Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Zuhanórepülés: egyéves mélyponton a forint az euróval szemben

Hétfőn kora reggel óta az euró jegyzése 295,82 és 298,42 forint között alakult.
Az euróval szemben gyengült a forint hétfőn délelőtt, míg a többi devizával szemben alig változott árfolyama.

Az eurót kora reggel 296,08 forinton, délelőtt pedig 297,10 forinton jegyezték a péntek esti 295,89 forint után. Hétfőn kora reggel óta az euró jegyzése 295,82 és 298,42 forint között alakult.

A svájci frankkal szemben a forint árfolyama alig változott: a svájci frank jegyzése délelőtt 242,78 forint volt a péntek esti 242,91 forint után.
A dollárral szemben a forint csak csekély mértékben gyengült, délelőtt 222,26 forinton állt a jegyzés a péntek esti 221,48 forint után.

A forint árfolyama a jennel szemben visszatért a péntek esti szintre: szemben a kora reggeli 2,4671 forintos jegyzéssel, délelőtt már 2,4848 forinton jegyezték a jent, gyakorlatilag a péntek esti árfolyammal megegyező szinten.

A forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben a 2012 júniusi szinten jár. A dollárral szemben viszont akkor még 240 forintos jegyzésnél tartózkodott, de tavaly szeptember óta a 220-as jegyzés néhány forintos környezetében stagnál. A jennel szemben viszont a forint tavaly júniusban, amikor a forint euró- és svájcifrank-jegyzése megfelelt a mostani szintnek, még 3 forintos jegyzés közelében járt. Azóta fokozatosan a 2011 szeptemberi árfolyamára erősödött vissza.

Az euró hétfőn 1,34 dollár feletti jegyzést is elért, amire utoljára 11 hónappal ezelőtt, 2012 februárjában volt példa. Pénteken az eurót még 1,3350 dollár körül jegyezték.

Hétfő hajnalban a jen 2010 júniusa óta a legalacsonyabb árfolyamára esett a dollárral szemben, miután Abe Sinzó miniszterelnök a kormány gazdaságösztönző célú monetáris lazítási törekvéseivel összhangban 2 százalékos középtávú inflációs cél kitűzésére szólította fel a japán jegybankot. Sirakava Maszaaki jegybanki kormányzó mandátuma áprilisban jár le, helyére a kormány agresszív monetáris enyhítő programjának végrehajtásában együttműködő új elnököt kíván kinevezni. A kormány a múlt héten a pénzügyi válság kitörése óta a legnagyobb, 117 milliárd dolláros gazdaságösztönző célú likviditásnövelő programot léptetett életbe.

Hétfőn délelőtt a térségbeli devizák árfolyama eltérően alakult. A lengyel zloty 0,32 százalékkal gyengült, a cseh korona 0,19 százalékkal erősödött, a román lej pedig alig változott. Az eurót hétfőn kora reggel 4,1242 zloty, 25,5950 korona és 4,3825 lej árfolyamon jegyezték.

Korábban:

A jen kivételével alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben.

Az eurót kora reggel 296,08 forinton jegyezték a péntek esti 295,89 forint után.

A svájci frankkal és a dollárral szemben a forint szerény mértékben erősödött: a svájci frank jegyzése kora reggel 242,22 forint volt a péntek esti 242,91 forint után, a dolláré pedig 221,09 forint 221,48 forint után.

A jen tovább folytatódó gyengülése a főbb devizákkal szemben forintban is megmutatkozott: hétfő kora reggel 2,4671 forinton állt a jen jegyzése, szemben a péntek esti 2,4846 forinttal.

A forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben 2012 júniusi szinten jár. A dollárral szemben viszont akkor még 240 forintos jegyzésnél tartózkodott, de tavaly szeptember óta a 220-as jegyzés néhány forintos környezetében stagnál. A jennel szemben viszont a forint tavaly júniusban, amikor a forint euró- és svájcifrank-jegyzése megfelelt a mostani szintnek, még 3 forintos jegyzés közelében járt. Azóta fokozatosan a 2011 szeptemberi árfolyamára erősödött vissza.

Hétfő hajnalban a jen 2010 júniusa óta a legalacsonyabb árfolyamára esett a dollárral szemben, miután Abe Sinzó miniszterelnök a kormány gazdaságösztönző célú monetáris lazítási törekvéseivel összhangban 2 százalékos középtávú inflációs cél kitűzésére szólította fel a japán jegybankot. Sirakava Maszaaki jegybanki kormányzó mandátuma áprilisban jár le, helyére a kormány agresszív monetáris enyhítő programjának végrehajtásában együttműködő új elnököt kíván kinevezni. A kormány a múlt héten a pénzügyi válság kitörése óta a legnagyobb, 117 milliárd dolláros gazdaságösztönző célú likviditásnövelő programot léptetett életbe.

Hétfőn kora reggel a térségbeli devizák árfolyama eltérően és csekély mértékben változott. A lengyel zloty 0,14 százalékkal gyengült, a cseh korona 0,05 százalékkal erősödött, a román lej 0,08 százalékkal erősödött. Az eurót hétfőn kora reggel 4,1170 zloty, 25,6310 korona és 4,3780 lej árfolyamon jegyezték.

Olvasóink írták

 • 19. Valaki 2013. január 15. 18:36
  „Bot simán szoci4 Lemondott az aranyos surányi javára, aki mérhetetlen károkat okozott.”
 • 18. Zoltan_76 2013. január 15. 18:10
  „Fideszeseknek a figyelmébe ajánlom Bod Péter Ákos nyilatkozatát:

  "Nem tett jót a magyarországi beruházási klímának az elmúlt évek gazdaságpolitikája - mondta az InfoRádióban Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár.

  Nem érthető, miért húzódik el ennyire a hiteltárgyalás - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos, aki szerint Magyarország érdeke, hogy lezáruljon ez a "furcsa átmeneti szakasz", ami egyáltalán nem tett jót a gazdaságnak.

  A közgazdász azért sem látja értelmét az időhúzásnak, mert semmilyen olyan pozitív esemény nem történt, ami megváltoztatta volna Magyarország helyzetét. Ehhez annak a politikai-gazdasági agendának a lezárása kell, amivel a kormány a dolgok átrendezésének nekiesett 2010-ben.

  Úgy véli, új szakaszba kell, hogy lépjen a gazdaságpolitika, mert már látszik, hogy mi valósult meg a jogi, az alkotmányos és egyéb elgondolásokból, és mi az, ami nem is fog, vagy csak évek múlva. Az új szakasznak kiszámíthatóbbnak, gazdasági fékek-ellensúlyok rendszerére jobban épülőnek kell lennie, kevesebb állami diktátummal és improvizációval. Erre mindenképpen szüksége lenne a magyar társadalomnak, ráadásul az IMF is ezeket várja el - emelte ki Bod Péter Ákos.

  Ha megvan a politikai akarat és kikényszerítő körülmény, néhány hét alatt meglehet a megállapodás - véli a közgazdász.

  Bod Péter Ákos arról is beszélt, hogy a 2010 előtti "kapkodó kiigazítás", és az azutáni nem szokványos gazdaságpolitikai lépések ártottak a beruházási klímának, így nem lehet arra számítani, hogy a közeljövőben belendül a gazdasági növekedés.

  Olyan gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, amelyben a beruházók több kapaszkodót kapnak, és úgy látják, érdemes fejleszteni, innovációba fektetni, új munkaerőt felvenni - fűzte hozzá."

  És mielőtt VALAKI reflexből elkezdene szocizni, megsúgom, hogy a fent nyilatkozó egy jobboldali közgazdász, akit 2006-ban Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltnek ajánlott...”
 • 17. dödike 2013. január 15. 14:00
  „Matko szerint hiba volt erősen tartani a forintot,ezek szerint most jó helyen van!? Nem is értem hogy a fityiszesek miért mutogatnak. Vagy egy kicsit még romlania kellene?Meg kellene kérdezni a deviza hiteleseket.”
 • 16. kerteszb 2013. január 15. 13:16
  „<moderálva>”
 • 15. Valaki 2013. január 15. 11:17
  „Boros: támadják a forintot!
  A A A
  MHO/MTI
  - 2013. január 15., kedd
  A spekulációs támadás lényege a magyar lakosság bepánikoltatása, de nem sikerült: a magyar adatok jók, az IMF-modell pedig unalmas.

  Egy hete, hogy a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője azt a tanácsot adta hírlevele előfizetőinek: amíg Magyarország kormánya alá nem írja az új IMF-megállapodást, addig a forint shortolását javasolja. Roubini ezzel a mondattal jelezte befektetőinek, hogy a forint gyengülésére kell spekulálniuk, és azok hallgattak is rá: a szerdai felkészülés után megkezdték a forint elleni támadást, amint azt a csütörtökön megindult árfolyamesés is mutatja.

  Roubini is beállt a csapatba

  Boros Imre közgazdász a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta, bár Roubini elég jelentős személyiség nemzetközi pénzügyekben, nem biztos, hogy megszólalása előtt elég alaposan tanulmányozta a magyar adatokat. Valószínűbb - mondta a szakértő - hogy inkább beállt abba a csapatba, amelyik Magyarországot egy számára szükségtelen IMF-megállapodásba akarja hajtani.

  A forinttal viszonylag könnyű játszani

  A nyomásgyakorláson túl Roubini javaslatában persze az is szerepet játszhatott, hogy a forinttal viszonylag könnyű játszani: a magas kamatszint miatt Magyarország tele van spekulatív pénzzel, csak az MNB-ben 4 ezermilliárd körüli kéthetes pénz pihenget jegybanki alapkamaton, ebből pár tízmilliárd megmozgatása már komoly piaci hatást válthat ki, ahogyan egyébként ez éppen diáktüntetésekkor is történt.

  A cél a lakosság bepánikoltatása

  A spekulációs támadások lényege a kisbefektetők, jelen esetben a magyar lakosság bepánikoltatása, ami eddig nem sikerült: a magyar adatok jók, a fizetési egyenlegünk ragyogó helyzetet produkált, csak a kereskedelmi mérlegben november 700-800 milliárd eurónyi többlet volt, az államkötvények piaca remekül működik, egyre olcsóbban vesszük fel a hiteleket. A mostani támadás, amely Boros szerint része az elmúlt 1,5-2,5 év összehangolt nyomásgyakorlásának, így valószínűleg ugyanúgy elül majd, mind a korábbi, hasonló akciók.

  Az IMF már unalmas...

  http://magyarhirlap.hu/boros-tamadjak-a-forintot”
 • 14. Valaki 2013. január 15. 11:15
  „janika.
  Ha ennyire primitív vagy, legalább ne kérkeggy vele. :))
  coci”
 • 13. Jandex 2013. január 15. 09:25
  „Khm...Khm.... Menyit is romlott a Ft 2év alatt? Mennyit is buktunk azon, hogy államkötvényt bocsátottunk ki 8-10 %-ra az IMF-s 2,5 % helyett?! / az ellopott pénzeinkről nem is beszélve! /
  Thx. 2/3!”
 • 12. zeta62 2013. január 14. 21:32
  „Talán az utolsó kamatvágás már nem kellett volna. Máshol már találnak jobb boltot is, hát szabadulnak a magyar cuccoktól...”
 • 11. Zoltan_76 2013. január 14. 20:46
  „Ha a forint ellen spekulációs támadást indítanak, akkor most bőven 300 forint felett lenne. Matolcsy dumáját is csak az elvakított fidesznyikek veszik be, akiknek még mindig nem esett le, hogy egy hazug és dilettáns banda vezeti az országot.”
 • 10. pancser 2013. január 14. 20:26
  „Bárhogy is van be kell állni a sorba, ha nem.......
  Magyarország a bolha tökén a pattanás mérete és gazdasági ereje miatt miatt a világban, és mi ugrálunk a nagyokkal szemben. Nyomnak bennünket... ismerjük ezt a kabarétréfát gondolom.”
 • 9. Patriot 2013. január 14. 20:19
  „RickCartman, álmodozás az élet megrontója.”
 • 8. Valaki 2013. január 14. 20:06
  „Ha ennyire primitív vagy, legalább ne kérkeggy vele. :))
  coci”
 • 7. RickCartman 2013. január 14. 19:19
  „spekulánsok? a spekuláns gondolkozik - látja, hogy <moderálva> hazudozik, hallja, hogy jegybankelnöknek akarják megtenni, hát persze, hogy sortolásra buzdít! nem buta, jól teszi!
  csak az igazi békamenetes hívők veszik be ezt a maszlagot (amikor erősödött a forint, akkor vajon ki volt a "spekuláns" kis barátom?)
  bolond beszéd ez a "nyomják Krahácsot, jaj, szegény Magyarország, mindig báncsák a kölföldiek" - a kormány hibás gazdaságpolitikája az egyetlen ok, aki ennyit sem ért a közgazdaságtanhoz, inkább tényleg bégessen a békamenetben, az jobban áll neki
  szerencsére közel már 2014, közel a bukás, ha üres kasszával is, de milliószor jobb helyzetben kezd az új kormány, megszabadítva a magyarságot ezektől a gazdasági mekkmesterektől :-)))))”
 • 6. Valaki 2013. január 14. 18:13
  „A tények sohasem zavarta a cocikat. :))

  Ismét spekulánsok támadják a forintot
  KG
  MNO, MTI
  2013. január 14., hétfő 12:20

  Hétfőn délelőtt gyengült a forint a nemzetközi devizapiacon az euróval szemben. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint ismét spekulálnak a forint ellen. Információink szerint a nemzetközi pénzügyi szereplők a forintgyengítéssel szeretnének nyomást gyakorolni a kormányra, hogy számukra tetsző jegybankelnököt nevezzen ki.

  Az elmúlt hét keddjén Nouriel Roubini, a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője, szokásos hírlevelének előfizetői részére a következő befektetői tanácsot küldte: ,,Amíg Magyarország kormánya alá nem írja az új IMF-megállapodást, addig a forint shortolását javasoljuk." Vagyis ezzel a mondattal jelezte, hogy a befektetőknek a forint gyengülésére kell játszaniuk - áll a szaktárca közleményében.

  A csütörtökön megindult árfolyamesés alapján úgy tűnik, hogy a spekulánsok megfogadták Roubini tanácsát és a szerdai felkészülés után megkezdték a forint elleni támadást. Egyértelművé vált tehát, hogy nem a nemzetgazdasági miniszter cikke miatt gyengül a hét közepe óta a forint, hanem - ahogy az a spekulánsokra oly jellemző - ők csupán egy ürügyet kerestek, ami mögé elrejthették támadásukat - olvasható az NGM hétfői nyilatkozatában.”
 • 5. Batistuta 2013. január 14. 15:48
  „Hát ha van zsoldos hírforrás, akkor az mno.hu meg a magyarhirlap.hu. Csak ők éppen a mi pártunk és kormányunk alárendeltjei, ami persze teljesen normális, ugye Patriot? Komolyan mondom: ennyire Enver Hoxha meg Kim Ir Szen elvtársak rugaszkodtak el a rögvalóságtól mint Matolcsy.”
 • 4. embertelen 2013. január 14. 13:31
  „Köszönjük Matolcsy, köszönjük fidesz!”
 • 3. Joebacsi70 2013. január 14. 13:18
  „2. Patriot
  "Matolcsy György csütörtöki cikkének tulajdonították, amelyben a nemzetgazdasági miniszter hibának nevezte azt az árfolyam-politikát, amely a forintot 2002 és 2010 között erősen tartotta."

  A forint pedig gyengül, nem kicsit. Akkor mi is a gond, hiszen Matolcsy pont ezt szeretné.
  Ne legyen már álszerény, vállalja be, hogy ő okozta ezt, nem a hülye spekulánsok.

  Nos, kedves Patriot, akkor most a zsoldos hírforrások segítenek Matolcsynak a forint gyengítésében ?
  Jó lenne, ha valami logikát lehetne néha felfedezni a fidesz hívők írásaiban.”
 • 2. Patriot 2013. január 14. 12:36
  „Jön az IMF, előtte meg a szokásos betámadás.
  Érdemes elolvasni a zsoldos hírforrások mennyire öntik a negatív híreket, készítik elő a terepet az érkező gazdáiknak.”
 • 1. bumburnyák 2013. január 14. 10:50
  „Lehet tudni hogy a Matolcsi cikken kívül még minek a hatására gyengülünk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább nőtt a BUX az év második hetében

A BUX 1,82 százalékkal, 339 ponttal emelkedett az elmúlt héten, 18 999,53 ponton zárt pénteken. Tovább olvasom