ezt a pályát választotta utánam. Szerettem, szeretek tanítani, pályámon igényességre törekedtem. Még ma is gyakran hívnak szavaló-, szép magyar beszéd versenyekre zsűrizni és még mindig készítek fel diákokat - mondja korát meghazudtoló energiával. Klári néni az 1956-os forradalom idején a Győri Rádiónál vállalt szerepe miatt fél évet börtönben töltött. 1961-ben költözött Mosonmagyaróvárra, ahol 1985-ben történt nyugdíjazásáig a Hunyadi-iskola pedagógusaként tevékenykedett, de tanított a Kossuth- és a piarista iskolában is. A művelődési központban is számos programot szervezett. Három évtizeden keresztül volt oktatói munkája mellett a kulturális élet meghatározó alakja. Klára néni a ˝Beszélni nehéz˝ kör, az Anyanyelvápolók Szövetsége tagja, tart előadásokat is. Anyanyelvi feladatlap-gyűjtemény, ünnepi műsorok programjait összefoglaló kiadványok szerkesztése is a nevéhez köthető. Munkásságát már díjazták az Oktatásügy Kiváló Dolgozója kitüntetéssel 1976-ban, 1999-ben kapta meg a Kazinczy-díjat, közművelődési munkáját miniszteri kitüntetéssel ismerték el, a forradalomban betöltött szerepéért 2006-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján "Győr-Moson-Sopron Megye 1956-os Emlékplakettjét" vehette át.

Nagy Péter tanár 1949 és 1957 között az öttevényi Általános Iskola igazgatója volt. A forradalom leverése után bebörtönözték, a tanítástól eltiltották. Emléktábláját 2006-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján tanítványai állították.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elmúlt hét legjobb bulijai 13 képgalériában - fotók

Te hol szórakoztál az utóbbi egy hétben? Az elmúlt hét legjobb bulijai 13 képgalériában. Keresd meg… Tovább olvasom