Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

135 éves a győri tűzoltóság

A győri tűzoltóság megalakulásuk 135. évfordulóján felsorakozott a győri színház parkolójában.
„ Állhatatosság, bátorság és önfeláldozás jellemzi a tűzoltókat, s csak a már megmentettek tudják igazán, mit jelent az ő munkájuk" – mondta többek között Hoffmann Imre dandártábornok a győri tűzoltóság megalakulásának 135. évfordulóján rendezett ünnepségen.

Tűzoltóautók vonultak végig a városon, hogy felsorakozzanak a Győri Nemzeti Színház oldalában lévő parkolóban. Így tisztelegtek a lánglovagok a 135 éves tűzoltóságuk ünnepén. A színházteremben tartott ünnepségen a parancsnok, Hullámos László ezredes köszöntőjében megemlékezett az elődökről, a szolgálatban hősi halált haltakról, sebesültekről, s mindazokról, akik oltották s oltják a tüzet.
„ A tudás és az akarat állította szolgálatba a tüzet, s addig, amíg kordában lehet tartani, szolgálja is az embert. De ha elszabadul, rettenetes pusztítást végez."

Ezzel a mondattal kezdte köszöntőjét dr. Kovács Lajos jegyző, aki a tűzoltóság történetébe kalauzolta el a résztvevőket. Kezdve attól, amikor a kelták felgyújtották a várost, majd amikor ugyanazt tették Arrabonával a rómaiak, egészen a kezdetleges, majd a már szervezetten végzett tűzvédelemig.

A győri tűzoltóság jogelődje az 1870-ben megalakult önkéntes tűzoltóegylet. A jegyző megemlítette, hogy amíg a kezdeteknél évi 20 körül volt a tűzoltások száma, a mai, hivatásos lánglovagoknak egy évben ezernél is többször kell vonulniuk. S nemcsak a hozzájuk tartozó Győrre és a környező 57 településre, ezeken belül 210 ezer emberre vigyáznak, de sokszor még a szomszédos megyékbe is hívják őket segíteni. Munkájuk során 56 százalékban tűzesethez, 25 százalékban balesethez vonulnak. A maradékot más feladatok – például árvízi munkák –, illetve téves riasztások teszik ki.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, Hoffmann Imre tűzoltó dandártábornok hangsúlyozta: az országban hatodikként 135 éve megalakult tűzoltóegylet és annak utóda, a győri tűzoltóság jól felkészült, tudásuk legjavát nyújtó tűzoltóiról és kiváló parancsnokairól híres. S ezt naponta bizonyítják a baleseteknél, tűzoltásoknál. A tábornok kiemelte:

– Állhatatosság, bátorság és önfeláldozás jellemzi a tűzoltókat, s csak a már megmentettek tudják igazán, mit jelent az ő munkájuk. A veszélyeket rejtő helyzetekben mindig egymásra vannak utalva, de megbíznak egymásban. Győrnek kiváló tűzoltói vannak.
A Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetségének nevében Görög Ferenc őrnagy kristályváza emléktárgyat adott át Hullámos László ezredesnek. Az ünnepség végén – amit a Téti Ifjúsági Fúvószenekar és a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium diákjainak irodalmi műsora színesített – többen vehettek át elismerést és jutalmat a szolgálat kiemelkedő ellátásáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra toboroz a honvédiskola

A győri Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola és Kollégium 1992 óta működik mint az ország egyetlen katonai előképző középiskolája. Az intézményt 1999 óta háromszor akarták megszüntetni. Legutóbb a Kisalföld tavaly június 22-i számában foglalkozott az iskola bezárásával. Új fejlemény: jövő tanévre újból megkezdődhet a beiskolázás. Tovább olvasom