Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Üzembe áll a gázturbinás erőmű Ajkán

Még az idei első félévben üzembe áll a BVMT Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt. új, kétszer 58 megawattos villamos teljesítményű, úgynevezett nyíltciklusú gázturbinás erőműve, amelyet 75 millió eurós beruházással építenek Ajkán - közölte Módos Géza, a cég vezérigazgatója kedden.

Arról tájékoztatott, hogy jelenleg a beruházás második ütemeként ezer köbméteres tárolókapacitású tartályparkot építenek, mert jelenleg csak kétezer köbméternyi tüzelőolaj tárolására alkalmas tárolókapacitással rendelkeznek, s a Magyar Energia Hivatal létesítési engedélye 3000 köbméteres olajtárolót ír elő.

A BVMT az ajkai telephelyen barnamezős beruházásként valósítja meg az új villamos erőművi blokkok létesítését, a cég a Magyar Villamos Művek Zrt., az Euroinvest Zrt. és a Bakonyi Erőmű Zrt. közös tulajdonában van. Az erőmű építése még 2009-ben kezdődött. Működése során az új erőmű a Bakonyi Erőmű Zrt. meglévő infrastruktúráját - alállomás, fűtő- es hűtő rendszerek- veszi igénybe, az üzemeltetési és karbantartási feladatokat is az erőmű szakemberei látják majd el. Az erőmű gázellátása a társaság saját tulajdonában levő, új építésű hálózaton keresztül valósul meg, a megtermelt villamos energiát a cég júliustól az MVM Tradenek értékesíti.

A most épülő új tartályparkban - amelyről a BVMT egységes környezethasználati engedélykérelméről szóló határozatában a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztat - összesen négy darab földalatti, fekvőhengeres, duplafalú acéltartály lesz. A felügyelőség határozata szerint két-két háromszáz és a két-két kétszáz köbméteres acéltartály közül egy úgynevezett havária tárolót is kijelöltek, amelyik az erőmű területén lévő valamennyi - összesen 10 - tartályból tud tüzelőolajat fogadni.

Az engedély szerint az erőmű új 1000 és a régi 2000 köbméteres tartályparkjai közötti kapcsolatot közös szívó- és nyomóvezetékkel oldják meg, melyek szivárgásjelzővel ellátottak. A tartályok mechanikus és elektronikus túltöltés gátlóval, valamint lyukadásjelzővel vannak ellátva.
A bakonyi gázturbinás csúcserőmű beruházási értékének 80 százalékára 63 millió euró hitelszerződést írt alá 2010. februárban a MVM és az Euroinvest Zrt. közös cége magyar bankok konzorciumával. A BVMT többségi tulajdonosa az állami tulajdonban lévő MVM Zrt.,kisebbségi tulajdonosa pedig a Demján Sándor nevével fémjelzett Euroinvest Zrt. A 15 év futamidejű kölcsönt nyújtó konzorciumot az MKB Bank Zrt. vezeti, tagjai pedig: a KÚH Bank Zrt, az ERSTE Bank Hungary Nyrt. és az OTP Bank Nyrt.
Az új erőmű a magas hatásfoka és rugalmas üzemmódja miatt csökkenti a környezet terhelését. A létesítmény javítja a hazai energiarendszer szabályozhatóságát és az erőmű által termelt csúcsenergia a liberalizált árampiac egyik legértékesebb, exportképes terméke. A jelentőségét fokozza az is, hogy lehetőséget teremt a kevéssé szabályozható megújuló energiaforrások egyre növekvő arányú felhasználására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína 2016-ra lehagyja Amerikát

A kínai gazdaság volumene a 2011-es 11,2 ezer milliárd dollárról 2016-ra 19 ezer milliárdosra nő. Tovább olvasom