Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Véglegessé váltak a Baleseti Adó mértékei

Az új adó a gépjármű felelősségbiztosítások díját 30%-os mértékben növeli a jövő évtől.
A Biztosítás.hu internetes alkusz által kiadott adatok alapján a személygépjármű tulajdonosok esetében ez mintegy 3-6 ezer forintot jelent majd évente, mely összeg a váltással a legtöbb esetben megspórolható.

A jövőre várhatóan tovább zsugorodó kötelező gépjármű felelősség biztosítási díjak 30 százalékában került meghatározásra a Baleseti Adó.

A gépjármű tulajdonosoknak az adót, az általuk fizetett díjrészletekkel együtt kell majd megfizetniük 2012-ben.

Az egészségbiztosítási alap hiányának egyensúlyba hozatalát célzó Baleseti Adó-ból a költségvetésnek mintegy 25 milliárd forintos többletbevétele képződik majd.


Forrás: Biztosítás.hu.
Forrás: Biztosítás.hu.


Az adó legkisebb mértékben a motorkerékpárok, illetve a személygépjármű tulajdonosok kötelező díját emeli, míg legnagyobb mértékben a teherautók, buszok, illetve vontatók díjára hat.

Míg egy motorkerékpár esetében 1-2 ezer forint lesz az adó átlagos mértéke, addig a személygépjárművek esetében ez 6 ezer forint körül alakul. A Biztosítás.hu szerint az idén kötelező biztosítást váltó autósok az adó tekintetben is jobban járnak majd, mint társaik.

Az idei alacsony biztosító váltási átlagdíj miatt (ez jelenleg 12.500 forint) a biztosítót váltó autósok adója jövőre átlagosan csak 3.750 forint lesz, tehát az adó esetében is jelentkezik a megtakarítás.

Túl a kampány felén az is kijelenthető, hogy az idén biztosítót váltó személygépjármű, illetve motorkerékpár tulajdonosok az adót mértékénél többet tudnak megtakarítani jövő évi kötelező díjukból, mint a díjukra rakódó adó mértéke.

A Biztosítás.hu által regisztrált 17.500 forintos átlagos megtakarítás ugyanis lényegesen nagyobb a fizetendő néhány ezer forintos adónál.

A Baleseti Adó tegnap elfogadott végleges formája felső korlátot is tartalmaz. Ez a napi 83 forintos korlát mindazok esetében maximalizálja az adót, akik 30 ezer forintnál többet fizettek volna.

Ez azonban csak a tehergépjárművek, buszok és vontatók (összesen 375 ezer hazai gépjármű) esetében jelent valós adócsökkentést. A személygépjárművek adója ezt a határt nem érheti el.

Olvasóink írták

 • 13. dorombolok 2011. november 24. 11:05
  „Pofátlanság, belegabalyodtak a választási igéreteik hálójába <moderálva> ,már azt sem tudják mit csinálnak.
  Legújabb fidesz-Magyar szótár szerint ez nem megszorítás hanem csak "érdeksérelem" !”
 • 12. VargaP 2011. november 24. 06:44
  „Ha ez így igaz, akkor mutasson valaki olyan biztosítót, amelyik évi 12.500,- Ft - 3750,- Ft = 8750,- Ft-ért ad biztosítani”
 • 11. bejáró 2011. november 23. 18:45
  „Az autósról még azt a vékony bőrt is lehúzzák ami a többi adó kifizetése után maradt.Az ún.súlyadó amit az autó egyéb paramétereiből számítanak ki,az üzemanyag jövedéki adója,az üzemanyag árába épített útalap ez mind az autótulajdonosok zsebéből kisajtolt sarc.Az egyéb ezzel kapcsolatos kiadások ÁFA-tartalmáról ne is szóljunk.Nem lesznek megszoríttások felkiáltással az utolsó szuszt a fülünkön tapossák ki.”
 • 10. durva 2011. november 23. 14:44
  „Szerintem úgy lenne igazságos ha úgy lenne mint az ingatlan biztosítás, ha balesetet szenvedtél vagy okoztál akkor fizet persze ha van biztosításod!!! és mindegyik fél saját kárát!”
 • 9. Pepe9111 2011. november 23. 14:36
  „Reggeli hír, az éves úthasználati díj (leánykori nevén autópályadíj) 20 000 Ft lesz, viszont eltörlik a négynapos fizetést, és ami fontosabb, hogy kiterjesztik a díjkötelezettséget a főutakra is!
  ezek után gyakorlatilag mindenkinek ki kell fizetni a 20 000-et! :(((((((((((((((”
 • 8. creat 2011. november 23. 14:13
  „Köszönöm 300 forintosok!
  Ez picit több, mint a vizitdíj, és akkor is fizeted, ha nem is történt semmi!
  Meddig tűrjük még az ámokfutást?”
 • 7. Babenko 2011. november 23. 13:19
  „Korrektebbnek tartanám ezt a dolgot, ha év végéig nem okozol balesetet, akkor visszaigényelhető lenne ez az összeg. De így? Előre fizetek olyan dologért, ami jobbik esetben be sem következik? Vagy csak azért fizetek, mert autóm van? Egy csak egy újabb bőr, amit hagyunk, hogy lehúzzanak rólunk. :(
  Fizetem az egészségbiztosítást, ami eleve jogosít egy ellátásra, ha karambolozok. (ugyanígy a másik fél) fizetem a kötelező gépjármű felelősségi biztosítást, ami szintén erre szolgálna.
  A hab majd az lesz, hogy ha baleseti adó ellenére, ha bajod támad, majd polgári peres úton követelheted a gyógykezelésed miatti kiesésedet, vagy megrokkanásodat.”
 • 6. 1soproni 2011. november 23. 12:54
  „Bezzeg a vizitdíjból mekkora balhé lett, pedig ott annak kellett fizetnie, aki igénybe is vett valami "szolgáltatást"”
 • 5. 1soproni 2011. november 23. 12:53
  „No meg mivel adó, ezért akkor sem jár vissza év végén, ha szerencséd volt.
  köszönjük 2/3, köszönjük fidesz”
 • 4. pacsibácsi 2011. november 23. 12:47
  „Lívia66!

  Nem ugyanannyit fizetsz, hiszen te nyilván B10-ben van, a két évente balesetet okozó meg rosszabb besorolásban, így több a kötelezője, melynek a 30 százaléka is több.”
 • 3. elihu 2011. november 23. 12:43
  „A kötelező biztosítást is azért fizeti az ember nem? Akkor miért kell még adót is kivetni rá? Meg egyébként is. Az adó egy olyan állam felé fizetendő díj, amiért nem jár ellenszolgáltatás. Akkor mire is jó? Ennyi erővel simán megadóztathatnák a biztosító cégeket 30 % -al (hamár egyszer létezik bankadó is), mire az tovább terheli az ügyfelekre és ekkor mindenki csak a biztosítókat fikázná. Ez szimplán egy újabb bőr, amit egy újabb jogcímen húznak le az emberről. Már csak a levegő adó hiányzik. Bárki aki fingik növeli az üvegházhatást, így annak fizetnie kell.”
 • 2. Lívia66 2011. november 23. 12:28
  „23 éve vezetek baleset mentesen.Miért fizetek én ugyan annyit, mint aki 2 évente balesetet okoz??”
 • 1. bojtár 2011. november 23. 12:26
  „Ezt nem hiszem el,hogy az europai bíróságon ezt törvényesnek találják fizess olyanért előre amit meg sem tettél????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Credo Citadell buszok jól vizsgáztak a nagyvárosi közlekedésben

A Kravtex cégcsoport legújabb fejlesztésű Credo Citadell autóbuszcsaládjának tagjai megfelelnek a… Tovább olvasom