Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Varga: ha szükséges a kormány reagál a forintgyengülésre

Varga Mihály szerint a kormány nem érdekelt az árfolyam tartós gyengülésében, és ha szükséges, reagálni fog.
A jelenlegi forintgyengülés ugyan átmenetinek tekinthető Varga Mihály szerint, de a kormány nem érdekelt az árfolyam tartós gyengülésében, és ha szükséges, reagálni fog.

Az új nemzetgazdasági miniszter beiktatása utáni első sajtótájékoztatón, hétfőn Budapesten azt mondta: a forint jelenlegi gyengülése átmenetinek tekinthető, kormányzati reakció csak akkor szükséges, ha az árfolyam tartósan és jelentősen tér el a költségvetésben szereplő 285 forintos euróárfolyam-szinttől. Utóbbit a kormányzati gondolkodás és gazdaságpolitika egyik "horgonyának" nevezte.

Úgy fogalmazott: a devizapiaci hullámzást mindig "az élet hozza magával"; van amikor belső, van amikor külső okai vannak. Az elmúlt két évben az átmeneti árfolyam-ingadozások után a piac mindig megnyugodott és visszakorrigált abba a tartományba, ahova a kormány azt tervezte - mondta, hozzátéve, hogy most is ezt várja. "Adjunk egy kis időt a forintnak" - fogalmazott.

Leszögezte: miniszterként a rövid távú devizapiaci ingadozásokkal nem kíván foglalkozni, a kormány cselekvőképes, ha kell, reagál. Mint mondta, a kormány parlamenti többsége jelentős, ami mindenképpen akcióképességet ad a kormánynak, hogy, ha szükségét látja, be tudjon avatkozni.

Varga Mihály elmondta: a kormányzat január közepe óta aktívan foglalkozik gazdaságpolitikai kérdésekkel, és folyamatosan mérlegeli, hogy a gazdasági folyamatok eltérnek-e a költségvetésben szereplő pályától. "Rendelkezünk azzal a tervvel, A-tervvel, B-tervvel, C-tervvel, ami ahhoz szükséges, hogy ilyenkor használjuk azokat az eszközöket, amelyek a piaci bizalom stabilizálásához szükségesek" - fogalmazott.

A tárcavezető leszögezte: pénzügyminiszterként, majd az IMF-tárgyalásokért felelős miniszterként elég sok olyan eszközt gyűjtött össze, amit, ha szükséges, akkor alkalmazni lehet.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az a fajta kitettség, amellyel az ország jelenleg rendelkezik - nemcsak az államadósság, hanem a lakosság és a vállalatok eladósodottsága tekintetében - a kormányt nem teszi érdekeltté abban, hogy a forint tartósan gyengüljön.

Elmondta: a kormány ezért csökkentette az államadósságot és az államháztartási hiányt, továbbá ezért vezetett be olyan intézkedéseket, amelyek csökkentették a lakossági és önkormányzati adósságszintet. "Ebbe a logikai folyamatba nem illik bele az, hogy a forint árfolyama tartósan gyengüljön" - mondta.

Olvasóink írták

 • 6. load 2013. március 18. 15:42
  „Ne reagáljanak, mert abból eddig még mindíg baj lett!”
 • 5. machers 2013. március 12. 22:44
  „Az a gáz, hogy varga szerint is a kormány fog reagálni. Aztán ki lesz az, aki megmondja a tutit?!
  Ez a "reagálás" normális országban a jegybank feladata.”
 • 4. dödike 2013. március 12. 15:19
  „Figyelik mint szíjgyártó a benzinárat.”
 • 3. vienna 2013. március 11. 20:55
  „Menjenek Azerbajdzsánba a haverjaikhoz!
  Csak tartok tőle visszaküldik őket.”
 • 2. Madarász 2013. március 11. 20:26
  „Van egy kézenfekvő reakció: lemondanak!”
 • 1. blaze 2013. március 11. 19:55
  „Reagáljanak és menjenek a francba! Ja és a maszoposokat is vigyék magukkal!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogszerűen hárították át a fogyasztókra a bankok a tranzakciós illetéket

164-ből 154 pénzügyi szervezett áthárította az illetéket. A Magyar Bankszövetség nem tud érdemi… Tovább olvasom